Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni znanstveni skup o glagoljičnoj i ćiriličnoj baštini šibenskog kraja

Međunarodni znanstveni skup o glagoljičnoj i ćiriličnoj baštini šibenskog kraja

 

 


Povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 2023. Državni arhiv u Šibeniku organizirao je danas u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova Civitas sacra u Šibeniku Međunarodni znanstveni skup Glagoljična i ćirilična baština šibenskoga kraja. Ugledni skup, u ime grada domaćina, otvorio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika zauzevši se u pozdravnoj riječi za očuvanje i zaštitu te stručnu i kvalitetnu interpretaciju šibenske kulturne baštine.
„Baštinjenje i vrednovanje građe u koju spada glagoljaška i ćirilična baština šibenskog kraja ima povijesnu, znanstvenu, dokumentacijsku i umjetničku vrijednost te je od izuzetnog značaja za multidisciplinarno proučavanje i u nacionalnim okvirima“ – poručio je Burić poželjevši sudionicima skupa uspješan i plodonosan rad.
Pozdravne riječi uputio je i Marko Jelić, šibensko-kninski župan, a u ime Državnog arhiva u Šibeniku i organizacijskog odbora skupa prisutnima se obratila Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku.
„Spremno smo se odazvali da povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 2023. organiziramo znanstveni skup o glagoljičnoj i ćiriličnoj baštini šibenskoga kraja koji, citirat ću prof. dr. sc. Gordanu Čupković s Odjela za kroatistiku zadarskog Sveučilišta – „na razdjelnici utjecaja pojedinih slavenskih pisama predstavlja reprezentativnu dionicu hrvatskoga glagoljaštva, osobito u prožimanju glagoljične, ćirilične i latinične pismenosti“. Glagoljaškom baštinom šibenskog kraja počeli smo se baviti prije deset godina kada smo, zahvaljujući prof. dr. sc. Kristijanu Juranu, pokrenuli izdavački niz „Demographica et glagolitica Sibenicensia“. Prva knjiga u nizu posvećena je Anti Šupuku, jezikoslovcu, prvom šibenskom arhivistu i neumornom istraživaču šibenske jezične i povijesne, osobito glagoljične baštine. Od tada smo objavili još pet naslova, a posljednji u nizu predstavljamo danas u okviru ovog skupa. Raznovrsne teme u okviru programa sasvim sigurno će obogatiti spoznaje o jezičnim, grafijskim i stilskim osobitostima glagoljičnih i ćiriličnih tekstova sa šibenskoga područja, ali i o povijesnom kontekstu u kojem su zapisi nastali, neobjavljenim studijama o glagoljičnim spomenicima te potencijalnoj ulozi glagoljične baštine u podučavanju mladih naraštaja, osobito školske populacije“ – kazala je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku zahvalivši svim pojedincima i institucijama koji su na bilo koji način i u bilo kojoj ulozi poduprli održavanje znanstvenog skupa.

  Objavljeno: 22.02.2023, 11:49h