Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 

 

Dan borbe protiv nasilja nad ženama, počeo se obilježavati 1981. godine kada su na sastanku u Bogoti feministkinje iz Latinske Amerike i Kariba govorile o nasilju u obitelji, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i nasilju koje žene i politički zatvorenici trpe pod tadašnjim diktatorskim režimima u Južnoj Americi.

Godine 1999. i Ujedinjeni narodi prihvatili su 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj datum obilježava se u znak sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariju Teresu Mirabel koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Sestre Mirabel djelovale su pod imenom ''Las Mariposas'' (leptiri) kao političke aktivistkinje i postale simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih aktivnosti, uhićivane su više puta zajedno sa svojim muževima. Kada su 25. studenog 1961. godine krenule posjetiti muževe u zatvor, uhitila ih je Trujillova policija. Sve tri su zadavljene, a njihova tijela pronađene su polomljenih kostiju. Nakon ubojstva sestara Mirabel ojačao je pokret otpora protiv Trujilla, na kojeg je 30. svibnja izvršen atentat. Predstavnici policije i nevladinih organizacija ističu da vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika. Pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 posto slučajeva ubojstava žena u svijetu izvršioci bili njihovi partneri.

Poražavajući je podatak da čak 25 posto žena u Hrvatskoj trpi fizičko nasilje svojih partnera. Još je užasnija činjenica da samo jedna od deset žena o tome i progovori.

  Objavljeno: 23.11.2011, 11:38h