Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministar Erlić i gradonačelnik Burić obišli STEM učionicu u OŠ Juraj Dalmatinac

Ministar Erlić i gradonačelnik Burić obišli STEM učionicu u OŠ Juraj Dalmatinac

 

 

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa suradnicima te Natkom Duvnjakom, ravnateljem Osnovne škole Juraj Dalmatinac, obišli su danas  novouređenu STEM učionicu u toj šibenskoj gradskoj školi. Uređenje učionice sastavnica je projekta Regionalnog znanstvenog centra - RaSTEM, jednog od najvećih projekata koji se provodi u osnovnim školama u Hrvatskoj. Cilj mu je već kod djece u osnovnim školama potaknuti interes za zanimanja iz STEM područja – znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Oslo Metropolitan University.

Projekt je namijenjen osnovnoškolskoj djeci te su programi prilagođeni njihovoj dobi. Teme koje su se obrađivale u sklopu projekta su poduzetništvo, meteorologija i robotika. U projektu je sudjelovalo pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik (OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica) te dvije područne škole (OŠ Murterski škoji iz Murtera i OŠ Skradin iz Skradina).

Prilikom obilaska STEM učionice gradonačelnik Željko Burić podsjetio je kako je Regionalni znanstveni centar – RaSTEM dio sadržaja kojima Grad Šibenik nastoji otvoriti što više mogućnosti mladima za zanimanja budućnosti i povezati edukaciju s poduzetničkim potencijalima na svom području.

„Posebno me raduje činjenica što su krajnji korisnici ovog značajnog projekta upravo djeca i to se idealno poklapa s  opredjeljenjem Grada Šibenika u projekte ulaganja u bolju budućnost naše djece te jačanje svih razina obrazovanja, od osnovnog do visokog školstva. To je također jamstvo naše socijalne i ekonomske stabilnosti te svekolikog razvitka“ – rekao je gradonačelnik Burić.

Ministar Šime Erlić, pak, naglasio je, uz ostalo,  kako se poslovi budućnosti, ali i konkurentnost globalne ekonomije temelje upravo na STEM-u te da je to područje od iznimnog značaja za sveukupni obrazovni sustav.

„Primjetno je da je Šibenik u tom području, kroz brojne dosadašnje projekte poduprte sredstvima Europske unije,  napravio jako mnogo, a rezultati će se sasvim sigurno mjeriti u godinama koje slijede.  Danas su od najvećeg značaja ljudi i njihova znanja, a oni se stvaraju kroz poticajno okruženje i konkretna ulaganja, od najranije dobi, kao što je slučaj u Šibeniku - poručio je ministar Erlić

Projekt vrijedan 2.042 449,12 € provodi Grad Šibenik, a financiran je u potpunosti iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.Predviđeno trajanje projekta  je od 1. srpnja 2022. godine do 30. travnja 2024. godine.

  Objavljeno: 26.04.2024, 11:11h