Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u posjetu Šibeniku

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u posjetu Šibeniku

 

 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan boravi danas u službenom posjetu gradu Šibeniku u sklopu kojeg je, u pratnji gradonačelnika Željka Burića sa suradnicima, obišao Centar za gospodarenje otpadom Bikarac gdje je održan i radni sastanak. Sastanku su nazočili generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša, saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Branka Juričev Martinčev, direktor CGO Bikarac Robert Podrug te direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje Zvonimir Štrkalj.

Tom prilikom ministar je najavio kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacija za projekt „Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja“ na Bikarcu vrijedan 2.948.000,00 eura.

„Jedna od mojih prvih odluka kada sam postao ministar i posljednja u prošloj godini bila je upravo vezana uz energanu na Bikarcu za koju će izradu projektne dokumentacije financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu. Sada nam predstoji, kada odluka bude spremna, uputiti je Vladi na usvajanje. Uspostava energane bit će prvi primjer kružnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj budući da će otpad, a koji će potencijalno moći koristiti i Poduzetnička zona Podi, postati izvor nove energije. Šibenski Centar gospodarenja otpadom može biti primjer svima u Hrvatskoj jer je otišao najdalje kada je u pitanju kružno gospodarenje otpadom stoga čestitam svima koji su sudjelovali u uspostavi projekta“, kazao je ministar Habijan.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je projekt energane još jedan značajan projekt koji će u konačnici svrstati grad Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada.

„Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem mi u Šibeniku imamo riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine“, poručio je gradonačelnik te dodao kako se na radnom sastanku s ministrom razgovaralo i o izgradnji sustava odvodnje naselja Zaton te proširenju vodoopskrbne mreže na području grada Šibenika.

Direktor CGO Bikarac Robert Podrug podsjetio je kako je Centar otvoren u prosincu 2021. godine, jedan je od najmodernijih u Hrvatskoj, kapaciteta 50 tisuća tona otpada godišnje, a opslužuje 110 tisuća stanovnika.

Po završetku sastanka direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo tijekom radova na izgradnji podmorskog vodovoda prema otocima šibenskog arhipelaga, a koje su ranije i obišli. Podsjetimo, posrijedi je projekt izgradnje Vodoopskrbnog cjevovoda kopno, Prvić, Obonjan, Kaprije i Žirje tzv. „otočni vodovod“.  Vrijednost radova iznosi 6.897.285,65 eura, od čega 80% odnosno 5.517.828,53 eura otpada na bespovratna sredstva, 10% odnosno 689.728,56 eura Hrvatske vode i 10% odnosno 689.728,56 eura je udio Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik.

Do sada je, u sklopu projekta, izvedeno 553 metara podmorskog vodovoda, a rok završetka radova je listopad 2025. godine.

 

  Objavljeno: 23.01.2024, 13:59h