Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministrica Tramišak na radionici o mogućnostima financiranja novih europskih projekata

Ministrica Tramišak na radionici o mogućnostima financiranja novih europskih projekata

 

 

Pod pokroviteljstvom  Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te organizaciji  Upravljačkog tijela prekograničnog programa Interreg Italy-Croatia,  danas je u prostorijama Adriatic business centra (ABC) održana radionica o mogućnostima financiranja novih europskih projekata u financijskom razdoblju do 2027. godine. Skup kojemu su prisustvovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, javnih ustanova i institucija te privatnog sektora i udruga otvorila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuvši zadovoljstvo prilikom za predstavljanje dosadašnjih rezultata programa Interreg Hrvatska iz razdoblja 2014.-2020. te najavom novih ugovornih mogućnosti kroz novi, veliki paket sredstava iz Fondova EU do 2027. godine.

 

„Velik je to poziv, riječ je o 80 milijuna eura, te vjerujem da već sada imate spremna partnerstva i prijatelje iz Italije želeći aplicirati na ovaj poziv. Ukupna vrijednost prekograničnih programa u RH do 2027.  godine u naših pet prekograničnih programa sa svim našim susjedima je veća od 438 milijuna eura. Dakle, velike prilike nam se nude u stvaranju dobrih susjedskih odnosa,  u rješavanju nekih zajedničkih izazova,  a kada govorimo o ovom konkretnom programu, paket je vrijedan 173 milijuna eura. Velika je i naša granica sa Italijom, posebno je duga morska granica tako da je dio sredstava usmjeren na rješavanje nekih specifičnih izazova s kojima se suočava jadranska Hrvatska, odnosno svih osam jadranskih županija kao što su rješavanje pitanja zaštite okoliša i prirode, mobilnosti, očuvanje bioraznolikosti Jadranskog mora i  sve ono na čemu ste već otpočeli raditi.  Grad Šibenik se ističe po obnavljanju kulturne baštine i primjer je na području cijele RH po povlačenju europskih sredstava, a danas je raspisan i poziv za prijavu na ITU mehanizam. Grad Šibenik će, dakle,   imati i ITU mehanizam za svoj urbani razvoj, određena su  sredstva na raspolaganju kao dodatna mogućnost u korištenju novih sredstava od EU. Na raspolaganju je 22 milijuna eura. Vjerujem da je Šibenik već spreman, da intenzivno radi i priprema se da bi iskoristio i ova financijska sredstva. Puno je mogućnosti pred vama, vjerujemo u sve vas da ćete prijaviti dobre projekte, da ćete biti uspješni i,  ono što je još važnije,   da svi zajedno možemo biti još uspješniji u predstojećem razdoblju u realizaciji projekata iz EU“ – kazala je ministrica Tramišak.

 

Skup je pozdravio i Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije te Željko  Burić, gradonačelnik Šibenika,  podsjetivši da su  europski projekti u Šibeniku  ispunili svoj osnovni cilj.

„Pokazali su da su samoodrživi,  da su u korist  građanima grada Šibenika te da je europski novac, kroz podizanje standarda i uvjeta življenja,  precizno postigao svoju svrhu i namjenu.  Mnogo je toga ostvareno na području grada Šibenika. Za predstojeće razdoblje do 2027. godine Šibenik je spreman realizirati ono što očekuje da će sadržavati naredna financijska omotnica, počevši od gradnje škola, vrtića, sportskih objekata, ali i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Spremni smo jer smo dionici i integralnih teritorijalnih ulaganja koji predstavljaju specifičan način financiranja određenih europskih projekata. Naravno da u tom segmentu očekujem suradnju sa Vladom RH i nadležnim ministarstvom,  a mi ćemo zacrtane projekte odraditi dobro, kao što smo odradili i sve dosadašnje – rezimirao je gradonačelnik Burić.

 

 

  Objavljeno: 15.12.2022, 14:33h