Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministrica Tramišak u Šibeniku: Dodijeljeno 10,2 milijuna kuna za završetak četiri velika europska projekta

Ministrica Tramišak u Šibeniku: Dodijeljeno 10,2 milijuna kuna za završetak četiri velika europska projekta

 

 

Ugovore za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za područje Šibensko-kninske županije danas je na Tvrđavi Barone Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručila Gorani Barišić Bačelić, ravnateljici Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Željku Buriću, gradonačelniku Šibenika, Robertu Podrugu, direktoru tvrtke Bikarac d.o.o. te Aniti Babačić Ajduk, ravnateljici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda.

Za realizaciju projekta izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi Grad Šibenik je, po danas preuzetom ugovoru, u svom proračunu osigurao 1,26 milijuna kuna, odnosno polovicu vlastitog udjela sufinanciranja.  Ukupna vrijednost projekta je oko 10,2 milijuna kuna. Fondovi EU, pak, participiraju u investiciji sa 7,6 milijuna kuna.

Tvrđava kulture Šibenik za svoj će projekt Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development FORTITUDE, po današnjem ugovoru,  osigurati iz svojih sredstava oko 435 tisuća kuna. Projekt FORTITUDE započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Gradom Karlovcem, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banja Lukum, a njegova je ukupna vrijednost oko 1,6 milijuna eura, kod čega je 85 posto sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

Tvrtka Bikarac d.o.o., pak, za svoj će projekt „Uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Županijski centar za gospodarenje otpadom Bikarac-faza II namaknuti u ovoj fazi realizacije oko 5,3 milijuna kuna, dok će županijska JU Priroda za projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza osigurati nešto manje od 3,2 milijuna kuna.

U prigodi uručenja ugovora prisutnima na Tvrđavi Barone uvodno se obratio gradonačelnik Burić podsjetivši kako je desetljećima zapuštena i zaboravljena kulturno-povijesna baština Šibenika, zahvaljujući upravo europskim sredstvima,  doživjela novu mladost,  postala svojevrsni simbol prepoznatljivosti grada ne samo u nacionalnim, nego i svjetskim okvirima te promijenila ukupnu percepciju grada.

- Šibenik je primjer grada u kojem je mudrim promišljanjem i korištenjem sredstava europskih fondova u revitalizaciju kulturnog dobra došlo do snaženja ukupne gospodarske slike naše sredine te s tim u vezi i zanimanja potencijalnih investitora u daljnja ulaganja. Sve je to jedan zaokruženi ciklus koji je od Šibenika stvorio ono što je danas – zaključio je gradonačelnik Burić.

Ministrici Tramišak događaj je, kako je kazala,  bio najljepša prigoda da po prvi put posjeti i obiđe europskim novcem revitaliziranu Tvrđavu Barone.

- Kada govorimo o Šibeniku, najčešća je asocijacija kako je to istaknuti primjer grada koji je sredstvima europskih fondova revitalizirao, revalorizirao i obnovio svoju kulturnu baštinu.  Čak šest je projekata kulturne i prirodne baštine ukupne vrijednosti 108 milijuna kuna realizirano  iz ovog programskog razdoblja upravo na području grada Šibenika – precizirala je ministrica čestitavši svima koji su vrijedno radili na pripremi kvalitetnih projekata i uspješno ih realizirali.

- Osim u kulturnu baštinu na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije,  mi ćemo kroz  Fond za sufinanciranje dodijeliti ukupno 79 milijuna kuna diljem RH za ukupno 46 projekata. Cilj je raspodjele tih sredstava uspješni završetak i realizacija projekata koji su sufinancirani sredstvima iz fondova EU i to do kraja 2023. godine. Ukupno je u nacionalnim okvirima bilo sufinancirano više od 80 projekata,  a kroz spomenutih 46 zaokružujemo cjelinu programskog razdoblja 2014. - 2020.

Ovakvi primjeri projekata potakli su i brojne druge institucije i gradove koji imaju vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu da nastave pripremati  projektnu dokumentaciju i svoje projekte novo razdoblje 2021. - 2027. koje podrazumijeva nove prilike, nove izazove i novu budućnost.  Čekaju nas izdašna sredstva – čak  25 milijardi eura za RH.  Vjerujem da ćemo sa jednakim žarom nastaviti obnavljati našu kulturnu baštinu i stavljati je u funkciju razvoja kako turizma, kao jedne od najvažnijih grana gospodarstva što će biti potencijal za dodatni rast gospodarstva i u ostatku RH,  a posebice kontinentu – rekla je Tramišak.

Spomenula se i završetka izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

- Njegova vrijednost je veća od  6 milijuna kuna i vjerujemo da ćemo sredstvima iz državnog proračuna dodatno pomoći završetak realizacije ovog važnog projekta za kvalitetno uspostavljanje sustava gospodarenja otpadom područja grada Šibenika,  ali i  šireg okruženja. Takav je slučaj i sa završetkom izgradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Podi grada Šibenika. Čestitam gradonačelniku na ovako kvalitetnom  projektu te činjenici da uz razvoj turizma promišlja i o ostatku gospodarstva,  odnosno svim ostalim granama koje također imaju potencijal  razvijati se upravo na šibenskom području. Kombinacija jednoga i drugoga jamstvo su daljnjeg ulaganja u standard građana, gospodarski rast i razvoj te stabilna i  kvalitetna radna mjesta – zaključila je ministrica koja je potom sa domaćinom, gradonačelnikom Burićem i suradnicima obišla tvrđavu Barone.

 

 

  Objavljeno: 27.10.2021, 13:09h