Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na Caminu Šibenik sudjelovalo preko 100 hodočasnika

Na Caminu Šibenik sudjelovalo preko 100 hodočasnika

 

 

Tijekom šest dana manifestacije "Camino Šibenik tjedan" preko 100 hodočasnika iz cijele Hrvatske, kao i Slovenije, Italije i BiH prohodalo je novom dionicom hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova. Najmlađa hodočasnica od 9 godina došla je s djedom pa se oduševila kada je otkrila društvo nekoliko vršnjaka koji su s velikom energijom i radošću većinu vremena predvodili kolonu. Najstarija s navršenih 83. godine, sve je pozvala na ovo hodočašće, za koje godine nisu prepreka.  Ovom manifestacijom obnovljena je  tradicija još od 1203. kada su zabilježeni prvi hrvatski hodočasnici na Caminu.

Manifestacija je počela u utorak u Marini svetom misom u crkvi sv Jakova i izložbom fotografija Ivice Bote u galeriji Civitas Sacra u Šibeniku. Prvi dan su hodočasnici krenuli kroz maslinike i plaže prema Rogoznici nakon koje su mogli uživati u prekrasnim panoramama Rogoznice i Primoštena na putu prema Gospi od Loreta. Četvrtak je radi zahtjevnog terena do Vrpolja, za hodočasnike bio najnaporniji dio rute, uz iznenađujuće sunčan dan. U petak su  stigli pred katedralu sv. Jakova u Šibeniku gdje im je predstavljena bogata baština štovanja sv. Jakova u Šibeniku. U subotu se hodočašću priključila skupina iz Zagreba, a sve ih je blagoslovom ispratio župnik katedrale don Krešimir Mateša. U Gospinom svetištu na brdu Okit, Tea i Marko Juričev hodočasnike očarali su hodočasnike vođenom turom "Čudo na Okitu", prije dolaska u Vodice. Svečanu nedjeljnu svetu misu za hodočasnike predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić potvrdivši time još jednom izmno toplu dobrodošlicu hodočasnicima od strane vjernika i svećenika šibenske biskupije. Dolaskom u Pirovac ova skupina hodočasnika i službeno je otvorila Camino Šibenik kao novi dio hrvatske Camino mreže puteva koje je lani prohodalo preko 1.200 ljudi.

Camino Šibenik je u projekt realiziran u organizaciji Turističke zajednica grada Šibenika i Bratovštine Sv. Jakova uz potporu Šibenske biskupije kao i Turističkih zajednica Marine, Rogoznice, Primoštena i Vodica. Bratovština Sv. Jakova je službeni hrvatski predstavnik u središnjoj Camino instituciji - Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli.

  Objavljeno: 24.10.2022, 09:59h