Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na prostoru TEF – a više nema opasnog otpada

Na prostoru TEF – a više nema opasnog otpada

 

 

Grad Šibenik i TEF d.d. realizirali su projekt zbrinjavanja opasnog otpada s područja bivše tvornice tako da je prvo otpremljen najzagađeniji materijal, stoga napokon možemo kazati da na prostoru TEF-a više nema deklariranog opasnog otpada. Istaknuto je to na današnjoj konferenciji za medije u TEF – u na kojoj su gradonačelnik dr. Ante Županović, njegov zamjenik i saborski zastupnik Franko Vidović i direktor TEF – a Krešimir Šakić prezentirali projekt sanacije opasnog otpada i najavili daljnje korake u postupku rješavanja pitanja nekadašnje šibenske tvornice.



Unatoč svim problemima koje je aktualna gradska vlast zatekla na području TEF-a, uspješnom suradnjom s novoizabranom Vladom RH i novim vodstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u kolovozu ove godine odobrena su sredstva za nastavak projekta sanacije te je odmah proveden i natječaj na kojem je kao najpovoljnija izabrana ponoda drniške tvrtke GIRK Kalun u iznosu od 7.456.147,40 kn + PDV. Zamjenik gradonačelnika Franko Vidović zahvalio se ministru Mihaelu Zmajloviću koji je odmah po preuzimanju ministarstva okoliša došao u TEF te odobrio i podržao nastavak sanacije.



Nakon potpisivanja ugovora s izvođačem i s Fondom u studenom i prosincu 2012. godine uspješno su odrađene prve dvije kampanje otpreme materijala na termičku obradu. Kroz prve dvije kampanje je otpremljeno oko 4.000 m3 (3.910,69 m3) materijala.



Istovremeno je napravljena karakterizacija preostalog materijala te su se potvrdile pretpostavke Uprave TEF-a i novim detaljnim analizama materijala je utvrđeno da je riječ o materijalu koji zadovoljava uvjetima za odlaganje na odlagalište neopasnog otpada. Time su TEF-u i Gradu Šibeniku ušteđena značajna sredstva i završna faza sanacije TEF-a nastavlja se provoditi racionalno i uz poštivanje svih zakonskih i ekoloških standarda.

„Kada smo preuzeli odgovornost za grad 2009. godine, zatekli smo oko 400 tisuća tona otpada, a sada je preostalo još samo 60 tisuća tona granulata troske koju ćemo zbrinuti u vrlo kratkom roku“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vidović.

Dio tog otpada iskoristit će se na Regionalnom centru Bikarac, a dio bi se mogao iskoristiti pri gradnji kanalizacijskog sustava u istočnom dijelu grada, istaknuo je direktor Šakić.

Sada TEF nastavlja svoj put preoblikovanja iz tvornice u jedan od najatraktivnijih prostora na Jadranu koji će biti u funkciji razvoja grada Šibenika. Nastavlja se rješavanje idućeg velikog naslijeđenog problema u TEF-u, a to je rješavanje dužničko – vjerovničkih odnosa. Taj bi se problem mogao riješiti kroz postupak predstečajne nagodbe kojim bi se dugovanja pretvorila u udjele vjerovnika, odnosno kroz partnerstvo s državom koja je najveći vjerovnik TEF –a.



Hipotekarno opterećenje TEF – a iznosi 135 milijuna kuna, dok je vrijednost zemljišta procijenjena na najmanje 330 milijuna kuna, a završetkom procesa sanacije otpada ta će vrijednost porasti.



„Olakotna okolnost za buduće investitore je da na 28 hektara vrijednog lokaliteta postoji potpuna komunalna infrastruktura što će svakako pridonijeti ulaganjima u sadržaje od interesa za grad Šibenik i njegove građane“, istaknuo je na kraju gradonačelnik.

  Objavljeno: 09.01.2013, 12:15h