Službene stranice Grada Šibenika

šibenik.hr

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na Tvrđavi Barone izvedene dvije plesne premijere

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Na Tvrđavi Barone izvedene dvije plesne premijere

 

 

Tvrđavu Barone drugog je dana Šibenik Dance Festivala preplavila energija koju su plesni umjetnici akumulirali proteklih mjeseci. Izvedene su tri plesne predstave, a dvije od njih doživjele su svoju premijeru. Program pripremljen u srednjovjekovnoj šibenskoj tvrđavi nastao je u suorganizaciji festivala i Tvrđave kulture Šibenik.

Let Us Fly – naziv je plesne predstave koju je izveo Plesni studio Modus. Dio je to istoimenog plesnog kluba iz Zagreba koji okuplja najbolje plesače kluba – mlade u dobi od 15 do 25 godina. Mnogi od njih plesom se bave od vrtićke dobi. Vidi se to i na pozornici. Plesni su pokreti ugrađeni u njihovo kretanje, a na sceni suvereno nižu raznovrsne zahtjevne plesne elemente.

„Koncept predstave vrti se oko apela društvu da dopusti nadarenim pojedincima da polete. Naime, ljudima je važno imati mogućnost razvijanja vlastitih potencijala uz prihvaćanje zajednice. Predstava je psihički i fizički dosta zahtjevna, ali uspjeli smo je postaviti na scenu u samo tri tjedna. Drago nam je da je svoju premijeru doživjela na Šibenik Dance Festivalu na koji dolazimo već  deset godina i kojem iz godine u godinu raste kvaliteta“, kazala je Luna Lilek koja potpisuje koncept predstave. U kreiranju predstave pomogle su joj Snježana i Nika Lilek.

Plesnom studiju Modus bio je ovo prvi javni nastup nakon karantene uzrokovane novim koronavirusom. Zbog toga su plesači s posebnim nestrpljenjem čekali izlazak na scenu.

Mnoštvo emocija pratilo je i nastup Tetiane Svetlične. Ona je u Tvrđavi Barone premijerno izvela djelo Création Acrylique koje je, uz njezinu asistenciju, stvorio mladi slovenski koreograf Gaj Žmavc. Oni su uz glazbu Ravelova Bolera na pozornicu donijeli plesnu priču koja se bavi kreativnim procesom umjetnika. Pozornica je pritom platforma na kojoj umjetnik svoje nadahnuće pretače u djelo.

„Za razliku od nekih umjetnika koji nakon izvedbe osjećaju pražnjenje, ja sam puna emocija. Voljela bih da publika uz ovo djelo sada veže osjećaje, idućih dana da o njemu razmišlja, a nakon toga da ga pohrani u pamćenju. Tvrđava Barone omogućila nam je lijepu, intimnu atmosferu u jedinstvenom arhitektonskom zdanju“, kazala je Svetlična, ukrajinska umjetnica koja već 13 godina radi u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Ove godine ona je bila jedina strana plesna umjetnica koja je nastupila na Šibenik Dance Festivalu. Naime, ostalima je zbog pandemije bio otežan dolazak.

Međunarodnu karijeru uspješno gradi Lucija Romanova, hrvatska umjetnica koja se nakon studija u Amsterdamu plesom profesionalno bavi u Londonu. Na Šibenik Dance Festivalu izvela je Sve, predstavu koja ističe važnost pokreta.

I sadržaj te predstave podcrtao je poruku ovogodišnjeg izdanja Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv“. Festival ove godine nosi oznaku 9,5 kako bi iduće godine Šibenčanima i njihovim gostima za svoje jubilarno izdanje mogao donijeti reprezentativni plesni program s velikanima svjetske plesne scene.

  Objavljeno: 22.07.2020, 11:44h

 

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA