Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na Zlarinu otvoren Centar koralja: „Ovaj projekt zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku“

Na Zlarinu otvoren Centar koralja: „Ovaj projekt zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku“

 

 

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku u šibenskom arhipelagu. Osnovna funkcija centra je očuvanje i interpretacija kulturno - povijesne, tradicijske i prirodne baštine.


- Tvrđava kulture danas otvara čak peto poglavlje o održivom upravljanju u kulturi što nam u isto vrijeme predstavlja čast, zadovoljstvo, ali i strahopoštovanje. Čestitam svima koji su sudjelovali u projektu i koji su intenzivno radili da se sve što je zamišljeno i ostvari. Svima koji su radom, emocijama, idejama, predmetima i iskustvima pridonijeli da imamo postav koji se može nazvati pravim muzejskim postavom, a koji je zaokružio fascinantnu priču o otoku i čovjeku, o odnosu čovjeka i prirode. Ovo je prirodni nastavak šibenske priče o EU projektima, a glavni cilj je održivi i lokalni razvoj. Mi ćemo se truditi maksimalno iskoristiti sve što nam ovaj prostor pruža, a sve za boljitak budućih generacija za koje sam sigurna da će rado dolaziti i s velikim zanimanjem upiti ovu priču – kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako to što je projekt realiziran na otoku pokazuje da Grad Šibenik vodi računa o svim svojim dijelovima.

- Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s kojom je uspjeh zagarantiran te vjerujemo da će, zajedno s lokalnim snagama, pomoći dodatnom razvoju Zlarina. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se projekt uspješno privede kraju, od samog Ministarstva i drugih državnih tijela do mojih operativaca i naravno otočana kojima od srca čestitam. Želimo da ovo bude mjesto revitalizacije Zlarina i da svaki turist koji boravi u Šibeniku produži do Zlarina – kazao je na otvorenju gradonačelnik Željko Burić.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin vrijedan je 3,2 milijuna eura, nositelj projekta je Grad Šibenik, a partneri na provedbi su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije - Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

- Jedan projekt neće promijeniti grad niti otok, ali niz projekata koje smo realizirali hoće. Oni zaokružuju uspješnu sliku grada Šibenika. Dokumenti su jako važni u priči o EU projektima, ali ipak su najvažniji ljudi. Zato zahvaljujem svim ljudima koji su sudjelovali u ovom projektu; od onih iz Javne ustanove Priroda, udruge Argonauta, zlarinskoj Turističkoj zajednici, lokalnom stanovništvu, a nikako ne mogu da ne spomenem pokojnog Vladimira Bunetu koji je bio inicijator ovog projekta. Napravljana je cesta, nabavljen je brod, nabavljene su bicikle, obnovljene su dvije kuće, pronašli smo jednu fresku i napravili muzejski postav, a mislim da nema bolje ustanove koja može preuzeti ovaj projekt od Tvrđave kulture – kazao je na Zlarinu Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je kako niti jedan grad ne koristi EU projekte kao Šibenik.

- EU projekti su Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji donijeli toliko pozitivnih promjena. Jako mi je drago što danas otvaramo jedan izvanredan, sjajan EU projekt, samo nekoliko dana nakon što smo otvorili Interpretacijski centar u kanalu sv. Ante. Čestitam na iznimno uspješnoj realizaciji projekata, to znači da imate sposobne ljude te viziju koju znate realizirati. Ovaj projekt pokazatelj je kako se naši otoci mogu razvijati, promovirati i čuvati svoju baštinu, a istovremeno dobili smo dodatnu turističku vrijednost – kazao je ministar na Zlarinu.

HCKZ predstavlja jedinstvenu priliku za povezivanje višestoljetne tradicije koraljarstva kroz njezinu sveobuhvatnu analizu s današnjom perspektivom i aktualnom ekološkom problematikom koja će osigurati uključivanje budućih generacija u očuvanje i promišljanje novih načina suživota. Osnovni cilj projekta je doprinos održivom lokalnom razvoju kroz uspostavu HCKZ, a sam centar za cilj ima povećanje privlačnosti odredišta koja će se temeljiti na valorizaciji prirodne baštine te jačanju obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode.

Povodom otvorenja Centra na Zlarinu je tijekom prva dva vikenda u lipnju organiziran bogat i raznolik program, a kako bi što više građana moglo uživati u ljetnim danima na otoku, razgledati novootvoreni Centar koralja Zlarin, družiti se uz glazbu i sudjelovati u ostalim aktivnostima, organiziran je i besplatan brodski prijevoz iz Šibenika!

Novosti vezane za Hrvatski centar koralja Zlarin možete pratiti na službenoj web stranici Centra kao i na Instagram i Facebook profilu.
 

  Objavljeno: 01.06.2023, 14:24h