Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade prvi put u Šibeniku!

Najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade prvi put u Šibeniku!

 

 

Najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade – talijanski Giffoni Film Festival prvi put gostuje u Šibeniku i to u Kući umjetnosti Arsen od 8. do 11. ožujka. U okviru projekta Italia Experience – “Talijanska kinematografija u svijetu”, Giffoni Film Festival odabrao je Šibenik kao grad u koji donosi nekoliko talijanskih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova za mladu publiku, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

O PROGRAMU

Svi odabrani filmovi koji će se prikazivati na velikom platnu Arsena govore o delikatnim temama koje posebno dodiruju svijet djece i mladih, a o kojima se rijetko govori u svakodnevnom životu. Upravo zato, projekcije će biti obogaćene kratkim, moderiranim diskusijama pod vodstvom Leona Lučeva, kroz koje će se djeci i mladima pružiti mogućnost da podijele svoje dojmove i razmišljanja o temi iz filma.

To je samo jedna od niza aktivnosti kojima filmski festival za djecu i mlade Giffoni već desetljećima uspješno doprinosi razvoju mladih generacija i njihovom kritičkom razmišljanju.

"Film je izvrstan alat koji mladima pomaže proširiti horizonte, obogatiti svjetonazor i usvojiti one univerzalne vrijednosti kao što su mir, tolerancija, empatija, solidarnost, prihvaćanje i ljubav prema različitostima koje su nam, u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima, prijeko potrebne", poručuju organizatori festivala.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je na predstavljanju festivala kako je iznimno zadovoljan međunarodnom suradnjom između talijanskog Giffonija te šibenske Tvrđave kulture.

„Jako smo zahvalni prijateljima iz Italije što su Šibenik odabrali kao dodatno mjesto međunarodno poznatog festivala filmske umjetnosti posvećenog mladima i djeci. Šibenik je pravo mjesto za to jer se nalazimo u dvorani koja je posvećena našem velikom, pokojnom umjetniku Arsenu Dediću, odnosno u dvorani koja je prije obnove bile kino dvorana“, rekao je gradonačelnik Burić dodavši kako je Šibenik još jednom pokazao da je grad koji je zahvaljujući kulturi doživio svoju revitalizaciju.

SVEČANO OTVORENJE

Giffoni Film Festival u Kući umjetnosti Arsen bit će svečano otvoren u srijedu 8. ožujka u 18 sati projekcijom filma Govori Fantozzi kada će publiku prije filma pozdraviti generalni direktor Giffonija Jacopo Gubitosi te producenti filma Daniele Liburdi i Massimo Mescia.

Dokumentarni film Govori Fantozzi Marija Sestija vrti se oko komične ikone talijanske kinematografije – lika Uga Fantozzija kojeg je izmislio je i glumio Paolo Villaggio. Fantozzi - "mega-direktor", "mega- tvrtke“ i čovjek slabog karaktera gonjen nesrećom - utjecao je na maštu, popularnu kulturu i jezik cijele nacije kao nitko drugi, pridružujući se tako besmrtnim umjetnicima kao što su Charlie Chaplin, Stan Laurel, Oliver Hardy i Totò. U filmu koji je omaž Paolu Villaggiu pojavljuje se i sam glumac u svojoj posljednjoj, dirljivoj izvedbi, zajedno s iznimnim talijanskim ličnostima poput nobelovca Daria Foa i oskarovca ​​Roberta Benignija.

ZANIMLJIVI NASLOVI

Uz film o liku koji je obilježio talijansku kinematografiju bit će prikazani i odabrani naslovi koji govore o delikatnim temama iz svijeta djece i mladih – Skriveno dijete, Tko je Romeo, Srce lutke, kao i niz kratkih filmova za različite uzraste. Projekcije će biti obogaćene kratkim, moderiranim diskusijama pod vodstvom šibenskog glumca Leona Lučeva, a sve s ciljem da gosti iz Italije Šibenčanima dočaraju atmosferu festivala kojeg svako ljeto posjeti više od 5 tisuća djece i mladih iz cijelog svijeta, pa tako i iz Hrvatske.

Detaljni program po danima provjerite u kalendaru događanja Kuće umjetnosti Arsen. Sve projekcije su besplatne, a ulaz je moguć do ispunjenja kapaciteta kina.

Organizator festivala je Giffoni Experience, u sklopu projekta Italia Experience – il cinema italiano promosso da Giffoni nel mondo, podržanog od Ministarstva za kulturu Republike Italije, Uprava za film i audiovizualnu umjetnost uz partnersku suradnju Kuće Umjetnosti Arsen.

  Objavljeno: 07.03.2023, 12:13h