Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nastavljaju se istražni radovi unutar Dvostrukog bedema u Docu

Nastavljaju se istražni radovi unutar Dvostrukog bedema u Docu

 

 

Prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija, Grad Šibenik je osvajao novac za Kuću umjetnosti Arsen, Gradsku vijećnicu i zapadni Dolački bedem. Sad je po na red došao Dvostruki bedem za kojeg je, uz pomoć Konzervatorskog odjela, iz državnog proračuna Gradu Šibeniku osigurano 63.043,33 eura.

Revitalizacija nekadašnjeg Puta spasa predviđa kombinaciju drvenih stepenica i eskalatora te korištenje postojećih kamenih stuba kako bi se svladala visinska razlika. Eskalator će biti sagrađen u jednom smjeru te će biti podijeljen u dva dijela. Između ta dva djela realizirat će se terasom natkrivena galerija, a u podnožju tvrđave će se sagraditi prostor „agore“, koji će nositi naziv „Pozdrav moru“. Inovativan način korištenja Dvostrukog bedema dovest će do revitalizacije susjednih ulica i uličica, a manje površine koje se ovim rješenjem predviđaju unutar dvostrukog bedema moći će se po potrebi koristiti za različite kulturne ili edukacijske aktivnosti. Rješenje obuhvaća i otvaranje postojećih vrata unutar bedema koje će biti komunikacijske točke s okolnim ulicama i trgovima. Projekt Dvostrukog bedema osmišljen je tako da oživi Dolac i Kvartir te će ga vratiti na korištenje svim građanima.

"Za Dvostruki bedem imamo idejno rješenje koje je, za razliku od starog, prvotnog rješenja, na javnom predstavljanju dobilo nepodijeljeno pozitivno mišljenje struke i javnosti. Sad smo u fazi izrade trodimenzionalne geodetske podloge i istraživanja strukture zida te čvrstoće ili granulometrijske analize žbuke. Geotehničku prospekciju, odnosno geofizička istraživanja smo upravo završili, a kroz travanj će započeti arheološka istraživanja i čišćenje dijela nasipa između bedema. Sve ovo je nužno kako bi na najkvalitetnijim temeljima izradili idejni projekt, tj. kako bi u projektiranju imali što manje nepoznanica" -  kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Novo idejno rješenje revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu, tzv. Puta spasa, djelo je šibenskog arhitekta s milanskom adresom, Davora Popovića. Grad Šibenik prihvatio je projekt koji čuva izvornost građevine iz 15. stoljeća, ali dodaje nove moderne elemente usklađene s konzervatorskim smjernicama.

  Objavljeno: 06.03.2023, 12:57h