Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Novi likovni natječaj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić za osnovce

Novi likovni natječaj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić za osnovce

 

 

 

Za učenike osnovnih škola Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik raspisuje likovni natječaj  za plakat na temu Klimatske promjene. Cilj natječaja koji se provodi u okviru projekta C-Change (URBACT III PROGRAM) je podizanje svijesti mladih o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

Spomenute teme, inače,  dio su redovitih školskih programa, a djeca se s njima upoznaju kroz brojne sadržaje. Sve više se, tako,  raspravlja o smanjenju ljudskog utjecaja na klimu, kao i prilagodbi postojećim te sprječavanju budućih (negativnih) klimatskih promjena. Najveću zabrinutost izaziva povećana koncentracija stakleničkih plinova i krutih čestica u atmosferi,  veća potrošnja fosilnih goriva,  veća količina plastičnog otpada i intenzivno krčenje šuma zbog povećanja obradivih površina.

- Želimo potaknuti učenike osnovnih škola i njihove učiteljice i učitelje na razmišljanje o važnosti brige o okolišu i doprinosu svakoga pojedinca njegovu očuvanju. Natječajni zadatak je izrada plakata s jasnom ekološkom porukom koja je izražena slikom i riječju ili samo slikom. Poznato je da plakat ne trpi puno teksta, stoga preporučujemo da poruka bude kratka i jasna. Ponekad slika doista govori tisuću riječi, pa plakat može biti i bez tekstualnog dijela. Treba izbjegavati i detaljne likovne prikaze jer je najvažnija ideja – ona treba biti čitka, prepoznatljiva, likovno atraktivna i jednostavna - ističu organizatori natječaja te napominju kako je format plakata B ili B1 (hamer papir ili njegova polovica), preporučuju tehniku tempere i kolaža te zaključuju kako se plakat može izraditi pojedinačno, u paru ili skupini.

Ostali natječajni detalji, kao i upute sudionicima nalaze se na internetskoj stranici Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" (www.knjiznica-sibenik.hr). Prosudbeno stručno povjerenstvo vrednovat će prispjele radove i nagraditi tri najbolja. Izložba odabranih radova u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik bit će otvorena 8. listopada 2020. u 11 sati. 

 

 

  Objavljeno: 15.09.2020, 13:33h