Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilazak radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac

Obilazak radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac

 

 

„Ponosan sam što će Šibenik postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja. Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih strateških projekata grada Šibenika sufinanciranih od strane Europske unije jer predstavlja mnogo više od komunalne usluge. To je pitanje podizanja kvalitete života, ali i uspostave ekološki učinkovitijeg i prihvatljivijeg sustava zbrinjavanja otpada“, rekao je danas šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, prilikom obilaska radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac. Konferenciji za medije i obilasku radova također su prisustvovali načelnica Sektora za fondove EU iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, župan Goran Pauk te direktor Bikarca Robert Podrug.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja ne samo za Šibensko-kninsku županiju nego i za cijelu Republiku Hrvatsku. Centar za gospodarenje otpadom Bikarac sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Grad Šibenik, a vrijedan je 196.263.949,00 kuna.

„Izgradnja centra za gospodarenje otpadom je složen projekt koji se bez pomoći države, teško može realizirati. Zato su vam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne samo financijska nego i stručna podrška. Kako bi se zaokružila financijska konstrukcija cijelog projekta vrijednog 245 milijuna kuna Fond participira u tom iznosu sa skoro 46 milijuna kuna. Radovi napreduju očekivanom dinamikom te će Bikarac biti treći centar koji će biti izgrađen u Hrvatskoj, prvi u Dalmaciji“, istaknula je Maja Feketić, načelnica Sektora za fondove EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Realizacijom projekta CGO Bikarac, stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobit će dugoročan kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk prilikom obilaska Centra istaknuo je:  „Otpad je jedan od najvećih izazova današnjice i kvalitetno gospodarenje otpadom je preduvjet održivog razvoja. Šibensko-kninska županija će vrlo brzo riješiti i gospodarski i ekonomski i ekološki problem gospodarenja otpadom“.

Izgradnja MBO postrojenja (mehaničko-biološka obrada otpada) druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište. U sklopu druge faze, uz izgradnju MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila te se trenutno odvijaju radovi na izgradnji odlagališne plohe sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravne zgrade s parkiralištem, trafostanice te na izgradnji i opremanju MBO postrojenja. Sve faze bit će završene do rujna 2021. godine kada bi Centar za gospodarenje otpadom Bikarac trebao krenuti u probni rad.

„Trenutno se na Bikarac dovozi oko  73.000 tona otpada, od čega preko 40.000 tona komunalnog otpada. Kada CGO Bikarac zaživi, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 70 000 tona/godišnje. Kao nusprodukt gospodarenja komunalnim otpadom na CGO Bikarac dobiti će se: izdvojeni iskoristivi otpada (papir, plastika, metal, staklo), stabilizirani biorazgradivi otpad upućen na odlaganje, gorivo iz otpada (kruto oporabljeno gorivo (SRF) za korištenje u energanama ili cementarama) i kompost od biootpada. Osiguranjem pravilnog gospodarenja otpadom pridonijet ćemo učinkovitom iskorištavanju resursa te održivom rastu gospodarstva županije što nam je svima u interesu“, istaknuo je Robert Podrug, direktor Bikarac d.o.o.

  Objavljeno: 28.04.2021, 13:07h