Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Objavljen program festivala ŠKURE

Objavljen program festivala ŠKURE

 

 

Šibenska udruga Praznik rada - centar za umjetnost i edukaciju u suradnji sa zagrebačkim Centrom za knjigu pokreće ove godine međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE – šibenske književne ure, koji će se održati od 9. do 11. rujna 2021. u središtu grada.

„Cilj nam je Šibenčanima, ali i svima zainteresiranima ponuditi novu književno-scensku platformu koja će dugoročno osigurati kvalitetne književne sadržaje i jačati potrebu za knjigom, kako u Šibeniku tako i u cijeloj regiji. To želimo učiniti povezujući umjetnike različitih preokupacija i izričaja, kao i iz različitih sredina, domaće i strane, kreirajući novu i svježu kulturno-umjetničku scenu, s ciljem etabliranja Šibenika kao grada knjige, poezije i velikih pjesnika kakvi su bili Mladen Bjažić, Vesna Parun, Stjepan Gulin, Arsen Dedić, ali i velikih pisaca poput Antuna Vrančića, Sime Matavulja, Ive Brešana, kritičara poput Igora Mandića…“, poručuju organizatori čiji tim predvodi književnica i scenaristica Olja Runjić, a pridružili su joj se i Vanda Mikšić, Branko Čegec, Mojca Martin Piletić i Leon Lučev.

Šibeniku već desetljećima nedostaju sadržaji koji bi afirmirali i njegovali književno stvaralaštvo, poput književnih tribina, promocija knjiga, gostovanja poznatih autora, pjesnički susreti... Unatoč činjenici da sam Šibenik ima jednu od najljepših gradskih knjižnica u Hrvatskoj s nemalim brojem članova, književna događanja potpuno izostaju s kulturnog repertoara grada. To ne znači da Šibenčani ne čitaju i ne vole knjigu, naprotiv. Ovaj festival želi reagirati na tu situaciju.

Tako je ovih dana službeno predstavljen program festivala, a njegovi sudionici svoje će književne razgovore voditi na nekoliko gradskih lokacija.
Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3). U prvom izdanju festival će ugostiti dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), Lidija Deduš (Hrvatska/BiH), Boba Đuderija (Hrvatska), Stipe Grgas (Hrvatska), Namik Kabil (BiH), Almin Kaplan (BiH), Zvonko Karanović (Srbija), Miroslav Kirin (Hrvatska), Lea Kovács (Hrvatska), Semezdin Mehmedinović (BiH), Guillaume Métayer (Francuska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Evelina Rudan (Hrvatska), Feđa Štukan (BiH), Nada Topić (Hrvatska), Dragan Velikić (Srbija), Boris Vrga (Hrvatska), Marina Vujčić (Hrvatska).

Programe će moderirati Sanja Baković, Dubravka Bogutovac, Branko Čegec, Emir Imamović Pirke, Leon Lučev, Vanda Mikšić, Marko Podrug, Živana Podrug, Olja Runjić, Siarhej Šupa i Marina Vujčić. Tribina Mediteran kao tekst održat će se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, dok će se na tribini Hrvatskog PEN centra predstaviti Antologija banijske književnosti, a odabrane pjesme čitat će glumice Oriana Kunčić i Nina Violić. Za dva programa konsekutivno prevođenje osigurat će Vesna Vaško Cáceres (bjeloruski) i Matea Krpina (francuski).
Festival ujedno želi dati prostora i suvremenim lokalnim autorima zbog čega je osmišljen i popratni program naziva Pronađite publiku. Odaziv je već ove godine iznimno velik, a prijavljene autorice i autore zainteresirana publika može poslušati kod krstionice u petak 10. rujna u 12h.

U sklopu festivala pokrenuta je i Književna nagrada Stjepan Gulin za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. Na taj način odat će se posebna počast sjajnom i pomalo zaboravljenom pjesniku, Šibenčaninu Stjepanu Gulinu, koji je za svoj pjesnički opus 2012. godine ovjenčan Goranovim vijencem. Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 67 knjiga, a o užem krugu od pet knjiga te laureatu odlučio je tročlani žiri u sastavu: Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović. Pet naslova koji su ušli u finale su: Lidija Deduš, Razglednice iz prašnjave republike; Nedžad Ibrahimović, Obiteljske i druge strašne pjesme; Radmila Petrović, Moja mama zna šta se dešava u gradovima; Marko Pogačar, Knjiga praznika; Adnan Žetica, Sve ono što u džepove nije moglo stati. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Stjepan Gulin održat će se posljednjeg dana festivala – u subotu, 11. rujna na sceni Mala loža u 22 sata.

Dio festivalskog programa bit će i radionica Glumac ima vremena za poeziju, koja će se održati u petak 10. i u subotu 11. rujna, a vodit će je Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Na kraju radionice polaznici će se prezentirati publici poetsko-glazbenim performansom izvodeći odabrane pjesme Stjepana Gulina na programu proglašenja dobitnika po njemu nazvane književne nagrade.

U popratnom programu festivala i u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca te Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić bit će postavljena i godišnja izložba Od izvornika do prijevoda koju DHKP priređuje već petnaestu godinu zaredom. Otvaranje izložbe predviđeno je u šibenskoj Gradskoj knjižnici u četvrtak 9. rujna u 18h.

Jedna od ideja festivala je povezati književnost i glazbu, te angažirati glazbenike da samostalno ili u suradnji s autorima ostvare nove kreacije koje će prezentirati publici tijekom festivala. Ove godine publika će imati priliku poslušati najavu prvog EP-a Ove stvarnosti pod naslovom Prvi put na Zemlji, u četvrtak 9. rujna u 23h na Maloj loži, dok će u petak 10. rujna u 22h na istoj sceni nastupiti poznati poetsko-glazbeni duo Filipa Šovagovića i Fadila Abdulova.

Festival je prisutan na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/Festival-%C5%A0KURE-109306938129654

https://www.instagram.com/festivalskure/

https://twitter.com/FSkure

Na youtube kanalu festivala bit će objavljen niz video najava u kojima brojni poznati sudionici i prijatelji festivala pozivaju publiku da se priključi ŠKURAMA u Šibeniku. Prve video najave već možete potražiti na linku: 

https://www.youtube.com/channel/UCXPGMCFG6ANY4zBoOe3Btzw/featured

  Objavljeno: 01.09.2021, 13:39h