Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obnovljena četiri stilska ugaona stupa u okviru programa STANADI

Obnovljena četiri stilska ugaona stupa u okviru programa STANADI

 

 

U okviru programa STANADI tijekom 2023. godine obnovljena su četiri ugaona stupa na starim plemićkim palačama u staroj šibenskoj gradskoj jezgri. Riječ je o ugaonim stupovima u Ulici Nikole Tavelića, 20 metara od kućnog broja 1, na uglu Uskočke ulice i Ulice Jurja Šižgorića, ugaonom stupu kod samostana sv. Lovre na kontaktu ulica Mali prolaz -  Ulice Jurja Dalmatinca  i na kontaktu Ulice Nikole Tavelića i Ulice Petra Nakića. Radove je izveo Božo Petretić, restaurator majstor.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa suradnicima  i voditelj programa STANADI Ivo Šprljan obišli su danas lokacije novoobnovljenih arhitektonskih detalja, a tom prilikom gradonačelnik je najavio nastavak programa STANADI kojemu je cilj zaštita vrijedne šibenske kulturno-povijesne baštine.

„Kontinuitetom provedbe programa STANADI dokazujemo kako stara gradska jezgra ne samo da nije zaboravljena, već  se njome vrlo intenzivno bavimo. S tim u vezi,  Grad Šibenik raspisuje novi natječaj  za sufinanciranje obnove fasada, krovišta i zatvora zgrada u staroj gradskoj jezgri sa ciljem njihovog potpunog komunalnog i infrastrukturnog opremanja. Natječaj je usmjeren upravo na stanovnike stare gradske jezgre kojima želimo poboljšati i oplemeniti životno okruženje.  Radimo i na projektima podzemne infrastrukture. Ulaz u palaču Galbiani je primjer kako uspješno i funkcionalno rekonstruirati vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, sustav odvodnje i postavljanja optičkih kabela u starom dijelu Šibenika i taj primjer ćemo slijediti“ – kazao je gradonačelnik Burić.

Za obnovu četiriju ugaonih stupova u gradskoj jezgri  utrošeno je  iz proračuna Grada Šibenika 19 tisuća eura. Kao i prethodnih godina Grad Šibenik je obnovu proveo u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, a pod nadzorom konzervatora Ive Šprljana, voditelja programa STANADI.

Konzervator  Šprljan podsjetio je, prilikom obilaska obnovljenih arhitektonskih detalja,  kako šibenska povijesna jezgra ima sveukupno 28 ugaonih stupova, među kojima su mnogi vrlo vrijednih renesansnih ili gotičkih stilskih karakteristika.   Po bogatstvu stilskih ugaonih stupova kao arhitektonskih detalja,  Šibenik je, po Šprljanovim riječima,  na samom vrhu gradova na jadranskoj obali.  

 „Ugaoni stupovi u Šibeniku su vanjski simboli starih šibenskih palača. Visina ugaonog stupa nije, za razliku od nekih teorija,  pokazatelj moći pojedine plemićke obitelji,  već je njegova pozicija određivala poziciju salona same palače. Konkretno, kapitel ugaonog stupa je obično na poziciji salona. Najviši ugaoni stup je na palači Divnić kod gradske lože, a Šibenik obiluje ugaonim stupovima vrsnih gotičkih i renesansnih stilskih karakteristika. Stupovi završavaju kapitelima sa ili bez grbova šibenskih plemićkih obitelji iznad njih“ - rekao je, uz ostalo,  voditelj programa STANADI u šibenskoj gradskoj jezgri. 

  Objavljeno: 21.02.2024, 11:25h