Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Od ovog tjedna nove mjere, javna okupljanja se ograničavaju

Od ovog tjedna nove mjere, javna okupljanja se ograničavaju

 

 

Zbog porasta broja zaraženih, 11. siječnja 2022. godine, stupaju na snagu nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

„(Soj koronavirusa) Omikron se strahovito brzo širi i očekujemo da će uskoro postati dominantan (u cijeloj Hrvatskoj).“, naveo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prilikom najave novih mjera 7. siječnja 2022. godine od strane Stožera.

Zabranjuju se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, dok je dosad ta brojka bila 100. Okupljanja na kojima su propisane covid-potvrde i koja se održavaju uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se pak na 200 osoba. U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba, dok je dosad bilo dozvoljeno 50. Okupljanja na zatvorenom uz covid-potvrde ograničavaju se pak na 100 osoba. Smanjen je i dozvoljen broj osoba na privatnim svečanostima. Umjesto dosadašnjih 30 sada je moguće okupljanje do 20 osoba. Na privatnim okupljanjima s obaveznim covid-potvrdama moguće je pak boraviti do 50 osoba. Najavljene su i pojačane kontrole broja gostiju u ugostiteljskim objektima, održavanje fizičke distance od 1,5 metra te korištenje maski dok se ne sjedi za stolom. Smanjuje se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima. U zatvorenim dvoranama moguće je popuniti najviše 20 posto tribine za gledatelje, dok na tribinama na otvorenom popunjenost može iznositi do 40 posto.

Do sada je upotreba maski bila samo preporuka dok je sada ona obavezna na vjerskim obredima, umjetničkim događanjima te sjednicama predstavničkih tijela. Za poslodavce se uvodi obaveza organizacije rada od kuće gdje god je to moguće.

„Mi želimo, u konačnici to je i posao Stožera, da uz najmanje represivne mjere postignemo cilj. Možemo se zaštititi, prihvatiti mjere distance i nošenja maski te se cijepiti.“, naveo je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Učenici se vraćaju u škole, ako lokalni stožer ne odluči drugačije.

Nastava nakon zimskih praznika počinje u školama svugdje u Hrvatskoj, osim u jednom manjem mjestu, gdje se zbog pogoršane epidemiološke situacije prelazi na online nastavu. Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj razini u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH. Svi učenici od 5. razreda i dalje moraju prilikom nastave nositi maske.

„Procijepljenost se bitno podigla kod zaposlenika u obrazovnom sustavu. Mjere u školama ostaju kakve su bile i do sada.“, naveo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

NOVA ODLUKA
 

  Objavljeno: 10.01.2022, 18:24h