Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Od ponedjeljka na širem području grada s radom započinje sustav videonadzora

Od ponedjeljka na širem području grada s radom započinje sustav videonadzora

 

 

Na 60 lokacija na području grada Šibenika od ponedjeljka, 24. srpnja, s radom započinje gradski sustav tehničke zaštite. Blizu 200 kamera postavljenih na širem gradskom području, povezanih s 20 kilometara optičke mreže, služit će u svrhu očuvanja visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost građana, djece, javne i privatne imovine. 

Iz nadzornog centra s restrikcijom pristupa upravljat će se sustavom, te će se u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka procesuirati prekršaji i nezakonita ili nepropisna postupanja. Pristup sustavu bit će omogućen pojedinim zaposlenicima Policijske uprave šibensko-kninske.

„Mnogi će reći da nama ne trebaju kamere jer je Šibenik siguran grad. I zaista, u odnosu na druge sredine, mi živimo relativno mirno i sigurno. Ipak, treba znati da se na našem području godišnje dogodi između 200 i 300 razbojništava, krađa i oštećenja tuđe imovine. Tome treba dodati između 300 i 350 prometnih nesreća s materijalnom štetom, ozlijeđenim i poginulim osobama. Pritom smo svi skupa posebno osjetljivi na sigurnost djece. Stoga smo, pri definiranju rasporeda kamera, veliku pozornost posvetili pokrivanju prostora ispred vrtića, škola i dječjih igrališta. Također, prilikom svakog oštećenja javnih površina, objekata i imovine općenito te nemara prema okolišu naši sugrađani postavljaju pitanje zašto na dotičnim lokacijama Grad nije instalirao nadzorne kamere. To nas je dodatno ponukalo da pristupimo ovom projektu i njegovoj realizaciji“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Nakon vrtića, škola i dječjih igrališta, najveći broj lokacija na kojima će se vršiti videonadzor su prometnice, križanja i ulazi u grad. Puštanjem u funkciju videonadzora kontrolirat će se i  nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila.

„Na ovaj način dobili smo integriran, skalabilan i moderan sustav videonadzora javnih površina sa svrhom stvaranja što boljeg i sigurnijeg okruženja građanima i turistima. Šibenik postaje jedan od vodećih gradova na području Republike Hrvatske po pitanju implementacije sustava tehničke zaštite i inteligentnih transportnih sustava što će posljedično rezultirati smanjenjem stope kriminaliteta i oštećenja javnih objekata i površina, kao i povećanjem poštivanja prometnih propisa te smanjenjem nesreća u prometu. Već radimo planove kako bi ga u sljedećem koraku proširili na nadzor nelegalnih odlagališta otpada u okolici Šibenika, i njihovih pristupnih puteva, odnosno na sve podzemne spremnike za otpad. Za sankcioniranje nelegalno i nepropisno odloženog otpada treba nam dodatni trud policije, te smo s MUP-om u fazi definiranja sporazuma o pristupu podacima“, pojašnjava zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Do kraja godine u planu je osposobljavanje 230 kamera na preko 70 lokacija. Sustav tehničke zaštite grada Šibenika je temeljem sklopljenog ugovora postavila tvrtka King ICT d.o.o., a vrijedan je 14 milijuna kuna bez pdv-a.

  Objavljeno: 20.07.2023, 13:58h