Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Odmorište s vidikovcem Smričnjak – još jedna šibenska atrakcija

Odmorište s vidikovcem Smričnjak – još jedna šibenska atrakcija

 

 

Grad Šibenik odabrao je idejno rješenje projekta „Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku“ koje je izradio arhitektonski tim NFO iz Zagreba. Navedeno rješenje izabrano je u sklopu postupka koje je Grad Šibenik proveo u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te Javnom ustanovom „Priroda“ Šibensko-kninske županije, a s ciljem valorizacije i uređenja prostora Smričnjak.

Kako bi dobio što kvalitetnije ideje uređenja lokacije, Grad Šibenik je  pokrenuo izradu idejnog rješenja te su prijedlozi,  posredstvom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, zatraženi od tri autorska tima: NFO, Arhitektonskog biroa Turato i  tima MVA / Mikelić Vreš arhitekti. Sva tri ureda trenutno spadaju u sami vrh arhitektonske scene u Hrvatskoj i njihovi autori su nagrađivani velikim brojem prestižnih nagrada, kako domaćih,  tako i međunarodnih.  Arhitekti su svoja rješenja i viziju rekonstrukcije odmorišta Smričnjak prezentirali na Veleučilištu u Šibeniku u petak, 30. travnja.

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, na čiju inicijativu je pokrenuto uređenje Smričnjaka tom prilikom je kazao: „Grad Šibenik prije dvije godine, u suradnji s braniteljskim udrugama, proširio je pristupni put odmorištu Smričnjak nakon čega je ova lokacija postala sve atraktivnija građanima Šibenika kao obiteljsko izletište. Želja nam je dodatno valorizirati ovaj prostor, iskoristiti napuštene bunkere kako bi njihov sadržaj postao interesantan posjetiteljima, urediti parkiralište, opremiti ga urbanom opremom za odmor i druženje  te iskoristiti vidikovac s kojeg se pruža pogled na šibenski kanal i čitavi grad. Zbog svega toga obratili smo se Arhitektonskom fakultetu koji je potom angažirao tri vrhunska nagrađivana tima u Republici Hrvatskoj, a koji su ponudili svoj koncept uređenja Smričnjaka. Sva tri rada su zaista sjajna te su odlično odgovorila zadatku.“

Konzultantska mišljenja u donošenju odluke najboljeg rada zatražena su od stručnjaka s Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, prof.dr.sc. Tihomira Jukića, voditelja Kabineta za urbanizam, prof.dr.sc. Feđe Vukića voditelja Studija dizajna i dr.sc. Alana Kostrenčića s Katedre za projektiranje, a u izboru su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić te pročelnica  Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić.

Pristup i korištenje vidikovca bit će dostupno tijekom cijele godine i prikladno za korištenje za sva godišnja doba. Dolazak do njega očekuje se pješice od organiziranog parkirališta za 50-tak automobila. Od ostalih sadržaja očekuje se aktiviranje prostora dva bunkera. Jedan za  izložbeno-informacijske programe kojima bi se prezentirala povijest Šibenika kao i uloga bunkera u obrani grada, a drugi za umjetničke instalacije mladih šibenskih umjetnika. Sve to prate otvoreni prostori za razne aktivnosti u vidu amfiteatra za odmor i razna događanja kao i sanitarni čvor te parking za bicikle. Cijela kompozicija odmorišta temelji se na odnosu netaknutog prirodnog kamenog pejzaža sa zatečenim mediteranskim biljem prema artificijelnim istaknutim vidikovcima koji su obgrlili vrh Smričnjaka s tri strane.

„Ovim projektom Šibenik će, uz obnovljene tvrđave i šetnicu uz more, dobiti još jednu prepoznatljivu atrakciju, jedno novo atraktivno odredište za turiste i ugodan boravak, druženje i odmor građana koji žele uživati u pogledu na svoj grad.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Šibenska javnost sva tri rada moći će razgledati od sutra, 04. svibnja 2021. godine u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

 

 

 

  Objavljeno: 03.05.2021, 11:41h