Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

Održana 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

 

 

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika koja je danas održana na Tvrđavi sv. Ivana počela je minutom šutnje kojom je odana počast nedavno preminulom Josipu Olivariju, nekadašnjem predsjedniku Skupštine Općine Šibenik te aktualnim satom u kojemu su klubovi vijećnika i gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Željku Buriću, njegovom zamjeniku Danijelu Mileti i pročelnicima gradskih upravnih odjela. 

Gradsko je vijeće danas usvojilo niz dokumenata od iznimnog razvojnog značaja za grad Šibenik. Nakon detaljnog predstavljanja i rasprave prihvaćen je većinom glasova tekstualni sadržaj Međunarodnog javnog natječaja u svrhu odabira razvojnog partnera za Projekt Batižele. Njime su precizirani sve pojedinosti natječajne procedure za odabir budućeg investitora tog važnog gradskog projekta.

Većinom vijećničkih glasova podržan je, također,  i Sporazum o namjeravanom razvoju industrijskog projekta tvrtke Vallis Solaris d.o.o. u Industrijskoj zoni Podi koji obuhvaća niz razvojno–istraživačkih, industrijskih i energetskih projekata koji će biti povezani u programsku cjelinu. Projekt, istaknuto je, podrazumijeva integriranu proizvodnju fotonaponskih modula i pripadajuće opreme koja se temelji na vertikalno povezanom industrijsko-tehnološkom proizvodnom lancu te na proizvodnji fotonaponske električne energije, zelenog vodika i zelenih sintetičkih goriva u Republici Hrvatskoj.

U nastavku sjednice primljeno je na znanje Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Šibenika,  usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2023. godinu,  prihvaćene su  II. Izmjene i dopuna Proračuna Grada Šibenika za 2023. i projekcije za  2024.  i 2025. godinu sa nizom podtočaka te je podržan prijedlog Proračuna Grada Šibenika za 2024. godinu i projekcija za 2025. i  2026. godinu  sa pripadajućim programima.

Gradsko vijeće usvojilo je potom i Strategiju urbanog područja Šibenik za razdoblje 2021.-2027. godine što je bio preduvjet za ishođenje EU sredstava iz ITU mehanizma. Spomenuta Strategija, naime, temeljni je strateški dokument u okviru politike regionalnog razvoja koji služi kao multi-sektorski strateški okvir kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline unutar jasno definiranog vremenskog razdoblja, odnosno predstavlja preduvjet za korištenje ITU mehanizma za sedmogodišnje razdoblje u skladu s višegodišnjim financijskim okvirom kohezijske politike Europske unije.

Prijedlogom Odluke o porezima Grada Šibenika koju je, u nastavku sjednice, podržalo Gradsko vijeće stopa poreza na potrošnju iznosit će 3 posto, a Gradu će pripasti i porez na kuće za odmor koje će se godišnje plaćati 5 eura po jednom četvornom metru korisne površine kuće za odmor na cijelom području Grada Šibenika.

Prijedlogom Odluke o II. Izmjeni i dopuni Odluke o paušalnom porezu za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu za Grad Šibenik koja se nadalje našla pred gradskim vijećnicima,  visina paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici za kamp i robinzonski smještaj u Šibeniku, Brodarici, Krapnju, Zlarinu, Grebaštici i Žaboriću iznosit će 150 eura. U Dubravi kod Šibenika, Jadrtovcu, Kapriju, Lozovcu, Raslini, Zatonu i Žirju ista pristojba iznosit će 105 eura, dok će u Boraji, Brnjici, Čvrljevu, Danilu, Danilu Birnju, Danilu Kraljice, Donjem Polju, Gorišu, Gradini, Konjevratama, Lepenici, Mravnicama, Perkoviću, Podinama, Radoniću, Sitnom Donjem, Slivnu, Vrpolju i Vrsnome iznositi 75 eura.

Izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi usvojeno je mjesečno plaćanje komunalne naknade za stambene nekretnine umjesto dosadašnjeg tromjesečnog plaćanja, sve s ciljem pojednostavljivanja plaćanja te vrste režije. Vijećnici su nadalje prihvatili i izmjenu  Odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima. Nova Odluka racionalizira poslove koje spadaju u komunalnu djelatnost izuzimajući, uz ostalo,  poslove čišćenja i održavanja prirodnih i uređenih morskih plaža za koje nije utvrđena posebna namjena ili gospodarska namjena te izdana koncesija. S tim u vezi promijenjena je i Odluka o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti, a na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je i da se, s obzirom na istek koncesije, provede postupak davanja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na šibenskom gradskom području.

Usvajanjem Prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru uređeno je i područje korištenja pomorskog dobra, način njegova uređenja, održavanja čistoće i čuvanja površina  te osiguranje nesmetanog prolaska duž pomorskog dobra sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru, a također je prihvaćen i  Prijedlog Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Šibenika.  

Na današnjoj sjednici imenovano je i Povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i Povjerenstvo za prodaju poljoprivrednog zemljišta.  

Prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna (II.) Urbanističkog plana uređenja naselja Brodarica uvršten je na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Šibenika (na kojoj je i usvojen) , između ostalog i zato što je od zadnjih izmjena i dopuna UPU-a prošlo 11 godina pa stanje u prostoru nameće nove mogućnosti izmjene dokumentacije i namjene površina.

U skladu s novom namjenom bit će potrebno definirati uvjete gradnje sadržaja sportsko-rekreacijske namjene kao pratećeg sadržaja Industrijske zone Podi te je, s tim u vezi, prihvaćena Odluka o izradi Izmjena i dopuna (VI) Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Podi te pripadajućih Izmjena i dopuna (VII.) Prostornog urbanističkog plana uređenja Grada Šibenika.  

Na sjednici Gradskog vijeća potporu vijećnika su dobili i prijedlozi odluka o nerazvrstanim cestama,  grafičkom prikazu ulica na području Jadrije, ukidanju statusa javnog dobra na katastarskoj čestici broj 3313/8 k.o. Donje Polje, prijenosu prava vlasništva katastarske čestice broj 5251/3 k.o. Šibenik, prihvatu ustupljene nekretnine te o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika.  Usvojena je i Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Grada Šibenika za 2023. godinu, kao i  Plan razvoja sustava civilne zaštite Grada Šibenika za 2024. s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.  

Gradski vijećnici suglasili su se u nastavku današnje sjednice i s Prijedlogom Odluke o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za Grad Šibenik u 2024. godini te su primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 30. lipnja 2023. Imenovan je i Savjet mladih Grada Šibenika u kojega su ušli Leon Cinotti Georgijevski, Mia Jakelić, Vito Milovanović, Anđela Dujić i Ivan Burić. 

Vijećnici su prihvatili i ponudu ZM-VIKOM d. o. o. za proizvodnju, konstrukcije i montažu za kupnju zemljišne parcele površine oko 83 tisuće četvornih metara u Industrijskoj zoni Podi.

Izvješće o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2022. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornog plana vijećnici su primili na znanje te su potom prihvaćena Godišnja izvješća o ostvarivanju plana i programa rada Dječjeg vrtića „Šibenska maslina“ i Dječjeg vrtića „Smilje“ za 2022./2023. pedagošku godinu.  

Dnevni red sjednice Gradskog vijeća dopunjen je prijedlozima odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Šibenika,  davanju suglasnosti za zaduženje putem financijskog leasinga trgovačkom društvu ZELENI GRAD ŠIBENIK d.o.o. za nabavu specijalnog vozila „samopodizača“ kao i za nabavu specijalnog vozila „navlakača kontejnera“.  Prijedlog Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Šibenika za razdoblje od 2024. do 2028. godine također se našao pred gradskim vijećnicima, kao i  prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Poduzetničke zone Podi. Svi akti su usvojeni.

 

  Objavljeno: 14.12.2023, 14:24h