Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

 

 

Zbog iznimno hitnog slučaja i osobito opravdanih razloga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika mr.sc. Goran Grguričin  sazvao je za danas 25. sjednicu Gradskog vijeća Grada Šibenika na kojoj su donesene odluke vezano uz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i koje je bilo potrebno donijeti do 15.11.2011.

Uoči vijećničkih pitanja Anita Jakšić je ispred mandatnog povjerenstva izvijestila o prestanku mandata vijećnika Zlatka Štrbinićai početku vijećničkog mandata zamjenika vijećnika Gorana Mihelčića. Naime, 24. listopada 2011. godine vijećnik Gradskog vijeća Grada Šibenika Zlatko Štrbinić dostavio je svoju ostavku na dužnost člana Gradskog vijeća Grada Šibenika ovjerenu od strane javnog bilježnika sukladno čl. 37. Statuta Grada Šibenika. Kako je gospodin Zlatko Štrbinić izabran za vijećnika na Nezavisnoj gradskoj listi zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste odnosno zamjenjuje ga gospodin Goran Mihelčić, koji je tom prigodom i svečano prisegnuo.
 

Nakon aktualnog sata, odnosno vijećničkih pitanja, pročelnica za provedbu prostornog uređenja i gradnju Ljiljana Giljanović pojasnila je pojedinosti vezano uz Odluku o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgrađenoj zgradi. “Stupanjem na snagu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama određeni su uvjeti i postupak legalizacije nezakonito izgrađenih građevina, te je propisano da se na nezakonito izgrađenoj zgradi protivno planu može, protivno prostornom planu, ozakoniti najviše dvije etaže od kojih je druga potkrovlje, osim ako odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije određen veći broj etaža. Predstavničkom tijelu dana je također ovlast da odredi veći broj etaža za nezakonito izgrađene zgrade unutar i/ili izvan građevinskog područja.“ Kazala je Giljanović. Nakon obrazloženja,  Gradsko vijeće je donijelo  odluku da se, pored dvije etaže od kojih je druga potkrovlje, može ozakoniti još jedna etaža, ako se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja, i još podrum i jedna etaža, ako se takva zgrada nalazi izvan građevinskog područja.

 

Drugu točku Dnevnog reda, odnosno potrebu dodnošenja  Odlukeo vrijednostima jediničnih iznosa za položajne zonepojasnio je pročelnik za komunalne poslove Josip Živković. “Zakonom je propisano da je podnositelj zahtjeva dužan prije izdavanja rješenja o izvedenom stanju platiti naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, odnosno prvi obrok naknade u slučaju obročne otplate. Navedena naknada utvrđuje se prema ocjeni utjecaja nezakonito izgrađene zgrade na prostor i uz primjenu općih korektivnih koeficijenata, kojima se uzima u obzir odnos prema aktu kojim se odobrava građenje, usklađenosti s prostornim planom i svrsi građenja te zgrade i uz primjenu jediničnog iznosa za pripadajuću položajnu zonu u kojoj se nezakonita građevina nalazi. Najmanja i najveća vrijednost u kunama jediničnog iznosa određuje se za smještaj nezakonito izgrađene zgrade u odnosu na najviše pet položajnih zona, koje se podudaraju sa zonama određenim prema propisu o komunalnom gospodarstvu za obračun komunalnog doprinosa.Odlukom o komunalnom doprinosu  su, ovisno o pogodnosti položaja određenog područja i stupnja opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture, određene ukupno dvije zone, i to:

1. zona – područje naselja Šibenik omeđeno Njivicama, Meterizama, Šubićevcem, Vidicima i Mandalinom,

2. zona – ostala naselja i dijelovi naselja Grada Šibenika.


Uredbom o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru utvrđeni su iznosi jedinične naknade NP za položajne zone, i to u okviru raspona.Za prvu zonu raspon je od 20,00 do 25,00 kuna, a za drugu zonu od 15,00 do 19,99 kuna.”kazao je Živković te u ime predlagatelja predložio da za I zonu taj iznos bude 20,00 kuna, a za II zonu 15,00 kuna, što je i usvojeno.

  Objavljeno: 14.11.2011, 13:07h