Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 6. sjednica Gradskog vijeća Šibenika

Održana 6. sjednica Gradskog vijeća Šibenika

 

 

U prostoru Veleučilišta u Šibeniku danas je održana 6.  sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika. Pred vijećnicima se našlo Izvješće o radu gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića za razdoblje srpanj - prosinac 2021. godine koje je primljeno na znanje,  kao i Prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduženju Grada Šibenika od 9 milijuna kuna za tekuću likvidnost, odnosno premošćivanja različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Vijećnici su se suglasili i s Odlukom o otpisu nenaplativog  potraživanja u ukupnom iznosu od 1.467.741 kuna s osnove prihoda od komunalne naknade od NCP Nautički centar Prgin – Remontno brodogradilište Šibenik d.o.o.  u stečaju koji je brisan iz sudskog registra Ministarstva pravosuđa RH. Potraživanje je, kazano je, bilo pod ovršnom naplatom, a stečajni postupak je odmah zatvoren jer pravni subjekt nije imao imovine.

Prihvaćeni su i Prijedlozi Odluka o primanju na znanje Izvještaja o danim suglasnostima za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2021.  te o pokretanju postupka izrade provedbenih dokumenata „Strategije razvoja urbanog područja Šibenik za razdoblje 2021.-2027.“  Urbano područje Šibenik čine, pojašnjeno je,  grad Šibenik kao središte, grad Skradin i općina Bilice. Osnovni kriteriji za ulazak u obuhvat urbanog područja su udio dnevnih migracija zaposlenih u grad Šibenik od minimalno 30 posto te obveza postojanja prostornog kontinuiteta. Grad Skradin i općina Bilice udovoljavaju tim kriterijima i zajedno s gradom Šibenikom čine kontinuirano urbano područje. Stoga je Grad Šibenik započeo postupak izrade Strategije razvoja urbanog područja Šibenik za financijsko razdoblje 2021. - 2027. godine (SRUP) što je preduvjet za korištenje ITU mehanizma. Strategija razvoja urbanog područja planski je dokument politike regionalnog razvoja, kojim se kreira podloga za upravljanje razvojem urbanog područja Šibenik, definiranjem prioriteta, ciljeva i smjera razvoja. Na sjednici je podržan i Prijedlog Odluke o usvajanju komunikacijske strategije i komunikacijskog akcijskog plana strategije razvoja urbanog područja Šibenik za financijsko razdoblje 2021.-2027.godine

Vijećnici su se suglasili i oko  rekonstrukcije i opremanja javne zelene površine u Žaboriću. Ovim projektom će se graditi i opremiti javna zelena površina u Žaboriću približne površine 1.700 četvornih metara, u svrhu uređenja infrastrukture i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena lokalnog stanovništva. Uredit će se zapuštena javna zelena površina uz cestu te rekreacijska površina, odnosno morska plaža.

Prijedlogom Plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osnovnih škola Grada Šibenika za 2022. godinu koji je također podržan u Proračunu Grada Šibenika za 2022. godinu planirana su (decentralizirana) sredstva u ukupnom iznosu od 1 .395.000 kuna, dok sredstva za istu namjenu u Odluci Vlade iznose 1.380.810 kuna. Budući da je Odluka Vlade donesena nakon donošenja Proračuna Grada Šibenika za 2022. godinu, planirani iznosi uskladit će se izmjenama i dopunama Proračuna Grada Šibenika. Radovi su predloženi prema iskazanim zahtjevima škola, a dio su planskih ulaganja kojima se želi poboljšati kvaliteta školskih prostora, produžiti vijek njihove uporabe, nabaviti nova oprema, nastavna sredstva i pomagala kako bi se osigurao i poboljšao minimalni standard javnih potreba u osnovnom školstvu.

U Proračunu Grada Šibenika, osim toga, planirana su sredstva i za ostala kapitalna ulaganja u sveukupnom iznosu od 3.239.000 kuna, za što se sredstva dijelom osiguravaju iz vlastitih izvora Grada, a dijelom iz ostalih izvora koje škole samostalno prikazuju u svojim financijskim planovima, a koji se ostvaruju kroz sustav gradske riznice. Tako je za izgradnju sportske dvorane OŠ Brodarica u ovogodišnjem Proračunu planirano 249.000 kuna vlastitih sredstava Grada koja se odnose na troškove izrade Izvedbenog projekta i pripadajućih troškovnika; za troškove izrade projektne dokumentacije izgradnje OŠ Ražine planiran je iznos od 350.000 kuna, dok je za trošak izrade projektne dokumentacije i izvedbenog projekta izgradnje nove OŠ Vrpolje planiran iznos od 500.000 kuna. Također, u cilju osiguravanja uvjeta za uvođenje cjelodnevne nastave i mogućnosti organiziranja jednosmjenskog rada u OŠ Jurja Dalmatinca te potrebe njezine nadogradnje, u ovogodišnjem Proračunu planirana su sredstva u iznosu od 350.000 kuna za troškove izrade projektne dokumentacije.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća  usvojena i Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Šibenika za 2022. godinu,  u ovogodišnjem Proračunu osigurana su decentralizirana sredstva za osnovne škole u iznosu od 6.984.000 kuna koja se odnose na materijalne i financijske rashode i rashode za tekuće i investicijsko održavanje, te 1.395.000 kuna za kapitalna ulaganja u škole, što je sveukupno 8.379.000 kuna.

Vijećnici su podržali i Prijedloge Odluke o dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama – Popisa cesta, ulica i trgova Grada Šibenika,  Odluke o ukidanju statusa javnog dobra na čest.zem.2538/4, 2538/5 i 2535/9 K.O. Jadrtovac, Odluke o preimenovanju ulica u  Vrpolju te  Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o korištenju gradskih parkirališta. Posljednja od spomenutih Odluka odnosi se na proširenje područja naplate parkiranja na cijelu Ulicu Petra Preradovićai to  na zahtjev stanara te ulice. Ulica Petra Preradovića svrstana je u 2. parkirališnu zonu u kojoj cijena satne karte iznosi 3,00 kune. Cijena dnevne karte u vremenskom razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja iznosi 42,00 kune, a od 1.lipnja do 30. rujna iznosi 48,00 kuna. Povlaštena parkirališna karta za stanare Ulice Petra Preradovića iznosi 70,00 kuna mjesečno. Naknada za parkiranje u vremenskom razdoblju od 1.listopada do 31. svibnja naplaćuje se radnim danom u vremenu od 7 do 21 sat, a subotom u vremenu od 7 do 14 sati. U vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna naknada za parkiranje naplaćuje se od ponedjeljka do nedjelje, uključujući blagdane, u vremenu od 7 do 23 sata.

Do kraja sjednice Gradskog vijeća usvojeni su također slijedeći akti: Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Izmjene i dopune općih uvjeta ugovora o korištenju javnih parkirališta s naplatom,   Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj infrastrukturi Grada Šibenika i njezinom pravnom statusu,  Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku jakova Bilića,  Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju ravnatelja Javne ustanove „Športski objekti“ Šibenik Andrije Španje,  Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu s financijskim izvješćem za 2021. godinu Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika,  Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvještaja o radu i financijskog izvještaja za 2021. godinu Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika,  Prijedlog Zaključka o primanju na znanje Izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2020. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornog plana,  Prijedlog Zaključka o primanju na znanje Izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2021. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornog plana,  Prijedlog Zaključka o primanju na znanje Izvješća o radu Savjeta mladih Grada Šibenika za 2021. godinu te Prijedlog Zaključka o primanju na znanje Izvješća o korištenju sredstava tekuće pričuve Proračuna Grada Šibenika za mjesec prosinac 2022. godine.  

Dnevni red sjednice, inače, dopunjen je dvjema točkama pa je, tako, usvojen Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja luke Pekovac.  Postupak izrade Prostornog plana je pokrenut radi utvrđene potreba za izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja luke Pekovac, kako bi se omogućila realizacija proširenja i uređenje obalnog pojasa u Docu, a sve u skladu  s mogućnostima Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika.  Usvojenim Prijedlogom Odluke o grafičkom prikazu ulica na području grada Šibenika, pak,  evidentirat će se trase postojećih ulica u naselju Raslina, gradskoj četvrti Šubićevac i Ulicama Stjepana Radića, Velebitskoj i Petra Preradovića u svrhu točnog određivanja njihova obuhvata u Registru prostornih jedinica Državne geodetske uprave.

Uoči rasprave i glasovanja po točkama Dnevnog reda današnje sjednice, vijećnici su tijekom Aktualnog sata  postavljali pitanja Željku Buriću, gradonačelniku Šibenika,  Danijelu Mileti, njegovom zamjeniku te pročelnicima gradskih upravnih odjela.

 

  Objavljeno: 10.03.2022, 14:48h