Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana komemoracija Ali Guberini: Bio je utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika

Održana komemoracija Ali Guberini: Bio je utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika

 

 

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas je održana komemoracija za nedavno preminulog akademskog kipara, slikara i likovnog umjetnika  Aleksandra Alu Guberinu koji je preminuo 31. listopada u 76 godini. 

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih umjetnika kipara  rodio se 14. svibnja 1946. u šibenskom Docu, u Kvartiru,  gdje je proveo djetinjstvo. Još kao osnovac radio je skulpture od gline i taj su izuzetni talent prepoznali njegovi nastavnici likovnog odgoja koji su ga i usmjerili na Školu za primijenjenu umjetnost u Splitu. Iako skromna mnogočlana obitelj Guberina nije imala sredstava za financiranje nastavka Alinog školovanja, zahvaljujući njegovoj upornosti i želji te spremnosti na žrtvu i odricanje uspijeva je upisati i završiti te potom odlazi na odsluženje vojnog roka u bivšoj JNA gdje također stvara i otvara izložbe. 

Upisuje se potom i na Likovnu akademiju u Zagrebu te usporedo sa studiranjem izrađuje makete brodova, radi i stvara s Dušanom Džamonjom u njegovom ateljeu. Po završetku Akademije vraća se u Šibenik, ali ubrzo u dva navrata završava na robiji u Staroj Gradišci.  Nakon uzničkih dana, Guberina odlazi u Ameriku i ostaje četiri godine. Vraća se u Šibenik  1991. godine te ostaje vjeran rodnom gradu sve do svoje smrti. Njegov dugi kiparski radni vijek oplođen je bogatim umjetničkim opusom za kojega je ovjenčan brojnim nagradama i priznanjima. Osvojio je sedamnaest prvih, šest drugih i tri treće nagrade, a dobitnik je i Nagrade Grada Šibenika.  Postavio je četrdeset dva javna djela te održao čak dvadeset devet samostalnih izložaba. Uz umjetnost neodvojivi dio njegova života bilo je i more i ribolov.

Ovom komemoracijom kojoj su prisustvovali Alini sinovi Ante i Mario te njegova rodbina i prijatelji,  šibenska  se kulturna i umjetnička zajednica te predstavnici javnog i društvenog života, među njima i gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, oprostila od jednoga od svojih prepoznatljivih i najistaknutijih članova koji je iza sebe ostavio impozantan stvaralački opus.

O životu i radu velikog umjetnika dirljivim riječima su se oprostili galeristi Antonija Modrušan i Pavao Roca,  povjesničar i glazbeni kritičar prof. dr.sc. Tonči Šitin, novinar i publicist Stanko Ferić te novinar Nikola Urukalo.

„Ostali smo bez našeg Ale i od sad ćemo se s njim družiti jedino u sjećanju, u susretima s njegovim radovima koji su razbacani po gradu i dalje, na koje je gledao kao na poklone onima s kojima je dijelio život na asfaltu i moru, u konobama i tijesnim stanovima, u galerijama, na grobljima ili bliskim mu suhozidima“ – kazao je, uz ostalo, prof. Šitin.

O vremenu međusobne suradnje i stvaranja najvećih dijela i izložbi, uzletima i stvaralačkim krizama Ale Guberine govorio je galerist Roca spomenuvši da će se njegov puni umjetnički opus moći sagledati tek s vremenskim odmakom.

Osobnu i profesionalnu fascinaciju likom i djelom velikog šibenskog umjetnika, međusobnim susjedskim i prijateljskim druženjima s njim i suprugom mu Silvom nazočnima na komemorativnom skupu prenio je biranim riječima  Nikola Urukalo, dok je Stanko Ferić u dirljivom govoru, među ostalim, kazao kako Šibenik nikada nije imao nikog poput Ale Guberine koji je pojavom, glasom, mišlju i djelom bio utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika.

„Bio je grub - a nježan, nepobjediv - a ranjiv, naoko prost - a velik, prosvijećen, u burama i neverama života postojan kao hrid, tvrd, čvrst,  a znao je i zaplakati…“ – rekao je Ferić.

Posljednji ispraćaj Aleksandra Ale Guberine bit će danas u 15 sati na gradskom groblju Kvanj.

  Objavljeno: 04.11.2022, 12:24h