Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana komemoracija Ali Guberini: Bio je utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika

Održana komemoracija Ali Guberini: Bio je utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika

 

 

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas je održana komemoracija za nedavno preminulog akademskog kipara, slikara i likovnog umjetnika  Aleksandra Alu Guberinu koji je preminuo 31. listopada u 76 godini. 

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih umjetnika kipara  rodio se 14. svibnja 1946. u šibenskom Docu, u Kvartiru,  gdje je proveo djetinjstvo. Još kao osnovac radio je skulpture od gline i taj su izuzetni talent prepoznali njegovi nastavnici likovnog odgoja koji su ga i usmjerili na Školu za primijenjenu umjetnost u Splitu. Iako skromna mnogočlana obitelj Guberina nije imala sredstava za financiranje nastavka Alinog školovanja, zahvaljujući njegovoj upornosti i želji te spremnosti na žrtvu i odricanje uspijeva je upisati i završiti te potom odlazi na odsluženje vojnog roka u bivšoj JNA gdje također stvara i otvara izložbe. 

Upisuje se potom i na Likovnu akademiju u Zagrebu te usporedo sa studiranjem izrađuje makete brodova, radi i stvara s Dušanom Džamonjom u njegovom ateljeu. Po završetku Akademije vraća se u Šibenik, ali ubrzo u dva navrata završava na robiji u Staroj Gradišci.  Nakon uzničkih dana, Guberina odlazi u Ameriku i ostaje četiri godine. Vraća se u Šibenik  1991. godine te ostaje vjeran rodnom gradu sve do svoje smrti. Njegov dugi kiparski radni vijek oplođen je bogatim umjetničkim opusom za kojega je ovjenčan brojnim nagradama i priznanjima. Osvojio je sedamnaest prvih, šest drugih i tri treće nagrade, a dobitnik je i Nagrade Grada Šibenika.  Postavio je četrdeset dva javna djela te održao čak dvadeset devet samostalnih izložaba. Uz umjetnost neodvojivi dio njegova života bilo je i more i ribolov.

Ovom komemoracijom kojoj su prisustvovali Alini sinovi Ante i Mario te njegova rodbina i prijatelji,  šibenska  se kulturna i umjetnička zajednica te predstavnici javnog i društvenog života, među njima i gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, oprostila od jednoga od svojih prepoznatljivih i najistaknutijih članova koji je iza sebe ostavio impozantan stvaralački opus.

O životu i radu velikog umjetnika dirljivim riječima su se oprostili galeristi Antonija Modrušan i Pavao Roca,  povjesničar i glazbeni kritičar prof. dr.sc. Tonči Šitin, novinar i publicist Stanko Ferić te novinar Nikola Urukalo.

„Ostali smo bez našeg Ale i od sad ćemo se s njim družiti jedino u sjećanju, u susretima s njegovim radovima koji su razbacani po gradu i dalje, na koje je gledao kao na poklone onima s kojima je dijelio život na asfaltu i moru, u konobama i tijesnim stanovima, u galerijama, na grobljima ili bliskim mu suhozidima“ – kazao je, uz ostalo, prof. Šitin.

O vremenu međusobne suradnje i stvaranja najvećih dijela i izložbi, uzletima i stvaralačkim krizama Ale Guberine govorio je galerist Roca spomenuvši da će se njegov puni umjetnički opus moći sagledati tek s vremenskim odmakom.

Osobnu i profesionalnu fascinaciju likom i djelom velikog šibenskog umjetnika, međusobnim susjedskim i prijateljskim druženjima s njim i suprugom mu Silvom nazočnima na komemorativnom skupu prenio je biranim riječima  Nikola Urukalo, dok je Stanko Ferić u dirljivom govoru, među ostalim, kazao kako Šibenik nikada nije imao nikog poput Ale Guberine koji je pojavom, glasom, mišlju i djelom bio utjelovljenje duha, duše i naravi Šibenika.

„Bio je grub - a nježan, nepobjediv - a ranjiv, naoko prost - a velik, prosvijećen, u burama i neverama života postojan kao hrid, tvrd, čvrst,  a znao je i zaplakati…“ – rekao je Ferić.

Posljednji ispraćaj Aleksandra Ale Guberine bit će danas u 15 sati na gradskom groblju Kvanj.

  Objavljeno: 04.11.2022, 12:24h