Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana konferencija Reindustrijalizacija Dalmacije – nova prilika generacije

Održana konferencija Reindustrijalizacija Dalmacije – nova prilika generacije

 

 

Reindustrijalizacija Dalmacije – nova prilika generacije – naziv je konferencije koja je, u organizaciji medijske kuće Slobodna Dalmacija i pokroviteljstvo Grada Šibenika  danas održana u Kući umjetnosti Arsen.

Sudionicima skupa uvodno se obratio Miroslav Ivić, direktor Slobodne Dalmacije, dok je Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika,  u pozdravnoj riječi istaknuo kako je Šibenik svoje gospodarske potencijale usmjerene većim dijelom na malo i srednje poduzetništvo uspio prilagoditi tehnološkim promjenama te istodobno razvijati i turizam i industriju. 

“Pri tome je  gospodarstvo integriralo nove,  tražene proizvode i usluge, razvilo - a i nadalje razvija - tehnologije koje troše manje energije, smanjuju otpad i izbjegavaju zagađenje, a mi smo,  kao jedinica lokalne samouporave,  napravili sve pretpostavke da se gospodarskim subjektima osigura pravno-normativni okvir za daljnji rast, da ih se stimulira kako bi bili što konkurentniji te smo im, kroz sustav visokog obrazovanja, osigurali neophodni kadar sa izvanrednim stručnim i znanstvenim znanjem i vještinama. 

Turizam je sjajna premosnica koja nam je omogućila restrukturiranje gospodarstva,  pa je Šibenik od nekadašnjega grada teške i temeljne industrije postao grad srednjeg i malog poduzetništva. Kad govorimo o turizmu u Šibeniku, ne hrlimo za brojkama, nego za kvalitetom. Ne razvijamo stihijski turizam jer vrlo dobro znamo što želimo postići i koji su potezi do konačnog cilja. Obnovom svojih kulturnih bisera, tvrđava sv. Mihovila, Barone te sv. Ivana počeli smo novu turističku eru Šibenika. Međutim, nismo stali na obnovi, nego na kulturnim dobrima gradimo priču inovativnih sadržaja, atrakcija i proizvoda koji se pružaju posjetiteljima.

Te investicijske zamahe u turizmu Grad Šibenik prati ulaganjima u svoju komunalnu opremljenost, komunalnu i prometnu infrastrukturu. Ulaganje u obrazovanje, nadalje, za nas je osim razvoja gospodarstva i turizma temeljni kamen razvoja grada. Pokrenuli smo sveučilišni studij Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. U partnerstvu s Veleučilištem u Šibeniku i Studentskim centrom završava se Studentski dom Palacin.  Nastavljamo osnaživanje Poduzetničke zone Podi, najveće u Hrvatskoj, te smo dobar partner svim poduzetničkim inicijativama i ulagačima. Otvoren je i Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut a  prostor nekadašnjeg TEF-a u budućnosti će biti nositelj gospodarskog, ne samo turističkog razvoja grada" – rekao je, uz ostalo gradonačelnik Šibenika poželjevši prisutnima uspješan i kreativan rad.

Uslijedila je panel rasprava na kojoj su dominirale gospodarske teme.  Panelisti Tajana Kesić Šapić, voditeljica Odjela za industriju HGK, Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex HRVATSKA d.d., Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Helena Budiša, predsjednica Izvršnog odbora HUP Podružnice Dalmacija i Diana Mudrinić, direktorica Inkubatora za nove tehnologije Trokut razgovarali su, tako, o pojačavanju udjela industrije u ukupnom gospodarstvu Dalmacije, trenutnom stanju i projekcijama za budućnost, ulaganjima u infrastrukturu, promet i informatiku, povezanosti gospodarskih zona s gradskim središtima, ulaganjima u ljudski kapital, stručno obrazovanje i njegu kao jednom od preduvjeta industrijalizacije, utjecaju indrustrijalizacije na okoliš i drugim temama.

  Objavljeno: 01.02.2023, 11:23h