Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana konferencija za novinare o aktualnoj situaciji u TLM d.d. Šibenik

 

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović sa zamjenicima Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem održao je danas konferenciju za novinare reagirajući na neprimjeren pritisak javnosti i medija na šibenski TLM, kojega se kao tvrtku, ali i njezine djelatnike unaprijed osuđuje. ""Slažemo se da institucije pravne države rade svoj posao i neka se krivnja sankcionira, ali se ne slažemo da se unaprijed donose negativni zaključci koji nanose štetu ne samo TLM-u i Gradu Šibeniku već i cijeloj državi. Nekorektno i neprimjereno se optužuje TLM koji uspješno radi, koji je proizvođač i jedan od najvećih izvoznika u državi i koji zapošljava 1100 radnika. Smatramo da je krajnje vrijeme da se oglasi Vlada Republike Hrvatske i zaštiti proizvodnju i one koji proizvode. Borba za svako radno mjesto, a posebice proizvodno treba čuvati kao kap vode na dlanu i to bi trebao biti prioritet ove Vlade i države. Svi postupci koje je provodio TLM radili su se u dogovoru s tadašnjom Vladom RH. Mišljenja smo da nije bilo loše namjere u odlukama tadašnje Vlade, tražeći način da se pomogne TLM-u kako bi stao na noge i počeo poslovati, iz čega je proizašlo i sklapanje određenih ugovora. Zato pozivam Vladu RH da stane uz TLM i ovaj grad, jer je TLM kao proizvodna tvrtka od vitalnog interesa za cijelu državu, a odluke vezane uz TLM su političke prirode i pogrešno ih je stavljati u kriminalni kontekst.

Gradska vlast Grada Šibenika želi se jače uključiti u sve odluke koje će se donositi vezano uz TLM, u cilju zaštite šibenskog gospodarstva, a time i egzistencije 1100 radnika TLM-a"" poručio je gradonačelnik. Zamjenik gradonačelnika Franko Vidović iznio je jasan stav da je TLM od samog početka imao subvencioniranu električnu energiju (što je model u svim zemljama svijeta), te da bi prestankom isporuke struje po posebnim cijenama prestala proizvodnja konkurentnog proizvoda na tržištu, jer je cijena električne energije izravno vezana uz cijenu aluminija, što bi prouzrokovalo ogromne posljedice za zaposlenike, grad i državu. ""Mi tražimo odgovoran postupak Vlade RH, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kao i drugih subjekata, te da se uz društvene poluče i socijalne koristi. Također da se TLM primjereno tretira kao velika proizvodna i značajna tvrtka u koju je sadašnji konzorcij uložio preko 50 mil. EUR-a. TLM ima perspektivu i povećava proizvodnju, te postiže i rekordnu proizvodnju koju treba zaštititi.

Prebacivanje krivnje na gosp. Polančeca nije rješenje, jer je za postupke g. Polančeca znala Vlada RH kao i svi njezini članovi. Jasno je da je i Tvornica aluminija Mostar nastala kao dio strategije nekadašnje politike RH i svima je poznato da TA Mostar može bez TLM-a na tržištu, ali TLM bez TA Mostar ne može. Država Hrvatska ima tu ima ekonomski interes zbog čega je i donesena odluka o posebnoj cijeni električne energije."" rekao je dogradonačelnik Vidović.

Petar Baranović također je pozvao Vladu RH da je u obvezi poštivanja odluka njihovih prethodnika, makar bile i pogrešne, te da je jasno kako TLM ne može plaćati električnu energiju po punoj cijeni, jer ta cijena utječe na konkurentnost proizvoda, kao što je jasno da se radi o gospodarskom subjektu od vitalnog interesa za hrvatsku državu. Na novinarsko pitanje o angažmanu saborskih zastupnika oko aktualne situaciju TLM, gradonačelnik je odgovorio kako je posao saborskih zastupnika zastupati interese svoje sredine, te se nada da će se oglasiti.

  Objavljeno: 12.05.2010, 13:33h