Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana sjednica Gradskog vijeća

Održana sjednica Gradskog vijeća

 

 

Uoči početka sjednice Gradskog vijeća predsjednik Vijeća dr.sc. Ivica Poljičak pozvao je vijećnike i sve nazočne da minutom šutnje odaju počast svim braniteljima i žrtvama rujanskog ratnog podviga, ali i Dragi Skoriću, vijećniku u prethodnom sazivu Gradskog vijeća koji je preminuo 20. kolovoza 2013.

S obzirom da je vijećnica Antonija Mišura podnijela zahtjev za mirovanjem mandata, istu je zamijenio Damir Lučev, koji je danas na sjednici položio svečanu prisegu.

Aktualni sat počinje pitanjem Nevena Periše o sudbini radova na kolektoru za istočni dio grada, gdje gradonačelnik dr. Željko Burić odgovara kako nema zastoja u realizaciji ovog projekta.

Ante Gašperov Čače pita što je sa čvorom Rokići i da li se odustalo od projekta. "Zatražen je sastanak u Hrvatskim cestama na temu čvorova Rokići i Meterize i aktualna gradska vlast ozbiljno kreće prema realizaciji ovih projekata koji su, svaki u građevinskom dijelu, procijenjeni na cca 17 milijuna kuna uz dodatna sredstva za otkup zemljišta.", pojasnio je dogradonačelnik mr.sc. Danijel Mileta.

Ćaću također zanima koliki je dug TEFa s obzirom na sve informacije u javnosti koje se ne podudaraju, a predlaže i tematsku sjednicu Gradskog vijeća vezano uz problematiku TEFa; od imovinsko-pravnih problema, preko čišćenja terena, do planiranja budoćnosti tog prostora.

"Povukli smo predstečajnu nagodbu, jer kada se otvori predstečajna nagodba morate znati koliko ste kome dužni. Ako ste u predstečajnoj nagodbi priznajete dug, a mi smatramo kako je dug prema INI znatno manji. Razgovore smo obavili i u Vladi i u INI, s tim da smo postigli kvalitetan dogovor s Vladom i ministarstvima i Fondom, no s INOm nam je ostalo za pregovarati. Pripremamo novu platformu za razgovore, te ćemo je do kraja tjedna uputiti Upravi INE.", pojasnio je gradonačelnik Željko Burić.

Anita Jakšić pita što je s turbo-rotorom u Ulici Stjepana Radića i što se čeka s projektom. G. Mileta pojašnjava kako se na projektu radi, uz izmjenu rješenja koje je, prema mišljenju prometne struke, kvalitetnije, a to je klasično križanje uz dvije dodatne trake sa skretanjem na desno. "Pripremamo dokumentaciju i početak radova očekujem već iduće godine.", kazao je Mileta.

Antu Županovića zanima da li su imovinsko-pravne prepreke za kolektor za istočni dio grada riješene, na koje pitanje će mu biti odgovoreno pisanim putem.

Također ga zanima zašto Banj nije dovršen i da li je konkretno utvrđen termin dovršetka projekta. Gradonačelnik Burić navodi kako je rok završetka radova na Banju -5.5 bio nerealan. "Plaža Banj ide intenzivno prema kraju radova, a plažnom objektu će biti dodani i novi sadržaji kako bi taj dio grada bio živ i izvan turističke sezone. Financijski pratimo projekt, a zadovoljan sam i samim radovima na terenu.", odgovorio je gradonačelnik.

Anitu Škugor Kodžoman pita koja je sudbina benzinske crpke na Vanjskom, s obzirom da smatra kako joj tamo nije mjesto, jer je riječ o prostoru koji se može kvalitetnije iskoristiti. "Pumpna stanica na Vanjskom i ona na rivi predmet su razgovora s INOm vezano uz rješavanje kompletne problematike TEF-a i predložene su zamjenske lokacije.", pojašnjava gradonačelnik Burić.

Dr. Miru Vukšić zanima što za građane Grada Šibenika znači prebacivanje duga HNK Šibenik na Grad, ali i što je s imovinsko-pravnim odnosima na Šubićevcu.

"HNK Šibenik i Funcuti su jedan od prepoznatljivih simbola Grada i mi ćemo učiniti sve da klub stane na noge. Porezni dug kluba prema državi je Vlada prenijela Gradu Šibeniku što zapravo znači da je država oprostila taj dug, no mi potražujemo 4,7 milijuna kuna od Hajduka za transfer Ante Rukavine. Zgrada uz stadion je vraćena Gradu Šibeniku, tako da smo vlasnik cjelokupnog kompleksa.", kazao je gradonačelnik.

Ivan Rajić pita kada kreće adaptacija škole u Raslini koja je u derutnom stanju "Slažem se s Vama, obišao sam školu i ona nije u najboljem stanju, ali ništa više niti manje lošijem stanju od ostalih škola u gradu. Najavili smo ulaganja u školske zgrade; uostalom to je naša obveza kojoj ćemo ozbiljno pristupiti, no moram  ovdje odgovoriti kao političar; dakle, bili ste na vlasti 4 godine, a sada od nas tražite da u 3 mjeseca rijesimo problem škole u Raslini.", odgovorio je gradonačelnik.

Joško Šupe traži da mu se za predložene članove Nadzornih odbora za svakog dostave podaci o njihovom dugu po osnovi komunalne naknade, što će mu i biti dostavljeno ali u pisanoj formi.

Gradsko vijeće je na svojoj današnjoj sjednici utvrdilo prijedloge za dodjelu nagrada i priznanja, koja će biti svečano uručena na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Šibenika. Nagrada Grada Šibenika za osobita postignuća važna za Grad Šibenik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva – za rezultate postignute u prethodnoj godini bit će dodijeljena Zorani Ivić – za postignute rezultate u odgojnoj djelatnosti i poduzetništvu Ivi Jakovljeviću  – za očuvanje i promicanje šibenske baštine, Željku  Krnčeviću  – za postignuća u revitalizaciji tradicije Šibenika i šibenskog kraja, Lovačkom društvu Šibenik – za stogodišnjicu uspješnog djelovanja na području lovstva i zaštite okoliša. Grb Grada Šibenika dodjeljuje se građanima Grada Šibenika, ostalim građanima Republike Hrvatske i građanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organizacijama drugih država ili njihovim tijelima i ustanovama, u znak priznanja za opći razvoj demokracije, napredak čovječanstva, za uspješnu i korisnu suradnju s Gradom Šibenikom, te će ove godine biti dodijeljen Eminu Armanu – za izniman dugogodišnji doprinos u radu Orguljaške ljetne škole.

Plaketa Grada Šibenika, koja se dodjeljuje građanima Grada Šibenika i drugim osobama koje rade na području Grada Šibenika, udrugama građana, poduzećima, ustanovama i drugim pravnim osobama, prilikom njihovih i drugih obljetnica i Dana Grada Šibenika, za trajnu općepriznatu djelatnost, kojom su znatno pridonjeli razvoju Grada Šibenika bit će dodijeljena

Josipu Laburi – za postignute uspjehe u dugogodišnjem radu na području inovatorstva, Ivici Tucku – za ostvareni dosadašnji  uspjeh u trenerskoj vaterpolskoj karijeri, Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije – za šezdesetgodišnjicu uspješnog djelovanja u pružanju pomoći slijepima, Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Kamenčić“ – postignute rezultate u radu s djecom i osobama s posebnim potrebama, Hrvatskom planinarskom klub Sveti Mihovil – za ostvarene rezultate u planinarskim, speleološkim i alpinističkim aktivnostima

MNK Katanađo – za tridesetpetogodišnji uspješni doprinos u razvoju malog nogometa u Šibeniku.

U nastavku sjednice donesena su rješenja o izboru radnih tijela Gradskog vijeća Grada Šibenika, i to: Odbora za statutarno-pravna, Odbora za plan, financije i gradsku, Odbora za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i stambene poslove Odbora za razvoj mjesne samouprave, Odbora za suradnju sa općinama, gradovima, regijama i međunarodnu suradnju, Odbora za društvene, Odbora za zaštitu okoliša i Odbora za prigovore i tužbe.

Prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna Grada Šibenika za 2013 godinu, s obzirom da je izvršenje u iznosu od 89.875.598,62 kn i postotkom od 45,17% ostvarenja godišnjeg plana pokazatelj da se nastojanja i zadani ciljevi i programi za ovu godinu i realiziraju.

Vijeće je donijelo Odluku o organizaciji prijevoza putnika u javnom cestovnom autobusnom prometu na području Grada Šibenika. Naime, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu pod prijevozom putnika u javnom prometu razumijeva se prijevoz putnika na linijama unutar zona koje utvrđuju jedinice lokalne samouprave, za čija se područja prijevoz obavlja, osim prijevoza željeznicom koji se uređuje posebnim propisom. Do danas je prijevoz putnika na području Grada organiziran na temelju Odluke o organizaciji linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, odnosno putem ugovora o koncesiji zaključenim s „Autotransport“ d.d. Šibenik.Rok na koji je dana koncesija istekao je dana 19. lipnja 2013. godine. Dana 18. lipnja 2013. godine između Grada Šibenika i Autotransport d.d. Šibenik-u stečaju, zaključen je Dodatak ugovoru o koncesiji kojim je važnost predmetnog ugovora produžena do završetka novog postupka prikupljanja ponuda i donošenja odluke Gradskog vijeća Grada Šibenik o davanju koncesije za obavljanje prijevoza putnika u javnom cestovnom prometu na području Grada Šibenika. Predloženom Odlukom propisuje se organizacija i način obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu na području Grada Šibenika. U odvijanju koncesije koja je predmet ove Odluke važno je razgraničiti prava koncesionara u odnosu na linije u međumjesnom županijskom i ostalom međumjesnom prijevozu, kako bi se postigao cilj koncesije i zaštitili njeni komercijalni efekt. Naselje Bilice je organizirano kao općina i u smislu ove odluke ga treba promatrati kao stajalište jer je okružena teritorijem Grada Šibenika i preko nje se nužno odvija njegov prijevoz putnika u javnom prometu. U organizaciji i na način obavljanja prijevoza putnika, u smislu tehničkih i ostalih-formalno pravnih pitanja, primjenjuju se odredbe Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.  

Odlukom se pristupilo i podjeli trgovačkog društva Čistoća d.o.o. Šibenik i osnivanju trgovačkog društva za obavljanje poslova Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Naime, Zakonom o održivom gospodarenju otpadom predviđeno je da Centrom za gospodarenje otpadom upravlja tvrtka u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i/ili jedinice područne (regionalne) samouprave, dok je Planom gospodarenja otpadom predviđeno da se djelatnost centra za gospodarenje otpadom odvija kroz županijsku tvrtku. Kako su se stekli uvjeti za osnivanje posebnog trgovačkog društva koje će upravljati Centrom za gospodarenje otpadom isto će biti osnovano na način da će se  Čistoća d.o.o. podijeliti i od dijela tvrtke osnovati nova tvrtka.

Odlukom o uređenju prometa na otoku Zlarinu propisan je sustav tehničkog uređenja prometa, odvijanje prometa tijekom sezone i izvan sezone, parkirališne površine, te mjere za provođenje Odluke i kaznene odredbe. Odluka bi trebala dovesti do većeg reda i primjerenog ponašanja svih sudionika u prometu i time će se u većoj mjeri čuvati javnoprometne  površine od  onečišćenja i oštećenja. Sukladno Prekršajnom zakonu, utvrđene su i novčane kazne za prekršitelje.

«Gradski parking» d.o.o. podnio je zahtjev Gradu Šibeniku za uspostavu naplate parkiranja u Ulici Stjepana Radića (nasuprot Croatia osiguranja), a koje parkiralište raspolaže sa šest parkirnih mjesta, od čega je jedno za osobe s invaliditetom. Gradonačelnik Grada Šibenika, donio je Odluku o privremenom uključivanju parkirališta u Ulici Stjepana Radića-vanjski-nasuprot Croatia osiguranja u 1. parkirališnu zonu. Kako gradonačelnik  ima obvezu takvu odluku uputiti na prvu sljedeću sjednicu Gradskog vijeća na usvajanje to se ista našla na Dnevnom redu sjednice, te je i donesena.

Za članove Kazališnog vijeća, umjesto dosadasnjih Vojimira Roše, Duška Šarca i Željka Petreša, imenovani su Davor Šarić, Joško Ercegović i Željko Krnčević.

Na Gradskom vijeću našle su još dvije dodatne točke o kojima se glasovalo. Riječ je o povećanju komunalne naknade i POS-ovim stanovima.

Što se tiče komunalne naknade, Gradsko vijeće Grada Šibenika prihvatilo je prijedlog izmjene Odluke o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, s obzirom na činjenicu da je riječ o prihodu koji se od 2001. godine nije mijenjao, iako je ulaganja u komunalnu infrastrukturu pratio i opći rast troškova.

„Šibenik je jedan od gradova koji se nalazi na dnu ljestvice po iznosu boda prema kojem se radi izračun komunalne naknade, pa se tako nalazi iza Bjelovara, Čakovca, Gospića, Karlovca, Koprivnice, Pule, Slavonskog Broda…..s tim da će se , predloženim povećanjem dospjeti u hrvatski prosjek.

S obzirom na obećanja aktualne vlasti izrečena u kampanji u odnosu na staru gradsku jezgru i smanjenje troškova života na koja Grad može utjecati, predloženo je da se zaduženja u njoj ne tretiraju kao I., nego kao V. zona, čime će stanari i vlasnici poslovnih prostora u najužem dijelu gradske jezgre plaćati 60% niži iznos komunalne naknade.

Komunalnom naknadom financira se odvodnja atmosferskih voda, čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i održavanje grobalja.

Iz prihoda komunalne naknade Grad Šibenik održava preko 10 000 kom. rasvjetnih tijela, te 138 km cesta s pripadajućim nogostupima. Nova infrastruktura povećala je i troškove održavanja, a uz sve to Grad je dobio i dodatne troškove, jer na temelju zakonskih izmjena danas ima obavezu održavanja i dodatnih 30-ak kilometara preuzetih županijskih cesta.

Tako bi u I zoni došlo do povećanja komunalne naknade za 24 lipe/m2 u odnosu na dosadašnji iznos, u II zoni 22,8 lipa/m2, u III zoni 14,6 lipa/m2 te u IV zoni za 9,6 lipa/m2 i u V zoni za 4,8 lipa/m2. .

Stanari stare gradske jezgre plaćat će niži iznos i to umjesto dosadašnjih 24 lipe/m2 sada će plaćati 10 lipa/m2 za stambeni prostor.“, pojasnio je povećanje iznosa gradonačelnik dr. Željko Burić.

Na sjednici je također odlučeno da se Odluka o prijenosu prava vlasništva dijela čest.broj 388/1 K.O. Šibenik u korist Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, donesena na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika, 15. travnja 2013. godine stavlja izvan snage. Naime,  odustalo se od predmetne lokacije predviđena za gradnju, otprilike 45-50 stanova, jer je u međuvremenu zaprimljena ponuda tvrtki Elanija d.o.o. i Aldi d.o.o., iz Splita, koje su spremne, na lokaciji Meterize, južni obronak iznad Jadranske magistrale, izgraditi  stanove za korisnike programa POS-a, te je u tom smislu zaključen Sporazum između Grada Šibenika i imenovanih tvrtki, na koji Sporazum je APN dao načelnu suglasnost. Kako je uvjet APN-a  za izgradnju naselja POS-a na novoj lokaciji odustanak od prije utvrđene lokacije, a tvrtke Elanija i Aldi d.o.o. obvezale  u potpunosti snositi troškove izgradnje komunalne infrastrukture za buduće naselje POS-a koja infrastruktura će biti  od koristi sadašnjim i budućim stanovnicima gradske četvrti Meterize.

  Objavljeno: 18.09.2013, 12:34h