Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana svečana sjednica u povodu Dana grada

Održana svečana sjednica u povodu Dana grada

 

 

 

Danas je u Gradskoj vijećnici, u povodu Dana Grada Šibenika-blagadana sv. Mihovila, održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika. Predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin u svom obraćanju nazočnima osvrnuo se na rad vijeća, koje u ovom sastavu radi od srpnja 2009. godine: „Jedna od pozitivnih odlika ovog vijeća je ta što je ono predstavničko tijelo građana u kojem se zrcali struktura naših građana koji su nam poklonili povjerenje da ih predstavljamo u ovom tijelu. Struktura građana odražava strukturu GV-a, nema jednoumlja, rasprave su pune sučeljavanja, posebno oko krucijalnih pitanja naše zajednice. U Gradskom vijeću se odražava demokracija i različitost mišljenja, no neki subjektivni odnosi pojedinaca u vijeću su ponekad izlazili iz okvira demokratskog ponašanja i elementarnog ljudskog dostojanstva u ophođenju“; nastavio je predsjednik vijeća. Prema njegovom mišljenju za opstrukcije rada vijeća vezane za nesudjelovanje u radu odbora gradskih vijeća, nema razumnog opravdanja prema građanima koji su vijećnike postavili na ovu poziciju. „Punu odgovornost za otežan rad odbora ili nedovoljnu kvalitetu rada odbora Gradskog vijeća snose sami vijećnici koji ne sudjeluju u njihovom radu“, kazao je predsjednik Grguričin, te istakao kako će ustrajati na putu pravičnog i demoktaskog vođenja vijeća sukladno Statutu i Poslovniku uvažavajući sve vijećnike ponaosob sa svojim posebnostima.

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović kazao je kako na kraju „šibenskog rujna“, ove godine posebno slavljenog kroz 20. obljetnicu rujanskog ratnog podviga, bitku koju s ponosom ističemo i s pravom nazivamo prekretnicom Domovinskog rata, svi moramo  biti ponosni. „U mjesecu u kojem slavimo i svog zaštitnika- svetog Mihovila- Šibenčani i Šibenik obranili su ne samo svoj grad i svoj kraj, već su spriječili komadanje hrvatskog tla; možda u tome ima i simbolike; naš šibenski most ne da nije pao, nego je upravo s tog mosta poručeno da su Šibenik i Šibenčani preponosni i preprkosni da bi samo tako poklekli“, kazao je gradonačelnik te podsjetio kako su  vremena u kojima živimo vrlo teška; „Kriza koja nas je zahvatila ali i stanje društva u kojem živimo ne odaje svijetlu sliku; no mi moramo naći snage i raditi još više i bolje. Evo, ima i podataka koji nas trebaju veseliti, koji nam moraju uliti i dašak optimizma; rujan je mjesec u kojem već pomalo zbrajamo rezultate turističke sezone, iako ona još uvijek traje i to ove godine vrlo uspješno.  S našim –šibenskim rezultatima- možemo biti zadovoljni u usporedbi s prethodnim godinama, no to je i izazov za iduću godinu -2012.god. moramo biti i brojkama i kvalitetom bolji. Iako smo tek zakoračili u jesen i pred nama je duga zima u kojoj Dalmacija nažalost tone u san, moramo svi zajedno već početi raditi na promidžbi Grada i njegovih kulturno-povijesnih, prirodnih i drugih brojnih potencijala. Mi u Gradskoj upravi prihvatili smo to kao izazov, ali i kao našu zadaću i radimo upravo na projektima koji bi trebali Šibeniku omogućiti da se visoko pozicionira  na turističkoj karti Hrvatske. „, kazao je gradonačelnik te pobrojao projekte na kojima aktualna vlast radi: od plaže Banj sa sportsko-rekreacionim centrom, preko uređenja Poljane, uspješne sanacije TEF-a, razvoja zone Podi, do gradnje kolektora za istočni odio grada i dovršetka onoga na Pekovcu; zatim prirpemi projekta POS-a, kao i iNavisa, zatim uređenja spomenika Draženu Petroviću, uređenju tvrđava .... „Sve su to razlozi za optimizam; doduše, u procjenama treba biti oprezan, posebice u ova teška recesijska vremena, no upravo nam to mora dati poticaja da radimo više i bolje, jer svima nama cilj mora biti- i siguran sam jest isti- bolji i kvalitetniji život u Šibeniku, u našoj županiji, u Dalmaciji- u konačnici bolji život svima u Hrvatskoj.“, zaključio je gradonačelnik te čestitao ovogodišnjim dobitnicima nagrada i priznanja.

Župan Goran Pauk nabrojao je projekte koje financira EU i kojih je nositelj Šibensko-kninska županija, a koji se realiziraju na području Grada Šibenika; od razvoja Bolnice, preko sredjoškolskog centra do šetnice u kanalu...“Iako nekada nemamo zajednička razmišljanja i stavove o pojedinim projektima, ipak smo svjesni da trebamo zajedno raditi za dobrobit našega grada, koji jest središte naše Županije.“, kazao je Pauk, dok je Otac biskup podsjetio na značaj Mihovila (Mikael-tko je kao Bog) u životu našega Grada. Prisjetio se i biskupa Badurine ali i rujanskog ratnog podviga –slavljenog u rujnu pod okriljem svoga zaštitnika.

Nakon prigodnih uvodnih govora dodijeljene su i nagrade Grada Šibenika. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Josi Begi i to za izniman doprinos u razvoju šibenskog nogometa.U njegovo ime zahvalila se njegova nećakinja Vera Bego Macura koja je ponovila često citiranu rečenicu svog strica: „A sad na učenje, sad na ponavljanje. Prestanimo se svađati i prozivati, budimo zahvalni jedni drugima“.

Nagrade su dobili i Damir Marušić za osobita postignuća na području glazbenog stvaralaštva i ravnanje sa Šibenskom narodnom glazbom, potom Josip Roca za sveukupni doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti i kulturi, te iznimno vrijednoj donaciji Gradu Šibeniku te Šime Šupe za izniman doprinos u radu Hrvatskog nogometnog kluba „Šibenik“. Marušić je priznao kako nagradu nije očekivao, a kao rođenom Šibenčaninu i povratniku u rodni grad nakon dugo godina, nagrada mu posebno puno znači. Josip Roca je u zahvali kazao da zbirka je umjetničkih dijela koju je donirao rodnom gradu, njegov obol Šibeniku, profesionalna i etička dužnost te moralna obaveza svakog građanina kao dug prema svom zavičaju. „Želio bih da Grad Šibenik u skoroj budućnosti dobije univerzalni, jedinstveni muzej u kojem bi bila objedinjena likovna, lutkarska i scenska umjetnost te dječja umjetnost. Najbolja lokacija za takav muzej umjetnosti djece i za djecu je Šibenik“, istaknuo je Roca.

Plakete Grada Šibenika dobili su Ante Granik za dugogodišnji predani rad u novinarstvu, zatim Vinka Karađole za predani rad u izradi maštovitih cvjetnih kreacija kojima je misao vodilja ljubav prema Šibeniku. Plaketu je dobilo i Kulturno-umjetničko društvo „Vrpoljac“ za 50 godina uspješnog rada, kao i Lions klub Šibenik za 10 godina uspješnog humanitarnog rada, te Nevenka Milošević za nesebičan humanitarni i volonterski rad u Društvu multiple skleroze Šibensko-kninske županije, kao i Željko Petreš za posebne projekte u kulturi i rad s mladima i Radio Ritam d.o.o. Šibenik za 25 godina uspješnog radio emitiranja Plaketom su nagrađeni i sportski djelatnik Petar Stošić za osobite zasluge u nogometnoj sportskoj djelatnosti, kao i Udruga „Tajni život“ za uspješnu organizaciju Off Festivala Blues & Jazz u Šibeniku.

Grb Grada Šibenika dodijeljen je Gradu Vukovaru za uspješnu i prijateljsku suradnju s Gradom Šibenikom, a veleposlaniku Kraljevine Norveške u RH Henriku Ofstadu plaketa za izniman doprinos u razvoju gospodarske suradnje između norveških gospodarstvenika i Grada Šibenika bit će uručena naknadno.

  Objavljeno: 28.09.2011, 15:57h