Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana terenska vježba civilne zaštite „Cvjetni dom 2023.“

Održana terenska vježba civilne zaštite „Cvjetni dom 2023.“

 

 

Terenska vježba civilne zaštite pod nazivom „Cvjetni dom 2023.“ održana je danas u Cvjetnom domu u svrhu dobivanja uvida u spremnost svih operativnih snaga civilne zaštite te usklađivanja načina rada operativnih snaga sustava civilne zaštite i odgovornih djelatnika u slučaju iznenadnog događaja u ustanovi koja se skrbi o starijim i nemoćnim osobama.

Prema Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom potrebno je poduzeti sve mjere kako bi se osigurala zaštita osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama. Cvjetni dom, koji ima oko 330 korisnika različitog stupnja usluge, od kojih je dio korisnika 3. i 4. stupnja tj. polupokretan i nepokretan.

Ciljevi vježbe bili su: provjeravanje spremnosti svih sudionika uključenih u sustavu civilne zaštite kod gašenja požara te provođenja evakuacije i zbrinjavanja u objektima u kojima borave starije i nemoćne osobe, provjeravanje operativnosti i primjenjivosti Plana evakuacije i spašavanja Cvjetnog doma, provjeravanje funkcioniranja i uspostavljanje veza u izvanrednim situacijama i koordinacija svih sudionika tijekom vježbe, provjeravanje postupanja zaposlenika i odgovornih osoba Cvjetnog doma Šibenik u akciji gašenja požara, spašavanju, evakuaciji i zbrinjavanju djelatnika i korisnika doma, podizanje razine uvježbanosti i organiziranosti operativnih snaga civilne zaštite pri gašenju požara, spašavanju, evakuaciji i zbrinjavanju korisnika i djelatnika doma, provjera mogućnosti pristupa vatrogasnim i drugim operativnim vozilima do lokacije događaja i eventualna razrada alternativnih pristupa problematici te provjera rada Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.

Vježba je započela u 9.30 sati signalizacijom požara u Cvjetnom domu, a službe su promptno evakuirale 28 štićenika s djelatnima, dok je 330 osoba ostalo u sobama. U vježbi su simulirane ozljede dvije osobe koje su se otrovale dimom, dok je jedna osoba evakuirana s visine. Završetak vježbe proglašen je u 10.30 sati te su potom predstavnici svih službi analizirali dobivene rezultate.

Vježba je donijela obostranu korist, i operativnim snagama sustava civilne zaštite, koje su uvježbale načine postupanja u ovakvim situacijama, kao i osobama koje upravljaju domom za starije osobe, koji su na ovakav način utvrdile je li njihov Plan evakuacije i spašavanja dobar i primjenjiv.

Terenska vježba dio je godišnjeg plana sustava civilne zaštite, a u izvođenju aktivnosti sudjelovali su Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šibenik, Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, Županijski vatrogasni operativni centar, Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Split, Služba civilne zaštite Šibenik, Služba civilne zašite Šibenik, Županijski centar 112 Šibenik, Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, Policijska uprava Šibensko-kninska, PU Šibensko-kninska - PP Šibenik, PU Šibensko-kninska – OKC, HGSS Stanica Šibenik te Cvjetni dom.  

  Objavljeno: 07.12.2023, 13:30h

 

  JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE: