Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana početna konferencija projekta Energetska obnova Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Održana početna konferencija projekta Energetska obnova Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

 

 

Početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku“ održana je danas u Spomen sobi Ive Brešana. Vrijednost projekta iznosi 1.478.016,58 eura, a projekt je u stopostotnom iznosu sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Rok za dovršetak projekta je 18 mjeseci od početka projekta.

„Grad kao institucija skrbi o velikom broju objekata, a sama izgradnja i njihova rekonstrukcija nije baš jeftina, stoga smo mi našli 'ugodan' način da obnovimo naše objekte, a da oni istovremeno zadrže svoju funkcionalnost. To su javni pozivi ministarstava i fondova vezani za energetsku učinkovitost, koji nam omogućuju da u relativno kratko vrijeme obnovimo velik broj objekata. Započeli smo sa setom sportskih objekata kao što su dvorane Baldekin i Miminac pa smo nastavili sa školama i vrtićima, a sad su na red došle i naše kulturne ustanove. Osim projekta energetske obnove šibenskog kazališta, Gradu Šibeniku dodijeljena su i bespovratna sredstva uz stopu sufinanciranja od 100 posto prihvatljivih troškova za projekt Energetske obnove Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'. Na isti Poziv za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra prijavljena je i zgrada Muzeja grada Šibenika te je projekt u fazi ocjene“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te napomenuo kako će se na isti način financirati i projekti energetske obnove Osnovne škole Petar Krešimir IV. na Šubićevcu te energetske obnove Športskog centra Ljubica.

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku sagrađena je od 1864. do 1869. godine u neorenesansnom stilu te je zaštićena kao spomenik kulture. Građevinska bruto površina zgrade iznosi 2148,66 m2. Energetskim pregledom zgrade prije obnove utvrđeno je da je predmetna zgrada energetskog razreda C te ima veliki potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti.

„Projekt energetske obnove ovog kazališta vrijedan je 1,3 milijuna eura, što je više od iznosa kojim je obnovljena tvrđava Barone. Jednostavnom usporedbom možemo vidjeti da je ovo doista velik projekt, a najveći dio mjera energetske učinkovitosti, osim vanjskoj ovojnici zgrade, bit će posvećen strojarstvu i strojarskim instalacijama te novom sustavu rasvjete. Krajem ožujka započet je otvoreni postupak javne nabave za radove energetske obnove zgrade kazališta, a procijenjena vrijednost radova iznosi 1.091.538,41 eura“, pojasnio je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Realizacijom projekta postići će se viši energetski razred zgrade, što podrazumijeva smanjenje potrošnje energenata, a time i smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini od 83.96 posto, što podrazumijeva smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić zahvalio se Gradu Šibeniku na suradnji u pripremi projekta te uloženom trudu i želji za pomoći kazalištu.

  Objavljeno: 08.04.2024, 12:08h