Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otkrivamo izgled novih autobusnih stajališta

Otkrivamo izgled novih autobusnih stajališta

 

 

U sklopu projekta Gradskog parkinga d.o.o i Grada Šibenika „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u gradskom prijevozu“ Šibenčanima će prijevoz javnim gradskim prijevozom uskoro biti puno jednostavniji i ugodniji. Zahvaljujući sredstvima osiguranim ovim EU projektom već je napravljen logistički centar Poljana, a realizirat će se i brojne druge aktivnosti od kojih je svakako najvažnija nabava 11 novih niskopoodnih autobusa i uvođenje novih gradskih autobusnih linija. Odgovor na pitanje kako će nove linije izgledati, dat će Studija integracije i organizacije javnog prijevoza, za koju će narednih dana biti odabran izvođač, no izgled novih 17 novih autobusnih postaja već je poznat – otkriva nam pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Jedan od zadataka u sklopu realizacije projekta je i postavljanje 17 info displaya na autobusnim stajalištima u gradu. Grad Šibenik odredio je ta stajališta prema frekventnosti prometa i mogućoj dostupnosti lokacija za ugradnju displaya. Htjeli smo da naš novi display bude ne samo funkcionalan u smislu da korisnicima javnog gradskog prijevoza daje sve potrebne informacije o autobusnom prometu, već da bude i urban i jedinstven, na neki način da bude ujedno i simbol grada. Zato smo i angažirali našeg poznatog dizajnera Antu Grčića Filipovića koji je napravio idejno rješenje. – kaže Mišura.

Poznati šibenski dizajner Ante Filipović Grčić ponudio je cjelovito rješenje produkt dizajna. Njegovo idejno rješenje za toteme informativnih display uređaja definitivno će promijeniti izgled šibenskih autobusnih postaja i učiniti ih jedinstvenima. Svaka od informacijskih ploča digitalnih autobusnih postaja imat će zaslon na kojem će građani moći vidjeti sve potrebne informacije o autobusnom voznom redu u realnom vremenu. Zahvaljujući odašiljačima postavljenima na autobuse, putnici će u svakom trenutku moći vidjeti gdje se autobus nalazi, kada dolazi na stanicu ili pak, kada će očekuje na odredištu. No, osim funkcionalnosti i praktičnosti, autor je svemu odlučio dati i dozu šibenske originalnosti. Kućišta - totemi digitalnih informacijskih ploča dizajnirana su kao element urbane opreme koji svojim dizajnom i elegancijom u prostoru, osim što služe primarnoj svrsi, mogu predstavljati i prepoznatljivi šibenski proizvod. Autor, Ante Grčić Filipović otkriva nam da po inspiraciju za ovaj zadatak „odlutao“   daleko u povijest.

-Ornament donesen na kućištima totema inspiriran je ukrasnim motivima iz davne prapovijesti šibenskog područja, i to iz razdoblja srednjeg neolitika, odnosno danilske kulture (5300. - 5000. g. pr. Kr.). Danilska kultura otkrivena je pedesetih godina 20. stoljeća upravo na šibenskom području (u selu Danilu) i danas predstavlja jedno od najzanimljivijih prapovijesnih razdoblja, pri čemu posebnu pažnju privlači njezino keramičko posuđe. Danilska lončarija prepoznatljiva je po svom izuzetno razvijenom ornamentalnom sustavu čije je glavno obilježje nizanje gusto ispunjenih, minuciozno izrađenih geometrijskih motiva kao što su spirale, meandri, trokuti, rombovi i sl., koji su plitkim urezivanjem izvedeni na površini posuđa. Ovakvo rješenje ornamenta kućišta info displaya stoga predstavlja novo „čitanje“ jednog od najstarijih zabilježenih umjetničkih sustava na našem području i valorizira našu baštinu kroz prizmu modernog dizajna. – otkriva Ante Grčić Filipović.

Važno je napomenuti da će novi totemi na autobusnim stajalištima imati i iznimno malu potrošnju energije. Tehnologija koja će se koristiti troši čak 99% manje energije od klasičnih LCD ekrana, a napajat će se zahvaljujući solarnim panelima.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o sa Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, od kojih se 73.801.381,09 HRK planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 HRK iz sredstava korisnika

 

  Objavljeno: 01.04.2021, 08:41h