Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvoren Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante

Otvoren Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante

 

 

Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante danas je službeno otvoren za javnost prigodnom sadnjom drveta ispred centralne zgrade kompleksa.

Gradonačelnik Željko Burić nazočio je otvorenju te je u svom govoru kazao kako su Šibenčani prostor bivše vojarne Minerska doživljavali kao „eksteritorij“, a danas je on na ponos građana Šibensko-kninske županije i grada Šibenika.

„Pozdravljam vas iz predvorja grada Šibenika, koje smo konačno otvorili onima kojima i pripada, mojim sugrađankama i sugrađanima, mojim dragim Šibenčankama i Šibenčanima. Jer, nemojte zaboraviti da je civilna noga ovdje prvi put mogla slobodno zakoračiti 2013. godine. Nismo građanima samo vratili područje, nismo samo vratili dio naše predivne domovine i dio predivnog grada, nego smo omogućili, upravo kroz ovaj prezentacijski centar, da spoznaju bogatstvo prirode i krajolika u kojem žive i koji im je Bogom dan“, kazao je gradonačelnik Burić.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk naglasila je kako Posjtetiteljski centar nije bio jedan od projekata koji je bio prijavljen samo zato što su bila dostupna sredstva.

„Ovo je projekt koji se planirao i nastavak je uspješnog projekta i nadamo se da ima svoj nastavak i u budućnosti. Osnovni cilj ovog projekta je zaštita biološke i krajobrazne vrijednosti ovog područja. Sam centar osmišljen je tako da prezentira prirodne vrijednosti naše županije, nakon toga posebnu pozornost dajemo tvrđavi sv. Nikole, UNESCO-ov spomenik, a nakon toga ulazimo u podmorje, u natura stanište na ušću rijeke Krke“, rekla je Babačić Ajduk.

Uzvanicima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija dr.sc. Ivica Poljičak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dipl. ing Dragan Jelić te šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić.

Dani otvorenih vrata posjetiteljskog centra ‘Kanal sv. Ante’, uz besplatan ulaz za sve potrajat će sve do kraja mjeseca, uz radno vrijeme centra od 9 do 16 sati svakog dana.

Podsjetimo, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u sklopu EU projekta „Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante – 2. faza“ nekadašnju je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika. Osim centralne zgrade Posjetiteljskog centra, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Projekt „Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante 2 faza“ ukupno je vrijedan 3.459.847,14 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2.605.821,37 eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša.

Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

  Objavljeno: 26.05.2023, 16:08h