Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvoren je 62. Međunarodni dječji festival

Otvoren je 62. Međunarodni dječji festival

 

 

U subotu je otvoren 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i kako festivalci od milja kažu, počelo je peto godišnje doba. MDF je otvoren glazbenom predstavom 'Napokon orkestar' u režiji Petre Radin, a u izvedbi Zagrebačke filharmonije koja je oduševila publiku – velike i male! Otvorenju MDF-a na ljetnoj pozornici prisustvovala je i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, posebni savjetnik predsjednika RH, Zdravko Zima te brojne drugi uzvanici.

Bila je to noć hrvatske praizvedbe koja će se pamtiti, a posebno će ju se sjećati djeca iz dramskog studija Ivana Jelić pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku i dječjeg zbora Zdravo maleni, glavni protagonisti otvaranja festivala koji radost znači. Što su sve šibenski festivalci objedinjeni u Ured MDF-a pri HNK u Šibeniku stvarali proteklih godinu dana izaći će na vidjelo u 14 dana trajanja festivala.

„Evo nas opet ovdje u punom broju nakon dvije pandemijske godine. Festival je išao i tada, naravno, ali nije to bio onaj žamor, ona predivna dječja vika. Ali, sad se vraćamo jači i veći“, poručio je s govornice gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Njemu su se za mikrofonom pred početak otvaranja pridružili resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da joj je velika čast biti dijelom 62. Festivala i među svom tom djecom.

„Festival je jako star, ali je i mlad. Star je po svom kontinuitetu koji traje već šest desetljeća, a mlad je po ovima koji ga kreiraju, ponajprije djeca, najvažniji protagonisti ovog festivala“, kratko je poručio Zdravko Zima u ime predsjednika RH Zorana Milanovića, ujedno visokog pokrovitelja Festivala.

U festivalskoj publici sjedili su i oni kojima je distrakcija od stvarnog svijeta trenutačno najpotrebnija, djeca iz Ukrajine. Njihovi mali kolege iz umjetničke škole 'Marianna Ilkiv' iz Lavova na istom će mjestu nastupiti 1. srpnja, a dotad će živjeti u čarobnom svijetu šibenskog MDF-a.

Za početak, bilo je to uz divne note glazbene predstave 'Napokon orkestar' pod redateljskom palicom Petre Radin, a u maestralnoj izvedbi Zagrebačke filharmonije. Predstava je rađena isključivo za MDF i publika je uživala.

U najveselijoj noći s kraja lipnja uživalo se sa svih pozornica u Šibeniku, uživalo se u svim programima Šibenske noći od otvorenja 62. Međunarodnog dječjeg festivala ispred katedrale svetog Jakova gdje je izvedena glazbena predstava „Napokon orkestar“ u izvedbi Zagrebačke filharmonije i glumačkog para Josipe Bilić i Marka Hergešića do pozornice na svetom Mihovilu gdje je spektakularni vatromet odmah nakon kraja predstave najavila svjetski poznata pjevačica Lorde koja je ushićenje zbog osvijetljenog neba ponad Šibenika podijelila sa svojom publikom.

Međunarodni dječji festival će Šibenčane, goste i prijatelje grada kroz dva tjedna u napast dovesti točno 281 put jer toliko je termina rezervirano za 137 programa, 27 izvedbi predstava, 21 inozemnu izvedbu na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi,  12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska  programa, 47 radionice za preko tisuću djece.

U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal te Ukrajina.

  Objavljeno: 20.06.2022, 09:31h