Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvorena izložba natječajnih radova za Poljanu

Otvorena izložba natječajnih radova za Poljanu

 

 

Sinoć je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena izložba radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga Poljana u Šibeniku, te je održana i javna rasprava o natječajnim radovima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik dr. Ante Županović, te naglasio kako je prvonagrađeni rad  autoraIVE DUBOVEČAK, dia, PAVLE ŠIMETIN, dia, IVANE TUTEK, dia, IZVORA SIMONOVIĆA-MAJCANA, dia i suradnika KATJA BANAJ, dia,u cjelini zadovoljio projektni program.
Autor je ponudio intrigantan rad – na osobit način "moderan" ali u prostornoj kompoziciji "klasičan". Rad je u cjelini odgovorio zahtjevima programa prepoznavši i sačuvavši bitne odrednice prostora ne pomičući odveć njegovu ustaljenu funkcionalnu matricu. Prometna dionica je dobro riješena: na prikladnom se mjestu – uz zgradu kazališta - ulazi u garažu a rampa se zaklanja arhitekturom koja dobiva neku od funkcija u skladu s potrebama trenutka. Organizacija je garaže dala dostatan broj parkirališnih mjesta – 100 PM pa je u tom segmentu postignut cilj tražene ekonomičnosti. Na sjevernoj strani trga predložena je zelena barijera s visokim zelenilom i objekt koji markira pješački ulaz/izlaz u garažu – sve u funkciji zaštite trga od glavne prometnice. U osi povijesnog perivoja, na istočnoj strani trga, interpolirana je velika fontana – kao simbolična zaštita od prometa ali vertikalom vode/svjetla i kao svojevrsni orijentir u prostoru. Prepoznati pješački tokovi interpolirani su u rješenje opločenja kao dinamičke direktrise koje ostvaruju osobitu komunikaciju sa strukturalnim rasterom garaže i zamišljenim rasterom u orijentaciji gradske knjižnice. Na toj podlozi dobro je riješeno opločenje plohe trga.
Ovaj je rad na vrlo aktivan način odgovorio programskom zahtjevu za prezentacijom kulturno povijesne arheološke baštine. Predložena intervencija na kuli s pristupnim mostom/rampom, međutim dvojbenog je učinka. U detaljnijoj razradi temeljne ideje potrebno je ispitati i vrednovati stvarne učinke intervencije na objekt knjižnice (arh. Ivan Vitić) i zamisao konačno artikulirati na način koji izražava dostatan respekt prema građevini uvaženog autora.

Osim temeljne, građevinske intervencije u zatečeno autor je predložio i intervenciju koja svojom prirodom pripada virtualnom – onome što se može ostvariti. Razmjerno jednostavnoj građevinskoj intervenciji dodaje se sloj mogućeg/poželjnog – prostor postaje pokrenut i višedimenzionalan: Poljana tako dobiva utjelovljenje razmjerno duhu vremena. O ovoj se ponudi, dometima recepcije i ustrajnosti organizacijske energije doista može dvojiti.  "., kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za ocjenu radova pristiglih na natječaj mr.sc. Gustav Červar podsjetio je na značaj ovog projekta za Šibenik koji je bio predmetom i anketnog natječaja prije 10-ak godina. „Odaziv na natječaj bio je iznimno velik; čak 52 rada su pristigla, a natječajne uvjete zadovoljilo je njih 47 od kojih je postupnom eliminacijom trebalo odabrati najbolje. Što se tiče prvonagrađenog rada, mišljenja sam  da treba još razmotriti ponuđeno rješenje u dijelu koji se odnosi na vertikalnu instalaciju uz zgradu knjižnice. Također smatram da je najveća manjkavost radova općenito nedovoljno tretiranje arheološkog lokaliteta Poljane, no upravo prvonagrađeni rad na najbolji način riješio to pitanje.“, kazao je Červar, naglasivši kako i sam natječaj u tom dijelu nije bio dovoljno definiran.

Uoči otvaranja izložbe vrlo zapaženo predavanje o 5 stoljeća povijesti Poljane održao je učenik Gimnazije Antuna Vrančića Karlo Radečić, pod mentorstvom profesorice povijesti Jasminke Paić, nakon kojeg je uslijedila dodjela nagrada predškolcima i osnovnoškolcima koji su tijekom studenog crtali na temu Poljana-srce moga grada. Od pristiglih 65 uradaka izborno povjerenstvo u sastavu: Antonia Modrušan, akad. slikarica-grafičarka, Zdenka Bilušić, prof. likovne kulture i voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice, Pavao Roca, kulturni djelatnik i Gustav Červar, dipl. ing arh., odabralo je po tri najbolja.

Među polaznicima dječjih vrtića prvo mjesto pripalo je zajedničkm radu Vlatke Šupe 5,5 g, Emili Klanjčić 5 g., Mateja Krnić 6 g. i Brune Baranić, 6 g. iz DV Vidici i to programa ranog učenja engleskog jezika, a mentori su Ž. Lučev i M. Slavica. Drugo mjesto osvojila je Katarina Juras, 6. g., iz DV Radost uz mentorstvo Margite Roca,a treće mjesto: Kiara Šarić iz DV Radost kojoj je mentorica bila Vesna Erdelez. U kategorija osnovne škole 1. mjesto pripalo je Sari Erceg, polaznici petog razreda OŠ Vidici,a mentor joj je bila Stela Čuturić. Drugo mjesto zauzeo je Ivan Jakelić iz 6. a., OŠ Jurja Dalmatinca, mentorica je Meri Višić dok su treće mjesto osvojile Ana Vrcić, 14. g. i Mihaela Šprljan, 15 g. iz Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“,a njihova je mentorica Ivona Pela.

  Objavljeno: 01.12.2011, 09:21h