Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvorene ponude za izradu glavnih i izvedbenih projekata novih osnovnih škola u Ražinama i Vrpolju

Otvorene ponude za izradu glavnih i izvedbenih projekata novih osnovnih škola u Ražinama i Vrpolju

 

 

Do završetka natječajnog roka na adresu šibenske gradske uprave pristigle su četiri ponude vrijedne od 98.760 do 127.400 eura bez PDV-a za izradu glavnog i izvedbenog projekta nove osnovne škole u Ražinama, te šest ponuda vrijednih od 67.265 eura do 97.800 eura bez PDV-a  za izradu glavnog i izvedbenog projekta nove osnovne škole u Vrpolju. Ponude koje uključuju i projektantski nadzor u fazi izgradnje je sada potrebno detaljno pregledati, a cjelokupna procedura za izbor najpovoljnijih ponuditelja koji zadovoljavaju sve natječajne uvjete jest do maksimalno 90 dana. U gradskoj upravi vjeruju da bi taj rok mogli svesti na 30 dana.

Dugoročni plan i strateška smjernica Europske unije i Republike Hrvatske je da svi osnovnoškolci pohađaju nastavu u jednoj, jutarnjoj, smjeni. U tu svrhu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srpnju ove godine otvorilo javni poziv „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole“ za koji je u državnom proračunu Vlada RH rezervirala preko 302 milijuna eura, s naznakom da će biti još sredstava za istu namjenu. Javni poziv je otvoren do srpnja 2024. i do tada gradovi trebaju u predprijavama prvo pribaviti suglasnosti na gabarite škola koje projektiraju, da bi u drugom koraku napravili prijavu koja uključuje glavni projekt s troškovnikom. Grad Šibenik je već napravio predprijave za nadogradnju osnovne škole Jurja Dalmatinca i izgradnju nove osnovne škole Vrpolje. U sljedeća dva tjedna isto će biti napravljeno za novu osnovnu školu u Ražinama i dogradnju osnovne škole Brodarica.

„Za osnovnu škole Brodarica imamo spreman i glavni i izvedbeni projekt sa četiri nove učionice, tri kabineta i sportskom dvoranom, a ujedno i građevinsku dozvolu. Međutim, da bi Brodarica radila u jednoj smjeni bit će potrebno, pored ovih isprojektiranih, još šest učionica. Izgradnjom velike škole u Ražinama te reorganizacijom i poštivanjem upisnih područja, riješio bi se i taj problem. Ako nam privatni vlasnici ne prodaju zemljište za izgradnju nove škole u Ražinama, a postupak izvlaštenja bi trajao predugo i ne bi se stigli prijaviti na natječaj Ministarstva, pričuvni plan nam je još veća dogradnju osnovne škole Brodarica na zemljištu koje smo, nakon nekoliko desetaka godina, uspjeli upisati na samu školu.“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Nova osnovna školu u Ražinama projektira se na mjestu stare područne škole, te bi u jednoj smjeni trebala brojiti do 300 djece. Osim sportske dvorane, istoj se u zadnjoj fazi predviđa nadstandard plivačkog bazena. Nova osnovna škola u Vrpolju se projektira na lokaciji oko 500 metara udaljenoj od stare škole. Zbog propisanih standarda, a da bi mogla imati pravu sportsku dvoranu, treba prihvatiti 200-tinjak djece. Za obje škole je Grad Šibenik ishodovao lokacijske dozvole i obje su usklađene sa zadnjim Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola.

„Još prije 9 godina je Ministarstvo namjeravalo škole graditi putem javno-privatnih partnerstava, za što je bio zainteresiran i Šibenik, no taj model je neslavno propao. Sad imamo novu financijsku perspektivu.“, pojašnjava Mileta.

Ukupna investicija izgradnje i opremanja novih osnovnih škola sa sportskim dvoranama za Vrpolje i Ražine je procijenjena na 7,7 i 10 milijuna eura.

 

  Objavljeno: 28.12.2023, 11:59h