Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Plamteća voda rasplamsala ljubav Šibenčana prema plesu

Plamteća voda rasplamsala ljubav Šibenčana prema plesu

 

 

Deseto izdanje Šibenik Dance Festivala otvorio je Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke predstavom Plamteća voda slavnoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa.

Baletno-plesna predstava, nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, šibensku je publiku ostavila bez daha. Plamteća voda nadahnuta je veličanstvenošću vode – njezinom stvaralačkom, ali i razarajućom snagom. Vrsni plesači na pozornici Tvrđave svetog Mihovila stapali su se s raznolikim licima vode – od onih najnježnijih do onih koja vode k uništenju. Moćna predstava u briljantnoj izvedbi oduševila je Šibenčane i njihove goste te ih potaknula da dodatno rasplamsaju svoju ljubav prema suvremenom plesu.

„Šibenik Dance Festival jedini je festival u Hrvatskoj koji je ove godine ugostio od publike fantastično prihvaćenu Plamteću vodu. Ovaj festival nije rezerviran samo za samostalne predstave plesnih umjetnika i male formacije, nego ugošćuje i velike trupe. Za to treba imati i mogućnosti i hrabrosti“, istaknula je Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Deseti Šibenik Dance Festival, vođen motom „Ples pomiče granice“, donosi sedam predstava u službenom programu te šest revijalnih. Uz plesne umjetnike iz Hrvatske, festival ove godine ugošćuje i one iz Mađarske i Srbije.

„Šibenik je postao ne samo nezaobilazno mjesto na europskoj karti suvremenog plesa, nego i onoj svjetskoj. Iza toga stoje ogroman trud i rad. Riječ je o jedinstvenom festivalu koji privlači veliku pozornost plesnih umjetnika i publike, te decentralizira umjetnički ples“, naglasio je Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograd.

Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica ŠDF-a, ponosna je što festival ugošćuje etablirane plesne umjetnike, ali i otvara prostor za nastupe mladih. Upravo su oni snažno osjetili ograničenja koja je donijela pandemija novog koronavirusa, a ples ih potiče na oslobađanje i razvoj.

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone tradicionalno ugošćuju predstave ŠDF-a, a ove godine festival ulazi u jedan novi prostor – onaj Kuće umjetnosti Arsen.

„Drago mi je da upravo Šibenik Dance Festival s kojim surađujemo od 2014. godine, dovodi ples na polivalentnu pozornicu Kuće umjetnosti Arsen. Kultura ne smije biti na marginama, pa tako ni ples. Nadamo se da će dobiti mjesto koje zaslužuju“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik. Na konferenciji za medije uoči početka festivala, župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić poželio je da se festival proširi i na druge gradove županije.

Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta te čestitao ŠDF-u deseto izdanje. 

U utorak 20. srpnja s početkom  u 21 sat u Kući umjetnosti Arsen Gobi Dance Company izvodi predstavu Volitant, a nakon toga Isidora Stanišić na scenu donosi predstavu Afterlife Party with Evergreen Eve.

Šibenik Dance Festival traje do petka.

  Objavljeno: 20.07.2021, 09:51h