Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Plesna umjetnost snažno obilježena pandemijom osvojila Kuću umjetnosti Arsen

Plesna umjetnost snažno obilježena pandemijom  osvojila Kuću umjetnosti Arsen

 

 

Šibenik, 20. srpnja 2021. – Za Isidoru Stanišić, plesnu umjetnicu iz Beograda, ponovni je susret sa Šibenikom bio nabijen emocijama.Uoči izbijanja pandemije novog koronavirusa plesu je poučavala članice šibenskog Plesnog teatra Sjene, a pandemija ju je udaljila od plesnih dvorana i pozornica. Upravo tražeći način da se približi publici ne ugrožavajući je, Isidora Stanišić je stvorila predstavu Afterlife Party with Evergreen Eve. Ta predstava koju je izvela u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen, publiku je oduševila i potaknula na razmišljanje o nizu aktualnih tema. Umjetnica je na sceni zatvorena u šatoru za uzgoj biljaka, tzv. grow boxu. Iako predstavlja pinus longaevu, dugovječan bor koji u šatoru ima savršene uvjete za život, njezin je život pretjerano zaštićen. Kretanje umjetnice ograničeno je na površinu od 2 x 2 metra, dimenzije koje podsjećaju na one epidemiološke.„Vegetiranje nije življenje! Cilj življenja nije zaštita vlastite ljepote i zaštita od emocija. Popularna „self-help“ literatura sada propagira „self-love“, no on može dovesti do društva narcisa. Njezini predstavnici smatraju da se ličnost ne može oblikovati u skupini, no ja mislim da nas izgrađuju odnosi s drugima. Upravo je pandemija pokazala da se moramo moći odreći vlastitog stila života radi zaštite starijih i ugroženijih“, rekla je Isidora Stanišić.

Iako ju je pandemija, kao i većinu drugih umjetnika, egzistencijalno ugrožavala, poštivala je epidemiološka pravila i tražila put da njezin autorski rad ponovo dođe na scenu. Šator joj je omogućio da na pozornici ne nosi masku, a u drugoj predstavi Nothing Can Go Wrong za koju je na festivalu Baš teatar dobila nagradu za režiju, umjetnica si dodire gledatelja približava fotografijama njihovih dlanova koje su napravljene mobitelom. „Sposobnost adaptacije odraz je inteligencije. Na nama je da tražimo načine kako ostati sretni i ispunjeni umjesto da dopustimo da nas preuzmu negativne emocije“, kazala je Isidora Stanišić. Ona potpusuje izvedbu i koreografiju predstave, a Darja Janošević glazbu.

Svoju sreću zbog povratka u kazalište nije skrivala ni mađarska plesna umjetnica Rita Gobi. Nastup u Kući umjetnosti Arsen bio joj je prvi u zatvorenom prostoru nakon godinu i pol dana. „U tom mi se razdoblju život jako promijenio. Od djetinjstva sam svaki mjesec na turnejama, pa sam prvo vrijeme iskoristila za mali odmor, a nakon toga sam nastavila stvarati. Za sebe i druge osmislila sam posebne kondicijske treninge. Sada odlazim na veliki plesni festival na Kreti, a krajem godine pripremam dvije premijere – jedne dječje i jedne plesne predstave“, otkrila je Rita Gobi.

Njezina predstava Volitant koja je šibensku publiku oduševila sposobnošću glumice da upravlja svakim svojim, pa i najmanjim mišićem, te izvedbom jedinstvenih mikropokreta, ovjenčana je nizom nagrada. Uvrštena je na popis Aerowaves Twenty18 i dobila je nagradu Rudolf Lábán za najbolju suvremenu plesnu izvedbu u sezoni 2017. u Budimpešti.

„Predstave su moj život! One dolaze iz mene. U sebi tražim istinu i jednostavnost koje pokreti iznose na površinu. Sretna sam što se uz bavljenje umjetnošću bavim i pedagogijom. Te dvije stvari smatram komplementarnima. Predajem tinejdžerima koji se žele baviti glumom ili plesom, i pomažem im da otkriju sebe. Važno je da stvaramo, ali i odgajamo plesnu publiku. Volim kada na festivalima poput šibenskog imam priliku voditi radionice jer su nakon njih polaznici otvoreniji za apstraktnu umjetnost“, rekla je Rita Gobi, utemeljiteljica Gobi Dance Company. Iako je nastupala u zemljama diljem svijeta, kaže kako je publika suvremenog plesa svugdje slična. Riječ je o malobrojnoj publici istančana ukusa. Rita Gobi zato je iskreno zahvalna za dolazak svakog gledatelja na njezine predstave.

Šibenik Dance Festival ove godine u službenom programu ima još jednu plesnu predstavu nastalu u Mađarskoj.

Na pozornicu Tvrđave Barone u srijedu 21. srpnja stiže plesna kompanija Inversedance koja će izvesti predstavu You and the World koreografa Zoltana Fodora. Tom se predstavom odaje počast radu pjesnika i prevoditelja Lőrinca Szabóa u povodu 120. godišnjice njegova rođenja.

Ulaznice za predstavu prodaju se na ulazu u Tvrđavu Barone.

  Objavljeno: 21.07.2021, 12:31h