Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počela s radom Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

Počela s radom Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

 

 

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) otvorena je  na tvrđavi Barone.  U cilju edukacije o temama bioetike škola će u narednih 14 dana okupljati mlade iz cijelog svijeta.

Program Ljetnih škola se četvrti put zaredom održava u Šibeniku i to u razdoblju od 2. do 8. kolovoza za hrvatske sudionike te u razdoblju od 9.  do 15. kolovoza 2021. godine (po prvi put) za međunarodne sudionike. Ukupno će sudjelovati više od 80 sudionika u dobi od 18 do 30 godina, uglavnom studenata medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladih stručnjaka.

Sve ih je jučer pozdravio Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika poželjevši im konstruktivan i plodonosan rad te ugodan boravak u gradu domaćinu.

SSMH, inače,  kontinuirano nastavlja educirati mlade i omogućivati im interdisciplinarnu edukaciju iz bioetike o aktualnim pitanjima poput zaštite prava na život i problematike pobačaja, eutanazije i pomognutog samoubojstva, kao i o temama palijativne skrbi, priziva savjesti, kontrole populacije, cijepljenja te istraživanja na embrionalnim stanicama. O ovim temama će sudionicima govoriti priznati stručnjaci  iz filozofske, pravne i medicinske perspektive.

Neki od ovogodišnjih predavača su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije "Peti dan" na HRT-u, Krešimir Lončar, dr. med., specijalist radioterapije i onkologije, prof. dr. sc. Benoit Beuselinck, medicinski onkolog u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji, Christophe Foltzenlogel, savjetnik za zagovaranje iz Europskog centra za pravo i pravdu.

- Zahvaljujući dvama ovogodišnjim  izdanjima Ljetne škole, više od 80 mladih polaznika će putem predavanja i sinteze činjenica iz biologije, medicine, filozofije i prava biti obogaćeno specifičnim znanjima te putem radionica razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. Također, zbog aktualnih tema koje se tiču života i smrti, među mladima će se podići i svijest o važnosti interdisciplinarnog pristupa različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetne škole izvrsne su prilike za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika – poručili su organizatori.

  Objavljeno: 03.08.2021, 10:17h