Službene stranice Grada Šibenika

šibenik.hr

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počinje deseti Supertoon u Šibeniku

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Počinje deseti Supertoon u Šibeniku

 

 

U Šibeniku u ponedjeljak 20. srpnja počinje deseto izdanje Međunarodnog festivala animacije Supertoon, koje će se odvijati u ljetnim kinima na otvorenom, to jest na gradskim trgovima i ulicama te u nekolicini gradskih izložbenih prostora. Jubilarno izdanje donosi najaktualnije svjetske kratkometražne animirane filmove u pet natjecateljskih kategorija i ugošćuje niz uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta, a donijet će i programski zaokret, i to u smjeru devete umjetnosti, stripa.

Na projekcijskoj lokaciji Mala loža na Trgu Ivana Pavla II. bit će prikazano 20 kratkiša iz konkurencije kratkih profesionalnih animiranih filmova Grandtoon. Festival otvara novi film redatelja Natka Stipaničeva, “Arka”, nagrađen, i od publike i kritike nahvaljen, na nedavno održanima Tabor film festivalu i Festivalu mediteranskog filma Split.

U ovoj su konkurencije jake ženske snage: prikazan će biti film hrvatske redateljice Lucije Bužančić “Iris”, prerada slavnog mita o Narcisu; urnebesni queer film “Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves” redateljice Chintis Lundgren, nastao u estonsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji; predivni “Natural Selection” bosanskohercegovačke redateljice Alete Rajič te portugalsko-kanadsko-francuska dokumentarna koprodukcija “Uncle Thomas, Accounting for the Days” redateljice Regine Pessoe.

Prikazat će se i film kultnog japanskog redatelja Kojija Yamamure “Dreams Into Drawing”, nagrađivani južnokorejski film “The Levers” Kima Boyounga, švicarski “Kids” filmaša i dizajnera igara Michaela Freija, koji funkcionira kao kratki film, igra i instalacija u jednom, “Cosmonaut” Kaspasa Jancisa iz Estonije, i brojni drugi. Na Maloj loži gledat ćemo i 35 studentskih animiranih kratkiša iz konkurencije Studentoon pristiglih s brojnih uglednih umjetničkih akademija diljem svijeta.

Na skalama na Gorici u pet će se festivalskih dana prikazati 27 filmova za djecu iz kategorije Planktoon, 20 namjenskih filmova u kategoriji Supercomm te čak 42 animirana videospota u kategoriji Supertune, za izvođače kao što su Dubioza Kolektiv, !!! (Chk Chk Chk), LeAnn Womack, Juana Molina i boy pablo.

O pobjednicima među filmovima u konkurenciji odlučit će međunarodni žiriji. Žiri za

kategorije Grandtoon i Studentoon činit će redateljica i animatorica Martina Meštrović, redatelj i

animator Bruno Razum i Tamás Patrovits, mađarski redatelj, animator i umjetnički direktor festivala Primanima. U žiriju za kategorije Supercomm i Supertune sjedit će strip autor i ilustrator Igor Hofbauer, ujedno autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta, redateljica i animatorica Katrin Novaković, te Bruno Tolić, redatelj, animator i ilustrator.

U sklopu popratnog programa festivala u galeriji kluba Azimut u ponedjeljak navečer otvara se izložba “Right Now” animatorice i redateljice Katrin Novaković, koja će ostati otvorena svih pet festivalskih dana. Izložba donosi filmski set i rekvizite za njezin spot za pjesmu “Right Now” benda ABOP u nastojanju da se publici približi minuciozan i mukotrpan rad izrade filmova u tehnici stop-animacije.

Tom će se tehnikom baviti i šibenska djeca koja budu pohađala Supertoonovu četverodnevnu radionicu animacije, a njihov ćemo uradak vidjeti na ceremoniji zatvaranja u petak 24. srpnja. Dio će polaznika radionice i ove godine sačinjavati festivalski žiri za kategoriju kratkih animiranih filmova za djecu Planktoon.

Superstop, program koji se emitira na televizorima unutar instalacija postavljenih na nekoliko lokacija u gradu, prikazuje animirane filmske špice, izbor na prethodnim izdanjima festivala nagrađenih animiranih spotova te making of filmove.

Novost na ovogodišnjem festivalu bit će ugošćavanje predstavnika regionalnih scena nezavisnog stripa. Uz skupnu izložbu njihovih radova pod nazivom “Back to the Future” u galeriji Sv. Krševana, na Gorici će se odviti i prodajni sajam stripova. Deseto izdanje Supertoona predstavit će tako na festivalu u Angoulemeu nagrađeni strip album Komikaze #18, ilustracije, strip izdanja i izradu grafika tehnikom sitotiska beogradskog kolektiva Matrijaršija te tamošnji festival Novo doba, zagrebački festival nezavisnog stripa i fanzin OHOHO!, koji će predstaviti animator i stripaš Marko Dješka, rad udruge Hrvatski autorski strip, koju će predstavljati Saša Paprić, te nezavisnu scenu splitskog autorskog stripa, koju u Šibenik dolaze predstaviti Vinko Barić i Ivan Svaguša.

Razgovori s filmskim stvaraocima i predstavnicima stripaških scena odvijat će se svako jutro od utorka 21. do petka 24. srpnja na terasi novootvorenog bara Jack Rabbit Slim’s.

Ulaz je na sve programe besplatan, a projekcije će se održati uz strogo pridržavanje svih epidemioloških preporuka, uz ograničenje broja gledatelja te propisani razmak između sjedala.

  Objavljeno: 20.07.2020, 10:00h

 

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA