Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počinje ispitivanje kakvoće mora na hrvatskim plažama

Počinje ispitivanje kakvoće mora na hrvatskim plažama

 

 

Prema programu ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana, danas, 14. svibnja 2012., započet će ispitivanje kakvoće mora za kupanje koje će trajati do 30. rujna 2012. Ispitivanje će se provoditi na približno 906 točaka ispitivanja u sedam priobalnih županija, deset puta tijekom sezone, svakih 15 dana. Ispitivanje se provodi prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje koja je u potpunosti usuglašena s Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje 2006/7/EZ, odnosno iz koje su preuzeti standardi i obveze za postupanje u Republike Hrvatske. Na ovaj su način, rezultati kakvoće mora u Republici Hrvatskoj usporedivi s rezultatima kakvoće mora na području Europe i Sredozemlja i dostupni na službenim portalima Europske agencije za zaštitu okoliša, na kojima je razvidno da je kakvoća mora za kupanje u RH na zavidnoj razini, odnosno visoke kakvoće.

 

Što se tiče Šibenika, ispitivanje će se provoditi , kao i 2011. godine na 34 točke na području grada.  Riječ je o područjima od Kaprija, preko Jadrije, Žaborića, Morinja, sve do Galešnice. Valja istaknuti da su prošlogodišnje analize pokazale da je na većini mjesta na području grada more bilo izvrsne kakvoće, jedino je dobrim ocjenjena kakvoća mora  ispred hotela Niko, kao i ispred hotela Ivan u Solarisu.

 

 

S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva i strateških opredjeljenja Republike Hrvatske očuvanje morskog okoliša i razvoj održivog turizma, što među ostalim podrazumijeva i očuvanje prirodnih resursa i visoke kakvoće mora, u razvoj međusektorskog, integralnog pristupa upravljanja morskim dobrom i obalnim prostorom neprekidno se ulažu pojačani napori.

 

Podaci kakvoće mora za kupanje na području Republike Hrvatske moći će se i ove godine pratiti na dvojezičnom web pregledniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode www.mzoip.hr, odnosno www.izor.hr/kakvoca. Potrebno je naglasiti da prikaz predstavlja ocjene kakvoće mora za kupanje u realnom vremenu te da je vrijeme od uzorkovanja do objave rezultata dva do tri dana, ovisno o dužini analize.

 

Osim ocjena kakvoće mora za kupanje i osnovnih hidrometeoroloških podataka, na pregledniku se mogu naći informacije o sadržaju, osobinama plaža i fotografije. Preglednik omogućava javnosti, turistima te u prvom redu kupačima, davanje komentara i predlaganje novih točaka ispitivanja. Na ovaj se način tijelima nadležnim za upravljanje plažama i kakvoćom mora za kupanje daju neposredne i aktualne informacije o zadovoljstvu i mišljenju javnosti.

 

Službeni preglednik MZOIP 'Kakvoća mora' je razvijen u suradnji s Agencijom za zaštitu okoliša i Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. 

  Objavljeno: 14.05.2012, 08:39h