Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počinju radovi na tvrđavi sv. Mihovil

Počinju radovi na tvrđavi sv. Mihovil

 

 

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i uređenju tvrđave sv. Mihovila potpisali su danas u Gradskoj vijećnici gradonačelnik dr. Ante Županović i direktor tvrtke Minigradnja d. o. o. Ante Perica.

Zajednička ponuda poduzeća Minigradnja d.o.o. i Sarađen d.o.o. bila je najpovoljnija u provedenom natječajnom postupku te su se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i početak radova na lokaciji. 

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik je podsjetio da je riječ o autorskom projektu aktualne gradske vlasti, a do same ideje došlo se još na početku mandata, 2009. godine u okviru većeg projekta revitalizacije stare gradske jezgre i obogaćivanja kulturnog života Šibenika.

„O rekonstrukciji i obnovi tvrđave sv. Mihovila bilo je dosta govora u proteklih 50 – ak godina i drago mi je da počinjemo s realizacijom. Bez ikakve sumnje, ovaj projekt značit će novu kvalitetu za Šibenik u kulturnom smislu kao i u obogaćivanju turističke ponude jer, ne sumnjam, da će turisti htjeti vidjeti i tvrđavu, jer s nje može vidjeti sve ono što grad ima, kao i prirodne ljepote“, kazao je gradonačelnik.

Idejni projekt rekonstrukcije i uređenja tvrđave sv. Mihovila izradio je Situs d.o.o. na čelu s mr. Tomislavom Krajinom. Kako je riječ o ambicioznom i zahtjevnom projektu koji iziskuje značajna financijska sredstva, gradska vlast je uložila mnogo truda i angažmana da europske institucije prepoznaju važnost ovakvog ulaganja za Šibenik i njegove građane, kako bi se veliki dio projekta financirao  upravo iz fondova EU i kako bi građani dobili moderni kulturni centar uz što manje opterećenje gradskog proračuna.

Prva faza radova na projektu vrijedi 10 150 000 kuna, od čega je Grad Šibenik milijun eura dobio od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje ( SAFU ), pomoću sredstva iz IPA IIIc Fonda.

Direktor Ante Perica naglasio je kako je ovo deseti ugovor od 1996. godine koji tvrtka Minigradnja d.o.o. potpisuje  za radove na tvrđavi sv. Mihovila. Riječ je o tvrtki koja je uspješno odradila projekt gradske knjižnice Jurja Šižgorića i gradske plaže Banj. Istaknuo je kako će dati sve od sebe da se poštuje rok od 12 mjeseci, do kada se očekuje završetak prve faze radova. Idućih mjesec kreće priprema i zemljani radovi, a nakon toga krenut će se u intervenciju unutar perimetralnih zidova i podrumskih prostorija.

Glavni projektant mr. Tomislav Krajina kazao je kako prva faza radova obuhvaća izgradnju ljetne pozornice i muzeja u podrumskom prostoru.

„Tvrđava sv. Mihovila bit će destinacija koja će omogućiti turistima poniranje u dubinu same povijesti grada kroz muzejske prostorije i percipiranje širine Šibenika sa zidina“, istaknuo je Krajina.

Gradonačelnik je na kraju dodao kako će se formirati posebna ustanova koja će upravljati novouređenom tvrđavom, a u kojoj će participirati HNK Šibenik, Turistička zajednica i Muzej Grada Šibenika, koji su i do sada bili aktivni sudionici projekta.

  Objavljeno: 17.09.2012, 17:04h