Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Polaganjem vremenske kapsule otvoreni radovi na Banju

Polaganjem vremenske kapsule otvoreni radovi na Banju

 

 

Polaganjem vremenske kapsule u temelje novog objekta započeli su radovi na drugoj fazi uređenja plaže Banj i izgradnji šetnice Banj – Pekovac koja će na atraktivan način povezati plažu sa starom gradskom jezgrom.

Gradonačelnik dr. Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović položili su u temelje aluminijsku tubu u kojoj se nalazi pismo budućim generacijama Šibenčana i kunske kovanice kao svjedočanstvo jednog vremena.

Time je i službeno otpočela izgradnja objekta i šetnice koje provodi šibenski Ran d.o.o. Već ovog ljeta, Šibenčani i njihovi gosti moći će uživati u brojnim sadržajima koji će se u okviru objekta nalaziti na plaži, a do nje će moći dolaziti i šetnjom s rive.



Što je gradonačelnik poručio budućim naraštajima, pročitajte u nastavku.

"Danas, kao gradonačelnik Šibenika, a u prisutnosti svojih zamjenika Franka Vidovića i Petra Baranovića, kolega i predstavnika medija, ostavljam ovu poruku kao svjedočanstvo prošlosti i kao zalog budućnosti.

Obraćam se vama, budućim pokoljenjima svih Šibenčana koji sa mnom dijele radost ovog trenutka kada gradimo zdanje koje će ostati obilježeno kao baština jednog vremena.


Plaža Banj koji smo izgradili za nas je mnogo više od turističkog okupljališta. Ona je mjesto s kojeg se, gledajući otoke, gledajući most i gledajući grad, uvijek iznova zaljubljujemo u Šibenik u zagrljaju mora.


Teško mi je predodrediti trenutak u kojem ćete pronaći ovaj isječak iz prošlosti. Možda svijet izgleda potpuno drugačije.  Ali ako i vi stojite na istom mjestu na kojem i mi danas  i ako gledate na naš kanal, na katedralu i tvrđave, onda znam da se razumijemo bez obzira na to koliko ljeta smo udaljeni jer nas povezuje ono što i sve generacije Šibenčana, a to je ljubav prema gradu.


Danas je Šibenik grad koji svoju budućnost stvara s dubokim poštovanjem prema svojoj prošlosti. Obnavljamo naše tvrđave koje su nekada bile utvrde obrane grada tako da danas budu utvrde kulture; dajemo novi život staroj gradskoj jezgri čuvajući njen izvorni izgled i njenu osobnost. Gradimo Šibenik tako da budućim naraštajima, vama, ostavimo grad s kojim ćete se ponositi, kao što se mi ponosimo našim zajedničkim naslijeđem.


Razvijamo Šibenik koji će biti centar zelenih industrija Jadrana, koji će imati svoje luke, koristiti obnovljive izvore energije, biti značajno turističko i gospodarsko središte, prepoznat po spletu inovativnosti i baštine. Danas gradimo bolje sutra za vas.


I dok razmišljam o vama kojima ovo pišem, pitam se jeste li i dalje prgavi i ponosni kao i mi, volite li glazbu, koristite li riječ „čentrun“ za lubenicu? Svaki čovjek, koliki god vizionar bio, ipak sanja da će i u dalekoj budućnosti ostati njegov spomen, trag života koji je živio. Zato od srca priželjkujem da ste sačuvali ono „šibensko“ u svima nama, da volite ovaj grad, da nas pamtite po dobru i baštinite naslijeđe koje smo vam ostavili. Zato se pomalo nadam i da ste ovu kapsulu pronašli, ne zato što rušite, već samo obnavljate ovu zgradu koju danas počinjemo graditi.

Na kraju, povijest se sastoji od velikih događaja, ali i malih trenutaka. Za nas je gradnja ovog objekta veliki trenutak, ali je ovo i tek jedan topao i sunčan zimski dan kada sam obukao odijelo, dovezao se automobilom koji vozi na benzin, kada u torbici koju nose i muškarci imam „pametni mobitel“ koji kada zvoni svira neka klapska pjesma. Tek trenutak kada sam sretan što radim posao koji volim s ljudima koje cijenim i kada s ljubavlju u srcu gledam prema moru i nadam se da su neke stvari ipak vječne. 

U današnjoj pisanoj komunikaciji običaj je da na kraju završimo s lijepim pozdravom.

 

Gradonačelnik Šibenika

dr. Ante Županović"

 

 

  Objavljeno: 05.02.2013, 10:03h