Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Poljana je vraćena Šibenčanima

Poljana je vraćena Šibenčanima

 

 

Šibenska Poljana ponovo je postala glavni gradski trg. Nakon što je godinama bila okupirana parkiranim vozilima, Poljana je ponovo primila prve šetače. Automobili su se preselili pod zemlju, na 256 novih parkirnih mjesta na tri etaže. Novu Poljanu je otvorio gradonačelnik Šibenika Željko Burić. 

 

Otvorenje Poljane proteklo je u znaku šibenskih kulturnih brendova. Šibenska narodna glazba, Šibensko pjevačko Kolo, Gradski komorni orkestar, Plesni teatar Sjene, dječji zbor Zdravo maleni i Šuštine ispunili su trg živopisnim šibenskim narodnim nošnjama, šušurom, glazbom i plesom. Stariji su se Šibenčani, s rukama na leđima, prisjećali svoje mladosti, a mlade generacije, koje Poljanu znaju tek kao parking, po prvi put su mogli doživjeti ono o čemu su njihovi roditelji pričali.

 

Bila je to večer ispunjena emocijama. Posebno je emotivan bio gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.

 

„Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom, a posebno  osjećajem dužnosti i poštovanja  prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici. Njih je baš taj osjećaj i mudrost očuvao više od 950 godina tu, na tvrdoj stini, baš kako kaže pjesma. Dobro došli na Poljanu koja danas nije samo trg. Pod njom je i moderna garaža s tri etaže i 256   toliko željenih parkirališnih mjesta. Odlučili smo da bude upravo tu i nije bilo nikakvih dilema, izlika, opravdanja niti ziheraških zbrajanja punata za i protiv. Odlučili smo ne živjeti po starim, u svoje vrijeme uspješnim, ali danas prevladanim pravilima i gradu pokloniti trg i garažu u jednom. I isplatilo se! Taj duh i želju, naš iskren pristup cijelom projektu i predanost cilju, napretku Šibenika, prepoznala je i nagradila Europa. Stoga bi u ovom, za mene, posebno emotivnom trenutku iskoristio priliku zahvaliti svim dionicima ovog velebnog projekta, institucijama i pojedincima koji su nam bili potpora – od Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, preko izvođača i kooperanata, do mojih zamjenika i prvih suradnika, svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnom završetku naše i vaše Poljane, a osobito našim sugrađanima na strpljenju. Imamo je ponovo!“, poručio je gradonačelnik.

 

Podzemna garaža u logističkom centru Poljana otvorena je za prihvat automobila od 23 sata.  Tijekom vikenda, do nedjelje navečer, podzemna garaža radit će u probnom načinu i neće se naplaćivati parking. Nakon svečane ceremonije program se nastavio nizom manjih koncerata, predavanja i izložbi novoj otvorenoj sceni ispred gradske knjižnice, podzemnim etažama Poljane i šibenskim ulicama i trgovima. Program otvorenja nastavlja se u nedjelju, 28. lipnja besplatnim obilaskom Poljane za građane u pratnji turističkih vodiča. Obilasci će početi u deset sati ujutro, te u osam navečer.

 

Posebna pozornost posvećena je organizaciji u uvjetima povećanog opreza zbog epidemiološke situacije. Događanja su organizirana na više različitih mikrolokacija i u različitim vremenima, u razmaku od petka do nedjelje, kako bi se smanjila koncentracija ljudi na istom mjestu. 

 

Rekonstrukcija Poljane i izgradnja logističkog centra dio su projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.3 milijuna kuna od čega Europska unija iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira 73.8 milijuna kuna.

 

 

 

 

  Objavljeno: 27.06.2020, 22:39h