Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sutra započinje još jedna šibenska Adventura

Sutra započinje još jedna šibenska Adventura

 

 

Naoružan samo Snješkom – ovogodišnja je poruka omiljene gradske manifestacije, najboljeg adventa na obali i prvog božićnog sajma bez jednokratne plastike u Hrvatskoj – šibenske Adventure, koja sa svojim osmim izdanjem započinje u petak, 2. prosinca u glavnom gradskom Perivoju Roberta Visianija. Sutra će se, najavljuju organizatori, lampice u Parkiću upaliti u 17 sati, kada će i nikad bogatiju gastronomsku ponudu predstaviti ovogodišnje ugostiteljske kućice, dok je u 21 sat previđen koncert otvorenja Tončija Huljića i njegove Madre Badesse.

Jedno od najatraktivnijih klizališta u Hrvatskoj, otvoreno klizalište na Poljani - Vitićevo more – bit će spremno za prve klizače već od subote, 3. prosinca, a radit će svakim danom od 9 do 23 sata. Kao i svih prijašnjih godina, termini radnim danima do 14 sati bit će besplatni za sve šibenske osnovnoškolce.

Osim klizališta, u subotu u 11 sati otvara i Adventurica, kreativni i edukativni adventski pogon za naše najmlađe sugrađane. ''Sadržajno nikad zanimljivija, ovogodišnja Adventurica seli na još atraktivniju lokaciju – na trg ispred škole Fausta Vrančića!'' - poručuju organizatori i pozivaju i velike i male na subotnje otvorenje. To isto, prvo Adventurino jutro najavljen je i početak dobro poznate prakse – subotnjih svirki u podne. Otvara ih laureatkinja šibenske šansone, Iva Spahija sa svojim bendom, a nastavljaju je redom domaće snage – M.S.A.Q., Baby Kate, neizostavni Feniksi na Badnjak i Bagatin kao uvod u Silvestrovo.

„Malo je događanja kojima uspješno pođe za rukom ujediniti različite interese, povezati različite teme, ali i lokacije gradske jezgre; okupiti dionike različitih sektora, a to je upravo ono što od početka našu Adventuru čini posebnom. Danas, osmu godinu nakon one prve, mogu reći da je šibenski adventski sajam još jedan od nacionalno prepoznatih brendova grada Šibenika čija je ovogodišnja kruna najatraktivniji Doček u Hrvatskoj, a i šire. Šibenik je i u ovom segmentu uspio ono što mnogi nisu“, uvodno je kazao gradonačelnik Željko Burić te pozvao sugrađane i njihove goste da budu sudionici ovogodišnjeg blagdanskog ozračja u Šibeniku.

Nikad bogatiju gastronomsku ponudu ove godine prate i rekordne prijave na Adventurin Sajmić – čak 16 obrtnika, udruga, umjetnika, kreativaca i kućnih radinosti predstavit će se na Poljani u razdoblju od 17. do 24. prosinca.

''Grad Šibenik sustavno potiče rad udruga, kućnih radinosti i obrtnika kojima je, od samih početka, sudjelovanje na Sajmiću omogućeno bez naknade. S obzirom da radimo sve što je u našoj moći da šo snažnije podržimo, kako ugostitelje na Adventuri, tako i izlagače na Adventurinom Sajmiću, kako bi što bolje obavljali svoje djelatnosti, veseli i ovakav ishod koji će zasigurno podići cjelokupnu ponudu i kvalitetu naše Adventure'', osvrnula se pročelnica Mirjana Žurić.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika naglasio je kako će, osim samog Dočeka, koji već puni smještajne kapacitete u gradu i okolici, goste privući i Adventura, sada već prepoznatljiv šibenski brend koji, iz godine u godinu bilježi značajan rast prihoda od ugostiteljske djelatnosti, ali i rast zabilježenih dolazaka i noćenja gostiju.

''Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja koja se naslanjaju i u turističkom smislu valoriziraju šibensku povijest i baštinu, kao što je Fritulada, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na tradicionalnom puštanju lampiona, s humanitarnim predznakom, koji će i ove godine obilježiti prvi dan u nadolazećoj 2023. godini. Tradicija se nastavlja i s Božićnim medenjakom, natječajem za najbolje ukrašen izlog, prozor ili okućnicu unutar stare gradske jezgre'', nastavlja Karađole.

Preko 30 glazbenih programa u kojem su podjednako zastupljene domaće glazbene snage, kao i gostujući izvođači, glazbenici, sigurno su jedna od prepoznatljivosti ovogodišnje Adventure.

''Ono što ove godine želimo posebno naglasiti nešto je drugačijega karaktera - Adventura je, naime, interes nacionalne javnosti privukla još 2016. godine kada je u potpunosti izbacila jednokratnu plastičnu ambalažu i postala prvi hrvatski plastic-free advent. Ove godine nastavljamo s lanjskom praksom koja nas približava cilju – potpunoj minimalizaciji otpada kakvog slične masovne, sajmene manifestacije proizvode – a to je uvođenje kaucijske, višekratne plastične ambalaže. Zato pozivamo sve naše Adventuriste da na Adventurinoj Zero Waste kućici preuzmu svoju višekratnu čašu i svojim primjerom budu promjena koju i sami priželjkuju", zaključila je Morana Periša iz organizacijskoga tima Adventure.

  Objavljeno: 01.12.2022, 11:58h