Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeni rezultati projekta "ARS MECHANICA za nove kompetencije"

Predstavljeni rezultati projekta "ARS MECHANICA za nove kompetencije"

 

 

Rezultati projekta „ARS MECHANICA za nove kompetencije“ predstavljeni su danas u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik koja je ujedno i nositelj projekta.

Projekt ARS MECHANICA za nove kompetencije nakon 46 mjeseci provedbe došao je svome kraju, a nastao je kao odgovor na zastarjele programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i neadekvatno stjecanje praktičnih vještina, nedostatak radne snage s adekvatnim znanjima i vještinama potrebnih tržištu rada, nedostatan interes za strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje te slabu povezanost tržišta rada, gospodarskih subjekata, znanstvenih i socijalnih dionika i ustanova za strukovno obrazovanje.

Završnoj konferenciji nazočio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je tom prilikom čestitao svim sudionicima na uspješnoj provedbi svih zacrtanih projektnih aktivnosti. Kazao je da Grad Šibenik također sudjeluje u razvoju šibenskih srednjih škola iako je Županija osnivač srednjih škola.

„Grad Šibenik je dao pravo građenja na 60 godina za prostor gdje se nalazi ovaj centar. Ovo je način na koji se razvija cijeli sustav školstva, a mi kao Grad ćemo to i dalje podržavati jer smatramo da ovaj grad ima nekoliko stupova na kojima se treba razvijati, a jedan od njih je školstvo. Nastojimo zadržati mlade ljude u Šibeniku te sufinanciramo i visoko školstvo i Veleučilište u Šibeniku te posebni dislocirani studij Sveučilišta u Zagrebu“, istaknuo je Mileta dodavši kako će nas upravo znanje činiti konkurentnim u vremenu koje dolazi.

Ukupna vrijednost projekta je 4.073.249,52 EUR, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda i to u 100% iznosu. Partneri u provedbi projekta bili su: Šibensko-kninska županija, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Tehnička škola Šibenik, Srednja škola Metković, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Impol-TLM d.o.o., Auto centar Šibenik d.o.o., Capax d.o.o., Klima elektro Šupe, Elektrolux TS d.o.o., Gambi d.o.o., Ivanal d.o.o., ZM-Vikom d.o.o., a tehnička podrška u provedbi projekta bila je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Kroz projekt, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, imenovani Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru strojarstva, provela je unaprjeđenje i modernizaciju programa strukovnog obrazovanja učenika i osposobljavanja odraslih polaznika uključujući i mentore kod poslodavaca te osnažila kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika kroz niz stručnih usavršavanja i edukacija. Projektom je također uspostavila suradnju s ključnim dionicima (ustanovama za strukovno obrazovanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, gospodarskim sektorom i visokim učilištima) kako bi se stvorili uvjeti za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja. Izrađeni su različiti dokumenti za upravljanje, razvoj i vrednovanje RCK, izrađena su i uvedena u nastavu 4 izborna modula te 3 neformalna programa za obrazovanje odraslih, suvremenom specijaliziranom opremom opremljene su radionice u 3 škole, Srednjoj školi Metković, Tehničkoj školi Šibenik te Industrijskoj-obrtničkoj školi Šibenik, a potpuno je opremljen i praktikum za kućne instalacije. Nabavljena je računalna oprema za učionice i radionice škole. Organizirane su tri manifestacije Dan otvorenih vrata u svrhu promocije RCK i strukovnih zanimanja, promotivne radionice u osnovnim školama u svrhu informiranja o mogućnostima koje RCK ARS MECHANICA pruža strukovnim zanimanjima i zapošljavanju nakon završetka školovanja.  Organizirana su tri međužupanijska natjecanja učenika u disciplini Kućne instalacije, a 71 učenik sudjelovao je na školskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima. Organizirana su 2 Sajma poslodavaca u svrhu povezivanja poslodavaca i polaznika RCK. Realizirana su i 4 studijska putovanja u strukovne centre u Litvi, Finskoj, Njemačkoj i Austriji.

  Objavljeno: 31.10.2023, 10:15h