Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predsjednik Josipović otvorio stalni postav Muzeja grada Šibenika

Predsjednik Josipović otvorio stalni postav Muzeja grada Šibenika

 

 

Uoči blagdana sv. Mihovila i  Dana grada koji se brojnim manifestacijama obilježava cijeli tjedan, u 12 sati upriličeno je svečano otvaranje stalnog postava Muzeja grada Šibenika.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministar poduzetništva i razvoja Gordan Maras, kao i zamjenici ministara, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović sa svojim zamjenicima.



Na 750 kvadratnih metara, stalni postav muzeja obuhvaća atrij i dvije etaže južnog krila Kneževe palače, a izloženi eksponati odnose se na razdoblje od 6. stoljeća prije Krista do kraja 18. stoljeća.

Na početku se prisutnima obratio ravnatelj  Muzeja prof. Gojko Lambaša koji se zahvalio Ministarstvu kulture i Gradu Šibeniku na izuzetnim naporima  u ovim teškim uvjetima kako bi se realizirao treći stalni postav Muzeja grada Šibenika.

Na uređenju stalnog postava Muzeja grada Šibenika intenzivno se radi još od 2009. godine, a uloženo je ukupno 8 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske participiralo s trećinom iznosa, dok je Grad Šibenik uložio dvije trećine novčanih sredstava.

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović kazao je kako su Grad Šibenik i Ministarstvo kulture prepoznali važnost ovog projekta za Šibenik i istaknuo:

„Moramo biti ponosni na našu povijest i njene velikane i čuvati svoju kulturnu baštinu.“

Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić kazala je kako će ovaj muzej izdvajati Šibenik po elementima njegove vrijednosti i dodala: „Ovo je muzej koji prikazuje prošlost na način za 21. stoljeće.“

Nazočnima se obratio i šibenski biskup mons. Ante Ivas koji je parafrazirao poznatog šibenskog pjesnika Vinka Nikolića i kazao: „ Danas otvaramo materinu škrinju Grada Šibenika.“

Stalni postav Muzeja grada Šibenika otvorio je počasni gost, predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.

„Kada gledamo povijest, njene ličnosti, imena s dokumenata, moramo se zapitati što će buduće generacije misliti o našem vremenu. U teška vremena uvijek je bilo ljudi koji su bili jači od nedaća i oni nam šalju poruku optimizma. Stoga je ovo prilika da se svatko od nas zamisli čini li dobro i hoće li ga buduće generacije prepoznati“, kazao je predsjednik i otvorio vrata stalnog postava Muzeja grada Šibenika.

U prvom dijelu izložbenog prostora (atriju) predstavljena je arheologija šibenskog kraja. Pregled arheološke baštine šibenskog područja dopunjen je multimedijskim sadržajima koji posjetiteljima na interaktivan način dodatno približavaju sva zastupljena nalazišta, kao i većinu izloženih predmeta .

Središnji dio prvog kata posvećen je znamenitim Šibenčanima poput Antuna i Fausta Vrančića, Jurja Šižgorića i drugim humanistima po kojima se Šibenik isticao među gradovima mletačke Dalmacije.

Multimedijskom prezentacijom predstavljene su i povijesne orgulje, od kojih je u Šibeniku sačuvano čak šest.

Povišeni dio prvog kata posvećen je temi dugotrajnih ratovanja s Turcima koja su rezultirala kontinuiranim utvrđivanjem gradskih bedema i gradnjom šibenskih tvrđava. Stalni postav zaključuje 1797. godina kojom završava dugi period mletačke uprave, nakon čega Šibenik započinje građanski život 19. stoljeća.

Počevši od ove subote građani će idućih mjesec dana moći besplatno razgledati stalni postav Muzeja svakim danom osim ponedjeljkom, ujutro od 10 – 13 sati i popodne od 18 – 20 sati.

  Objavljeno: 28.09.2012, 14:16h