Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younous Omarjee posjetio Šibenik

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj  Europskog parlamenta Younous Omarjee posjetio Šibenik

 

 

U okviru posjete Republici Hrvatskoj, u Šibeniku danas boravi predsjednik Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta Younous Omarjee. Na tvrđavi Barone sastao se s gradonačelnikom Željko Burićem i predsjednikom Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora  Markom Pavićem, koji Odbor je ujedno i domaćin posjeta.

„Drago nam je što ste izabrali Šibenik kao grad koji se zaista može pohvaliti projektima financiranim sredstvima Europske unije. Europskim novcem revitalizirali smo kulturnu baštinu, na što smo osobito ponosni, a pokazalo se i da  itekako izaziva interes posjetitelja iz cijele Europe, pa i šire. Također, realizirali  smo projekte iz drugih područja, Aglomeraciju Šibenik, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, Integriranu mobilnost-povećanje broja putnika u javnom prijevozu, Centar za nove tehnologije Trokut, itd. Pripremamo projekte za novo proračunsko razdoblje i vjerujemo da ćemo i dalje biti uspješni kad je u pitanju povlačenje sredstava iz europskih fondova“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Younous Omarjee zahvalio je gradonačelniku Buriću i zastupniku u Hrvatskom saboru Paviću  na gostoprimstvu.

„Ovo je grad izvanredne ljepote, a vidim i da ga vode sposobni ljudi. Europska unija  kontinuirano radi na regionalnom razvoju i kohezijskoj politici i pohvalno je vidjeti da pojedine sredine koriste ponuđene mogućnosti. Naše buduće smjernice naslonjene su na ključne teme-klimatske promjene i okoliš, snažnije gospodarstvo, socijalnu pravdu i radna mjesta, vladavinu prava, demokraciju, migracije, te svakako i digitalnu transformaciju“, kazao je Omarjee.

Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora  istaknuo je kako je Hrvatskom saboru zadovoljstvo ugostiti u Hrvatskoj g. Omarjeea koji u Europskom parlamentu sudjeluje u donošenju kohezijske politike. "Dolaskom u Šibenik željeli smo ga  istaknuti kao dobar primjer grada koji je uspješan u korištenju EU fondova. Šibenik je uz pomoć EU fondova revitalizirao svoje gospodarstvo i obnovio kulturno nasljeđe te time povećao svoju turističku ponudu. U zadnjih šest godina Vlada RH uložila je više od dvije milijarde eura u otoke, a u narednom razdoblju imamo na raspolaganju 25 milijardi eura za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske."

U Kući umjetnosti Arsen Younous Omarjee predstavio je Rezoluciju EU parlamenta o otocima i kohezijskoj politici.

Ovom prilikom je kazano kako je europska politika za otoke postala prioritetno pitanje.

Otoci se suočavaju sa specifičnim izazovima koje treba uzeti u obzir, imaju određene slabosti, ali i vrijedne resurse. Ispunjena je  agenda za urbana područja, za ruralna područja, a sada se planiraju aktivnosti koje bi riješile  pitanje smanjenja razlika između otoka i najudaljenijih regija s jedne strane, te najrazvijenijih regija s druge.

Projekte Grada Šibenika predstavili su ravnateljica JU Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić i pročelnik UO za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

U okviru boravka u gradu Šibeniku, izaslanstvo će posjetiti i Hrvatski centar koralja na otoku Zlarinu, a potom i Memorijalni centar Fausta Vrančića na Prviću.

U sadržajima današnjeg radnog  posjeta predsjednika Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younousa Omarjeea Šibeniku sudjelovali su i zastupnica u Hrvatskom saboru Branka Juričev Martinčev, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Tanja Babić, predstavnica Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu te suradnici Grada Šibenika i gradskih ustanova.

Younous Omarjee u Hrvatskoj će boraviti do 06.prosinca 2022.te će ostatak radnih aktivnosti provesti u Zagrebu.

  Objavljeno: 05.12.2022, 12:41h