Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen CroNoMar u iNavisu

Predstavljen CroNoMar u iNavisu

 

 

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održana je danas prezentacija „CroNoMar u iNavisu“ kojoj su, pored gradonačelnika Županovića i njegovog zamjenika Petra Baranovića, te predsjednika Gradskog vijeća mr.sc. Gorana Grguričina,  zatim predsjednika Županijske gospodarske komore Petra Škendera, predstavnika županije, Regionalne razvojne agencije, brojnih gospodarstvenika, nazočili i predstavnici CroNoMara, te kao poseban gost nj.e. Henrik Ofstad veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik je uvodno pozdravio norveške partnere u projektu, te naglasio važnost iNavisa u daljnjem razvoju Šibenika posebice u dijelu koji se odnosi na morski sektor. „Od prvoga dana davali smo potporu ovom projektu i želja nam je da ga, zajedno s CroNoMarom postavimo na zdrave noge, a onda da ga razvijamo i kvalitetom i veličinom“, kazao je gradonačelnik, te još jednom zahvalio nj.e. Henriku Ofstadu na svesrdnoj pomoći u uspostavi iNavisa kao i u organizaciji boravka norveškog kraljevskog para proljetos u Šibeniku. Gradonačelnik Županović i predsjednik Gradskog vijeća mr.sc. Goran Grguričin uručili su potom Grb Grada Šibenika veleposlaniku, s obzirom da je bio spriječen nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada.

Ofstad je tom prilikom izrazio uvjerenje da će suradnja Šibenika i Norveške kroz iNavis, ali i druge projekte, potrajati još dugo te podsjetio na dugogodišnju tradiciju dviju zemalja u pomorskoj tradiciji koja se pozitivno odrazila na suradnju i dogovorene poslove.

 

Predsjednik Županijske komore Petar Škender podsjetio je na već realizirane projekte poput isporuke aluminijskih katamarana za norveško tržište, poslova koje je ugovorio NCP.

 

Inovacijsku tvrtku CroNoMar, koja radi na projektima norveških i hrvatskih partnera s ciljem stvaranja novih poslovnih mogućnosti u maritimnom sektoru, predstavio je potom njezin glavni izvršni direktor Malvin Villabo. Prezentacija je bila namijenjena šibenskim gospodarstvenicima koji imaju interes uključiti se u projekte Pomorsko-inovacijskog centra iNavis koji će s radom službeno početi sredinom iduće godine. „Samo u ovoj godini.

Hrvatska je u Norvešku izvezla proizvode vrijedne 30 milijuna kuna među kojima su četiri radna broda, aluminijska katamarana koji će se koristiti za rad u norveškim ribogojilištima. Uskoro očekujemo isporuku još nekoliko malih brodova, a iz Kaštela u Norvešku se izvoze mali brodovi dužine 6 metara i dizalice za norveško i kinesko tržište. Ovo je druga operativna godina CroNoMara na hrvatskom tržištu, a cilj nam je svake godine bar udvostručiti izvoz“, kazao je Villabo koji ističe potrebu poticanja domaćih tvrtki iz pomorskog sektora da se okrenu razvitku novim proizvoda i usluga kojim bi konkurirale na tržištu.

 

Pomorski inovacijski centar iNavis u Šibeniku, kojeg su u svibnju ove godine obišli i norveški kralj Harald V i Kraljica Sonja zajedno s predsjednikom RH Ivom Josipovićem trebala bi u potpunosti biti dovršena do ljeta 2012. godine. iNavis će biti mjesto na kojem će biti okupljene tvrtke u nastajanju tzv. start – up kompanije s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, istraživanja mora i podmorja te drugih djelatnosti vezanih za more. Centar će im pružati savjetodavnu, institucionalnu i financijsku potporu te aktivno sudjelovati u pokretanju i realizaciji zajedničkih projekata. Vlada Kraljevine Norveške u njega ulaže čak 20 milijuna kuna, a isto toliko će biti osigurano iz predpristupnih fondova EU -a. U prvim godinama funkcioniranja centra očekuje se otvaranje 80 do 100 novih radnih mjesta za visoko obrazovane mlade ljude i pokretanje 10 -ak novih, perspektivnih tvrtki, a taj je projekt podržala i hrvatska Agencija za promicanje izvoza i ulaganja. Centar se nalazi u krugu vojarne Bribirskih knezova, u prostoru koji je hrvatska Vlada dodijelila Gradu Šibeniku na 20 godina.

  Objavljeno: 08.12.2011, 00:00h