Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje" u Šibeniku

Predstavljen nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje" u Šibeniku

 

 

U utorak, 27. lipnja, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić‟ u Šibeniku, pedijatrima, knjižničarima, odgajateljima i zainteresiranoj javnosti Šibensko-kninske županije predstavljen je nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje‟ u sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik 2023.

Ovaj iznimni festival koji je postao zaštitni znak Grada Šibenika već više od šest desetljeća otvara svoja vrata odabranim hrvatskim i inozemnim programima, a prije svega djeci, prepuštajući šibenske ulice i trgove mašti, kreaciji i veselju.

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje‟ u gradu djece predstavile su pedijatrica i idejna začetnica programa u Hrvatskoj prim. mr. sc. Marija Radonić, i Maja Zrnčić, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Dr. Marija Radonić istaknula je kako čitanje djeci od najranije dobi potiče razvoj pismenosti, razvoj jezika, potiče ljubav prema čitanju, obogaćuje odnos između roditelja i djece i pomaže u djetetovu socio-emocionalnom sazrijevanju. „Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Pedijatri na redovnim sistematskim pregledima potiču roditelje da dijele iskustvo čitanja knjiga sa svojom djecom, što je po riječima prof. Barryja Zuckermanna potencijalno i jedina aktivnost pedijatara za koju se može dokazati da utječe na djetetov psihomotorni razvoj. Stoga bismo se kao struka trebali zalagati da promocija pismenosti od najranije dobi postane neizostavni dio preventivnih programa u pedijatriji.‟

„Knjižnica je mjesto na kojemu se čitanju pridaje velika važnost, a kako se čitatelje ne rađa, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku godinama se provodi niz aktivnosti kojima se djecu od najranije dobi potiče na druženje s knjigom i stvaranje navike čitanja”, izjavila je viša knjižničarka šibenske Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Marina Šimić, ali i približila brojne aktivnosti koje se u šibenskoj Gradskoj knjižnici poduzimaju niz godina kako bi se roditelje s bebama i malom djecom privuklo da što prije postanu njezini članovi.

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje‟ provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva, uz podršku Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Hrvatskog pedijatrijskog društva, a bavit će se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama.

Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje/skrbnike uputiti u važnost čitanja djetetu od najranije dobi te tom prilikom pokloniti slikovnicu prilagođenu dobi djeteta, i to od navršenih šest mjeseci pa sve do polaska u školu. Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, ukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu.

 

  Objavljeno: 28.06.2023, 12:26h