Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeni rezultati ankete u sklopu projekta SHARE

Predstavljeni rezultati ankete u sklopu projekta SHARE

 

 

Rezultati ankete i smjernice za izradu akcijskog plana iz projekta SHARE predstavljeni su danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“. Grad Šibenik partner je na projektu SHARE (Sustainable approach to cultural heritage for the urban areas requalification in Europe) koji se financira u sklopu programa Europske unije Interreg Europe.

 

„Projekt SHARE nastoji riješiti izazove u korištenju i očuvanju kulturne baštine izborom najbolje prakse u upravljanju kulturne baštine u urbanim sredinama. Grad Šibenik sustavno i kontrolirano pristupa razvoju turizma, stoga su nam rezultati ove ankete iznimno važni kako bi se sačuvala ugodnost življenja domicilnog stanovništva, ali i boravka stranih posjetitelja u našem gradu.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

 

Anketa je provedena među lokalnim stanovnicima, turistima te srednjim i malim poduzetnicima u staroj jezgri grada Šibenika tijekom mjeseca kolovoza i rujna 2017. godine. Rezultati ankete pokazuju kako je glavni motiv dolaska posjetitelja i turista u Šibenik povijest i kultura grada Šibenika, zatim vrijeme te prirodna baština grada i okolice. Također turisti i posjetitelji koji dolaze u Šibenik su izrazito mladi i visokoobrazovani, a Šibenik su kao destinaciju najčešće odabrali na osnovu preporuka prijatelja i rodbine te preko informacija s društvenih mreža. Uglavnom su smješteni u privatnom smještaju te kod rodbine i prijatelja. Lokalno stanovništvo kao motiv posjeta staroj gradskoj jezgri navodi radno mjesto i sektor ugostiteljstva.

 

„Projekt SHARE ima za cilj razvijanje međunarodne suradnje među organizacijama iz sedam različitih zemalja članica Europske unije na području zaštite, očuvanja i unapređenja kulturne baštine te poticanja njenog korištenja prema načelima održivosti. Grad Šibenik ujedno je i jedini hrvatski predstavnik koji sudjeluje u projektu. Kulturna  baština predstavlja važan razvojni resurs svake pojedine regije i Republike Hrvatske u cjelini. Međutim povećan broj posjetitelja, turista i lokalnog stanovništva dovodi do problema očuvanja baštine i njezine dostupnosti svim zainteresiranima. Stoga ovaj projekt naglasak stavlja na uključivanje pametne i održive politike upravljanja kulturnom baštinom.“, istaknuo je voditelj projekta SHARE i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

 

 

Ukupna vrijednost projekta je 1.564.320,00 €. Vrijednost projekta koji će se provesti u Šibeniku je 104.411,45 EUR od čega je sufinancirano 85% sredstvima EU.

  Objavljeno: 06.12.2017, 13:08h