Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeno prvo šibensko- makedonsko pivo "Herz" s plemenitom misijom

Predstavljeno prvo šibensko- makedonsko pivo "Herz" s plemenitom misijom

 

 

Craft pivari Vedran i Luka Škugor iz šibenske pivovare "022" te Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski iz Skopja, vlasnici gypsy Pivovare „Hotch Potch“ sa sjedištem u Zagrebu zajedničkim su snagama proizveli pivo „Herz“ unikatno u svjetskim razmjerima ne samo po nazivu, već simbolici i povodu zbog kojega je plasirano na tržište. Pivo je, naime, posvećeno prof. dr. Sašku Jovevu, makedonskom kardiokirurgu, predstojniku Univerzitetske klinike za državnu kardiokirurgiju u Skopju i njegovom liječničkom timu koji je 23. svibnja ove godine obavio prvu transplantaciju srca u Republici Sjevernoj Makedoniji. Kako je prof. Jovev po majci Sinevi Ilijaš - Šibenčanin, a po ocu Orceu Jovevu – Makedonac, pivari iz Šibenika i Skopja združili su se u želji da povodom tog povijesnog događaja kreiraju pivo kojim će potaknuti plemenitu misiju afirmacije donorstva u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Kazano je to na jutrošnjoj konferenciji za novinare koju su na Trgu pučkih kapetana u Šibeniku organizirali sami pivari zajedno s Udrugom Hrvatsko - makedonska tangenta iz Šibenika koja već godinama uspješno radi na razvoju i njegovanju prijateljskih i kulturnih veza Hrvatske i Makedonije. Svesrdnu potporu cijelom projektu dali su i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika sa svojim zamjenikom Paškom Rakićem, a događaju je prisustvovao i NJ. E. Nazif Djaferi, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, Sašo Georgijevski, predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente, članovi te Udruge, brojni građani, predstavnici medija, gradskih i županijskih institucija.

Sve ih je uvodno u pozdravio gradonačelnik Burić podsjetivši na to da je i sam s delegacijom grada Šibenika nedavno boravio u dojmljivom radnom i prijateljskom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji gdje se u Skopju sastao s uglednim kardiokirurgom, akademikom Žanom Mitrevim.

- Jedna slučajna priča, susret s članovima Hrvatsko-makedonske tangente, novinarima i drugim uglednicima koje okuplja rezultirala je produbljenjem dugogodišnje povezanosti našeg grada i makedonskih prijatelja. Osobito mi je zadovoljstvo što je "Herz" pivo kao plod suradnje šibenske i skopske pivovare posvećeno prof. Jovevu i što je poduzetnički pothvat motiviran plemenitom idejom poticanja donorstva u Republici Sjevernoj Makedoniji. Želim im svaki uspjeh na poslovnom i humanitarnom planu te se radujem budućim projektima - rekao je, uz ostalo, Burić podsjetivši na podatak da je Hrvatska predvodnica u Europi, pa i u svijetu po doniranju organa, a u šibenskoj bolnici je napravljena prva ozbiljnija operacija srca još u 19. stoljeću.

Biranim riječima prisutnima se obratio i veleposlanik Djaferi prenijevši pozdrave Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije gradonačelniku Šibenika, pivarima i Hrvatsko-makedonskoj tangenti.

- Ovaj čin promicanja velikog djela na području kardiologije doista je impresivan. Počašćen sam što sam dio ovog događaja i zajedničke inicijative koja, osim što promiče gospodarsku suradnju dviju zemalja, nosi i stavlja u prvi plan jednu veliku poruku humanosti i vrijednosti ljudskog života. Ovim skupom pokazujemo da priče velikih dijela u medicini nemaju granice. Te se priče brzo šire-poruka humanosti od naše male Makedonije stigla je u našu prijateljsku Hrvatsku i u grad snova Šibenik. Stoga izražavam veliku zahvalnost glavnim akterima, predstavnicima dviju pivovara koji su grandioznom humanom činu djelu dali još jedan značaj kroz ekonomsku i poduzetničku suradnju-kazao je veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije.

Video linkom iz svoje klinike u Skopju u program se uključio i prof. dr. Saško Jovev zahvalivši organizatorima skupa u osobno i ime svog tima na entuzijazmu, motivaciji i inicijativi te plemenitom cilju. Prenio je svoje oduševljenje Šibenikom uz kojega je, kao je rekao, posebno emotivno vezan te svima koji doniranjem organa svojih najdražih u najtežim trenucima spašavaju druge živote. Vlasnicima pivovara, pak, poručio je kako ne sumnja da je pivo izvrsno i u odgovarajućim količinama zdravo i za srce i zdravlje općenito.

Na konferenciji je, inače, kazano kako su pivovare „022“ i Hotch Potch na ideju o suradnji pri kreiranju zajedničkog piva, koje će na poseban način povezati Hrvatsku i Makedoniju, došli početkom ove godine. Nakon vijesti o uspjehu prof. dr. Joveva i njegova tima, međutim, odlučeno je da plod njihove suradnje bude „Hertz“, prvo šibensko - makedonsko pivo koje će ujedno biti i doprinos u afirmaciji donorstva u Makedoniji, .

- „Herz“ je prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca. Lagano je, pitko i svježe, a razlikuje se od stila obiju pivovara. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu. Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitim pivovarama. Pivovara 022 afirmirala se svojim unikatnim pivama s pričom i to "1066.", posvećeno prvom spomenu imena Šibenika u pisanim dokumentima, "83:82" posvećeno povijesnoj košarkaškoj utakmici "Šibenka" : "Bosna" i oduzimanju titule državnog prvaka KK "Šibenka" te "1646.", posvećeno izgradnji šibenskih tvrđava. Riječ je o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima. S druge strane, eksperimentalna gypsy Pivovara "Hotch Potch", njeguje drukčije stilove i afirmirala se sa svojim prvim uratkom neobičnim Juicy Pale Ale pivom "Little Gnomes' Hats"nakon čega su nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu neobičnim pivskim uratcima dodavanjem voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i slično kako bi napravili nešto totalno drugačije. "Hotch Potch pivsku listu", uz navedeni „Gnom“, čine „Bad Drummer“ Milk stout, „Sourovska“ Pastry Sour, „Mrs. Millers Passion“ fruit Neipa i „Hoppykumulus“ Hazy Ipa - kazali su Vedran i Luka Škugor te Krume Ivanovski.

  Objavljeno: 07.08.2020, 09:31h